LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljubavni odnosi

70% ispitanika žali za bivšima; otkrivaju najčešće razloge prekida

Istraživanja pokazuju kako mnogo osoba prekida ljubavne veze nakon čega provode vrijeme žaleći i razmišljajući što su mogli drugačije napraviti kako bi održali tu vezu na životu. Oni svoje bivše partnere smatraju svojim savršenim polovicama, a koje razloge navode kao one zbog kojih su prekinuli takve veze?

Istraživanja pokazuju kako mnogo osoba prekida ljubavne veze nakon čega provode vrijeme žaleći i razmišljajući što su mogli drugačije napraviti kako bi održali tu vezu na životu. Oni svoje bivše partnere smatraju svojim savršenim polovicama, a koje razloge navode kao one zbog kojih su prekinuli takve veze?

Mnogima se dogodilo da u životu imaju savršenu osobu koju su uvijek smatrali svojom srodnom dušom, ali se romantična veza s njima jednostavno prekinula. Osobe tada najčešće krive sudbinu, daljinu ili nešto treće te provode vrijeme žaleći i razmišljajući što bi bilo da su ostali u toj vezi.

Istraživanje engleske stranice Superdrug Online Doctor pokazalo je da mnogo više ljudi nego što je očekivano ima bivšeg partnera ili partnericu kojeg smatra svojom srodnom dušom, ali im se sudbina jednostavno nije osmjehnula. U istraživanju je sudjelovalo tisuću ispitanika, a rezultati su pokazali da čak 70% njih još uvijek svakodnevno razmišlja o svojem bivšem ili bivšoj. Kada su u pitanju odnosi, 50% žena izjasnilo se kako bi opet stupilo u seksualne odnose s njima, dok se s time slaže 43% muškaraca. U kontaktu sa svojom bivšom srodnom dušom ostalo je čak 43% ispitanika.

Profesorica na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta Miami Amy Summerville objašnjava da je razlog zbog čega imamo takve odnose s bivšim partnerima način na koji naš mozak procesuira žaljenje.

„Žaljenje se često zadržava u području života u kojem još uvijek imamo prilike za ostvarivanje svojih ciljeva. Dakle, razlog zbog kojih se romantična žaljenja povećavaju je zbog toga što znamo da ćemo na kraju imati neku drugu romantičnu vezu zbog čega je žaljenje nešto što smatramo korisnim za nas.“ 

FOTO: The Gloss

U istraživanju su ispitanici dali odgovore i na pitanje zbog čega uopće dolazi do prekida s osobom za kojom kasnije najviše žale, a odgovori su sljedeći:

1. Problemi s povjerenjem

Ovakvi problemi najčešći su kod svakog prekida pa tako i kod onih osoba koje kasnije žale za svojim bivšim partnerom. U istraživanju je 28% ispitanika odgovorilo da je zbog problema s povjerenjem prekinulo svoju vezu, iako su kasnije žalili za njom.

2. Komunikacija

Probleme u komunikaciji odabralo je 27% ispitanika kao razlog prekida svoje veze. Oni često nastaju zbog daljine ili straha od otvaranja prema osobi s kojom smo u vezi te zbog toga dolazi do kasnijeg žaljenja jer se takvi problemi mogu lako ispraviti dok veza još traje.

3. Neiskrenost

Neiskrenost možemo povezati s prvim najčešćim slučajem prekida, problemom s povjerenjem, zbog čega je i postotak vrlo blizak – 26%.

4. Nesporazumi

Nesporazum je jedan od razloga prekida koji se najčešće veže uz ljubavne veze za kojima partneri kasnije žale, a 21% ispitanika odabralo ga je kao razlog svojeg prekida. Problem je taj da često dolazi do nesporazuma kojih nije ni trebalo biti i nakon toga dolazi do razmišljanja što se moglo napraviti dok je veza još trajala kako bi se održala.

5. Gubitak interesa

Jedan od čestih razloga prekida veza je i gubitak interesa za kojega se izjasnilo 17% ispitanika. Iako su takve osobe prekinule sa svojim partnerom zbog gubitka interesa, na kraju se dogodilo da su razmišljali i fantazirali o njima mjesecima ili čak godinama kasnije, zbog čega su i požalili svoju odluku.

Zanimljivo je vidjeti koliko mnogo osoba danas žali za svojim bivšima i muči se s mislima što se moglo dogoditi da su neke stvari drugačije napravili. Kako poznati citat kaže, ponekad očito ne znamo što imamo dok to isto ne izgubimo. 

FOTO: PIXABAY