LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brže i jednostavnije pamćenje

7 tehnika uz pomoć kojih ćete lakše pamtiti; pripremite se za nadolazeće provjere znanja

Bliži se razdoblje kolokvija, testova, usmenih i pismenih ispita i svi su u potrazi za najbržim i najefikasnijim rješenjima. Donosimo vam nekoliko savjeta i tehnika pamćenja.

Bliži se razdoblje kolokvija, testova, usmenih i pismenih ispita i svi su u potrazi za najbržim i najefikasnijim rješenjima. Donosimo vam nekoliko savjeta i tehnika pamćenja.

Kad počnu ciklusi provjera znanja, svi se pomalo nađemo u škripcu. U takvim trenutcima ili posežemo za knjigom na vrijeme ili tražimo načine da u što kraćem vremenu zapamtimo što više. U potonjim situacijama nastaju mnoge kreativne ideje za bolje pamćenje, a mnoge od njih spadaju u tzv. mnemotehnike.

Riječ je o mentalnim strategijama za bolje pamćenje, koje bilježe svoje početke još u antičkoj Grčkoj. One mogu biti neizmjerno korisne kada je potrebno naštrebati nešto što ovako na prvu i nema smisla. Uz to, služe i za stvaranje dugotrajnog pamćenja jer se stalno prisjećamo nečega što je jednostavno, zvučno i lako pamtljivo, a upravo su takve i mnemotehnike.

Općenita je podjela mnemotehnika na vizualne, verbalne i mješovite. Međutim, mnemotehnika danas ima zaista puno, stoga je najbolje prvo procijeniti kakva ste osoba, odnosno kakvu vrstu informacije najlakše možete zapamtiti. Sukladno tomu odabirete svoju tehniku. U nastavku slijede neke od najpopularnijih mnemotehnika.

1. Akronimi

Pripadaju verbalnim mnemotehnikama, a funkcioniraju tako da uzimate prva slova rečenica koje morate zapamtiti i stvarate nekakav jednostavan slogan. Primjerice, jeste li znali da je engleska riječ za obitelj zapravo i akronim: FAMILY = Father And Mother I Love You.

2. Elaborirano kodiranje

Elaborirano kodiranje pomaže nam da nadodamo smisao besmislenom sadržaju nama zanimljivim ili smiješnim riječima. Na primjer, jedna od glavnih formula u fizici glasi: v = t*a. Za one koji imaju poteškoća upamtiti je, mogla bi biti korisna tehnika kodiranja tako da osmisle neku rečenicu, npr. Volim tetu Anu.

3. Upotreba rime

Znanstveno je dokazano da su rečenice koje sadrže rimu znatno lakše pamtljive nego li one koje ju nemaju, a to posebice vrijedi za one najmlađe. Sjetite se samo sebe u osnovnoj školi kada su vas učili pravila zagrade u matematici uz pomoć rime Kad je ispred zagrade manje, u zagradi se mijenja stanje i  koliko vam je to olakšalo čitav proces.

4. Vizualno zamišljanje riječi

U ovoj tehnici osoba najčešće zamišlja novu ključnu riječ koju ne može upamtiti na nekoj poznatoj lokaciji, odnosno u nekom poznatom sjećanju. Također, postoji i način zamišljanja više riječi, ali uvijek istim redoslijedom. Primjer za to bio bi kada biste zamislili 5 mjesta u svojoj kući, zatim 5 stvari koje morate kupiti u trgovini. Vizualizacijom svake od tih stvari na prethodno zamišljenim lokacijama (1 stvar na 1 lokaciji) pomoći će vam da ih lakše zapamtite.

5. Prostorno uređenje

Onima koji su se prepoznali kao vizualne osobe, tj. ljudi koji najlakše pamte slike, infografike i slično, predlažemo da se služe ovom tehnikom jer se pokazala prilično učinkovitom. Dakle, za ovu tehniku, jedino je potrebno rasporediti sadržaj u svojoj bilježnici ili na komadu papira tako da vam bude vizualno upečatljiv, a time i lako pamtljiv.

6. Kognitivne mape

Idealna tehnika za pohranu velike količine informacija. Kognitivne mape sadrže jedan centrirani pojam oko kojeg granate kategorički sve potrebne informacije.

 


FOTO: Pixabay

7. Metoda ključnih riječi

Ova metoda pripada kategoriji mješovitih mnemotehnika jer kombinira riječi sa slikama. Posebno je efikasna prilikom učenja novog jezika, čemu svjedoči primjer engleske riječi lizard (gušter), koja nekima može biti teška za upamtiti, ali ako malo promislimo koja bi joj riječ bila najsličnija, dolazimo do riječi lizati. Sada zamislite situaciju u kojoj gušter liže sladoled ili lizalicu.

Navedene su metode samo neke od mnogih mnemotehnika koje bi vam mogle olakšati usvajanje sumornog gradiva. No imajte na umu da je prilikom odabira prave tehnike bitno da sami osmišljavate svoje primjere, po prilici one koji vas podsjećaju na situacije ili ljude u vašem životu, kako bi vam bilo lakše probuditi tu informaciju kada vam bude zatrebala.
  

FOTO: PIXABAY