LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lakše do željenog posla

7 savjeta za kvalitetnu pripremu za razgovor za posao

Uz uvježbavanje odgovaranja na učestala pitanja na razgovorima za posao, savjetujemo vam još par stvari koje će vam pomoći da briljirate na razgovoru za posao.

Uz uvježbavanje odgovaranja na učestala pitanja na razgovorima za posao, savjetujemo vam još par stvari koje će vam pomoći da briljirate na razgovoru za posao.

Cilj je svakog razgovora za posao da kao potencijalni kandidat za određeno radno mjesto ostavite profesionalan dojam i uvjerite poslodavca da ste odgovarajuća osoba. Kako bi intervju dobro prošao, potrebno je pripremiti se za njega – nijedan neće dobro proći ako ne odradite nekoliko prethodnih koraka. Donosimo vam, stoga, malu pomoć – 7 savjeta za pripremu.

1. Uvježbajte moguća pitanja prije intervjua

Na internetu postoji bezbroj članaka koji navode najčešća pitanja za intervju, primjerice Zašto ste se prijavili za ovaj posao?, Zašto ste vi odgovarajuća osoba za posao?, Gdje se vidite za pet godina?, Koje su vaše najveće vrline i mane? Sastavite popis mogućih pitanja koja ćete proći prije intervjua. Odgovorite na njih i uvježbajte izgovarajući ih naglas pred ogledalom. To će vam svakako pomoći da na razgovoru odgovarate samouvjereno i odlučno, bez zamuckivanja.

2. Budite točni, prezentabilni i dobro organizirani

Kod intervjua za posao vrlo je važan prvi dojam koji poslodavac stekne o vama. Ovdje se podrazumijeva točnost, organiziranost, način na koji sami sebe prezentirate, pa čak i odjeća koju nosite tog dana. Pobrinite se da na krenete na vrijeme te da dođete uvježbani i pristojno odjeveni.

3. Istražite tvrtku i posao za koji se prijavljujete

Prije intervjua proučite web-stranicu tvrtke. Saznajte tko su korporativni službenici, pročitajte najnovija priopćenja za javnost i godišnje izvješće tvrtke. Istražite strateške ciljeve tvrtke, provedene projekte i nove događaje. Informirajte se o njezinim proizvodima, uslugama, protokolima i procedurama. Poslodavac će time dobiti uvid u vaše sposobnosti informiranja, dinamičnost i predanost radu.

4. Ustanovite kako možete pridonijeti novom poslu

Upitajte se kako vi možete pridonijeti kompaniji u kojoj ste se prijavili za posao. Zašto biste vi bili odgovarajuća osoba za taj posao? Istaknite svoje sposobnosti i vrline te navedite svoja iskustva koja će uvjeriti poslodavca da ćete baš vi, zbog navedenih iskustava i vještina, pridonijeti produktivnosti i inovativnosti kompanije.

5. Uredite svoje društvene mreže

Kao što ste već bezbroj puta čuli, pazite što objavljujete na društvenim mrežama jer je taj sadržaj nerijetko od ključne važnosti. Uredno održavajte svoje profile i sakrijte od javnosti one fotografije koje bi mogle naštetiti vašem profesionalnom ugledu.

6. Otkrijte svoje vrline i nedostatke

Ustanovite koje su vaše vrline, sposobnosti i vještine i samouvjereno ih izložite poslodavcu. Isto tako, pokažite svoje nedostatke – navedite područja u kojima niste snalažljivi i gdje biste trebali pomoć jer nije svaka osoba za svaki posao. Poslodavcu će pomoći da vas smjesti u odgovarajući sektor gdje ćete se najbolje snalaziti, a onda i napredovati.  

7. Izbjegavajte određene izraze i rečenice

Postoje određene rečenice, izrazi i fraze koje je najbolje izbjeći na intervjuu kako ne biste upropastili dojam koji je poslodavac stekao. Donosimo nekoliko primjera što prešutjeti.

  • Nikada nemojte naglašavati da ste nervozni zbog intervjua jer ćete time poljuljati svoju samouvjerenost i pokazati poslodavcu da niste pripremljeni.
  • Nikada nemojte koristiti službene i komplicirane izraze za koje ni sami ne znate što znače. Držite se konkretnih, jednostavnih riječi koje su pamtljive i kojima lakše možete predočiti ono što govorite.
  • Nikada na intervjuu ne pitajte za povlastice koje imate na radnom mjestu kao potencijalni novi zaposlenik.
  • Izbjegavajte općenite odgovore. U opisu svojih sposobnosti i vještina više koristite primjere i dosadašnja poslovna iskustva.
  • Ne govorite negativno o prijašnjem poslu zato što ćete odati dojam da ste negativni, frustrirani i neprofesionalni. Umjesto toga, možete reći da ste puno korisnog naučili na prijašnjem poslu, no tražite novi koji će vam bolje odgovarati.
  • Nikada ne izgovarajte rečenicu Perfekcionizam je moja najveća slabost.
  • Smislite pitanja koja ćete vi postaviti poslodavcu na kraju intervjua. Nijedan ne želi čuti da nemate nikakvih pitanja. Ispitajte što vas zanima o tvrtki, poslu za koji ste se prijavili, uobičajenom poslovnom danu ondje i slično.
FOTO: PIXABAY