LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stvori mjesta za nove uspomene

8 jednostavnih trikova za oslobađanje memorije pametnog telefona

Sad kad smo svi odrasli i imamo svoje mobitele i računala više toliko ne brinemo o tome što ostavljamo u povijesti pretraživanja. Ni na kraj pameti nam nije da i ti podaci zauzimaju dragocjeni prostor.

Sad kad smo svi odrasli i imamo svoje mobitele i računala više toliko ne brinemo o tome što ostavljamo u povijesti pretraživanja. Ni na kraj pameti nam nije da i ti podaci zauzimaju dragocjeni prostor.

Tvoj se ljubimac igra s novom igračkom koju si mu naručio/la preko Interneta i nestrpljivo čekao/la cijeli mjesec znajući da ćeš pokupiti lajkove na tu fotku. Ali, u ključnom te trenutku mobitel izdao – nema više slobodne memorije. Ovo se događa svima i, na svu sreću, ima boljih rješenja od brisanja starih fotki ljubimca. Osim kupovanja nove i skuplje memorijske kartice s više prostora za pohranu, predlažemo nekoliko načina za uštedu mjesta. Najbolje od svega – svi su potpuno besplatni.

Spremi fotografije ili videe na Google Fotografije

Ovako ćeš ih moći bez brige izbrisati i rasteretiti svoju memoriju uređaja ili memorijske kartice. Super je što fotografijama možeš pristupiti s bilo kojeg uređaja pomoću e-mail adrese. Google nudi 15 GB prostora za Disk, Gmail i Fotografije, ali ako pri prijenosu fotografija odabereš „visoku kvalitetu“ dobit ćeš neograničen prostor. Kvaka je u tome što su fotografije smanjene radi uštede prostora. Ako je fotografija veća od 16 MP, smanjit će se na 16 MP, a videozapisi veći od 1080 p smanjit će se na 1080 p visoke razlučivosti. No, to je i dalje odlična kvaliteta. U postavkama možeš odlučiti hoće li se fotografije sinkronizirati i dok ti je Wi-Fi isključen i tako uštedjeti i mobilne podatke. Ne brini, sve datoteke možeš izravno s aplikacije objaviti na društvenim mrežama ili poslati mailom.

Savjet za iPhone: isključi Live Photo opciju jer ovakve fotografije zauzimaju puno više mjesta od običnih. Google Fotografije aplikacija dostupna je i za iOS uređaje, ali ako ti je draže, spremi ih na iCloud.

Savjet za Android: ako ti se ne sviđaju Fotografije, potraži neku drugu aplikaciju, no imaj na umu da one besplatne često sadrže oglase.

IZVOR: Giphy

Izbriši podcaste nakon što ih poslušaš

Baš kao i ostale datoteke, i podcasti zauzimaju prostor. Riješi ih se čim ih poslušaš i skidaj ih po potrebi. Isto vrijedi i za ostale downloade. Odi u popis preuzimanja i izbriši stare silabuse, dokumente i ostalo.

Izbriši glasovne bilješke kad ti više ne trebaju

Ako si jedan od onih studenata koji više vole snimati predavanja nego pisati bilješke u bilježnicu, vrijeme je da prestaneš u ime ljubavi prema svom mobitelu. Osim što je dokazano da je lakše nešto zapamtiti kad to zapišeš, predavanja obično traju dugo, a i do ispita prođe puno vremena. Ako ipak ne možeš bez njih, pošalji ih sebi na mail ili spremi na računalo.

Redovito briši grupne razgovore

Ovo se posebno odnosi na korisnike iPhonea, Koliko god dinamični i zanimljivi bili, gutaju memoriju kao Garfield lazanje, posebno ako su puni smiješnih videa, selfija i glasovnih poruka. Ni korisnicima Android uređaja ne bi bilo na odmet izbrisati koju staru SMS poruku. Zvuči smiješno, ali sigurno te bar mreža spama s vremena na vrijeme.

Savjet za iPhone: klikni na detalje grupnog razgovora da vidiš koliko memorije zauzima.

Savjet za Android: nema načina da provjeriš veličinu razgovora, ali dio poruka možeš spremiti na SIM karticu i tako ih sačuvati i prenijeti na sljedeći mobitel.

Izbriši povijest pretraživanja

Sad kad svi imamo svoje mobitele i računala više toliko ne brinemo o tome što ostavljamo u povijesti pretraživanja. Ni na kraj pameti nam nije da i ti podaci zauzimaju dragocjeni prostor.

Slušaj glazbu online

Ponekad je jednostavnije pokrenuti player i beskonačno uživati u glazbi koju čuvaš na mobitelu još od šestog razreda osnovne. Sve te stare pjesme i dalje su dostupne online, bilo na YouTubeu ili nekoj od drugih aplikacija. Ili upali radio.

Savjet za iPhone: kreiraj račun na platformi Apple Music ili poveži svoj iTunes iCloudom.

Savjet za Android: gotovo svi uređaji već imaju ugrađenu aplikaciju Google play glazba.

FOTO: Screenshot/Google
 
Ne zaboravi izbrisati stare aplikacije igrice

Jednom kad ti dosadi ta Candy Crush Saga, zaboravit ćeš da je imaš i bespotrebno će ti spavati na mobitelu. Problem mogu stvoriti i default aplikacije koje ne možeš izbrisati. Ako neke aplikacije koristiš povremeno, ali rijetko, izbriši ih i opet instaliraj kad ti budu trebale.

Savjet za sve: u postavkama aplikacija možeš obrisati predmemoriju. Na jednoj aplikaciji možeš uštedjeti nekoliko kilobajta ili megabajta. Ne zvuči mnogo, ali kad to radiš redovito i na svim aplikacijama, možeš poboljšati performanse svog mobitela. Na ovaj način nećeš izgubiti nikakve podatke ili spremljene lozinke. Odlučiš li se na drastičnije mjere, možeš izbrisati podatke cijele aplikacije ili ju čak onemogućiti.

Redovito ažuriraj aplikacije

Ponekad ažuriranje može uštedjeti memoriju. Nova ažuriranja sa sobom donose poboljšanja koja utječu na brzinu rada mobitela i memoriju koju aplikacija koristi. Preporučuje se barem jednom tjedno.

FOTO: FLICKR