LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tajne iz najpopularnije čarobnjačke priče

7 likova koji nisu dospjeli u knjige o Harryju Potteru

Znatiželjnim fanovima Harryja Pottera nikada nije dosta novih informacija o njihovoj najdražoj priči. J. K. Rowling nikada nije tajila što se događalo iza pozornice tijekom pisanja ovog umjetničkog djela. Tijekom godina, otkrila je popis likova koji su trebali biti u priči, ali im ipak nije našla pravo mjesto pa ih je izostavila.

Znatiželjnim fanovima Harryja Pottera nikada nije dosta novih informacija o njihovoj najdražoj priči. J. K. Rowling nikada nije tajila što se događalo iza pozornice tijekom pisanja ovog umjetničkog djela. Tijekom godina, otkrila je popis likova koji su trebali biti u priči, ali im ipak nije našla pravo mjesto pa ih je izostavila.

Knjige i filmovi o Harryju Potteru postali su dio naše kulture. Svatko zna barem nešto o čarolijama koje se odvijaju u Hogwartsu. Koliko god da ste puta pročitali knjigu ili pogledali filmove, uvijek ćete naći nešto novo što do tada niste primijetili. Čarobno, zar ne? Postoji i nekoliko likova koji su se trebali naći u knjigama, ali se spisateljica naposljetku odlučila izostaviti ih iz priče.

1. Mafalda Weasley

FOTO: gif4share.com

Jedanaestogodišnja Mafalda Weasley dugo je vremena bila dio priče, ali spisateljica ju je na kraju izostavila jer je bila premlada za ulogu koja joj je bila namijenjena. Mafalda se trebala pojaviti u Plamenom peharu kao kći rođaka Arthura Weasleyja, koji je bio burzovni mešetar. On se samo kratko spominje u Kamenu mudraca. Iako on i njegova žena nisu bili dobri prema obitelji Weasley, gospodin i gospođa Weasley odlučili su primiti njihovu kćer ljeto prije nego što krene u Hogwarts, kako bi je uveli u čarobnjački svijet. Ona je bila vrlo nepristojno dijete, ali i vrlo inteligentno.

Da je završila u knjizi, bila bi prava konkurencija Hermioni. Zamislite to! Trebala je pripasti domu Salazara Slytherina, što bi bilo vrlo neobično za obitelj Weasley. Međutim, upravo zbog toga Mafalda bi bila odličan izvor informacija za Harryja, Hermionu i Rona. Izvrsna je u prisluškivanju i ne može držati jezik za zubima pa sve što bi čula od djece Smrtonoša prenijela bi svom rođaku i njegovim prijateljima. Spisateljici se svidio njezin lik, ali uočila je ograničenja lika jedanaestogodišnjakinje koja ide u školu za daljnji razvoj radnje, pa ju je odlučila izostaviti iz priče. Njezinu ulogu djelomično je preuzela Rita Skeeter, novinarka Dnevnog proroka.

2. Mopsy

Iz knjige Harry Potter i plameni pehar uredništvo je zatražilo da se izbaci lik Mopsy, vrlo ekscentrične stare vještice čija je ljubav prema psima bila toliko velika da je imala nekoliko pasa zbog čijeg je laveža i nereda bila u lošem odnosu sa susjedima. Ona je trebala udomiti Siriusa prerušenog u psa, ali nažalost, iz priče je izbačena jer nije značajno doprinosila radnji. Spisateljica se morala složiti s prijedlogom uredništva pa je Siriusa smjestila u napuštenu spilju, gdje su kasnije Harry, Ron i Hermiona mogli razgovarati o Barty Crouch Jr. bez straha da će ih netko čuti. Dakle, možda i bolje da je izgubila svoje mjesto u ovom čarobnom svijetu. Izostanak ove velike ljubiteljice životinja nadomještaju Hagrid i gospođica Figg sa svojom opsesijom životinjama.

3. Pyrites

Pyrites je trebao biti Voldemortov sluga. Kao i imena mnogih drugih likova, i njegovo ima posebno značenje. Pirit je mineral koji izgledom podsjeća na zlato i zavarava onoga koji ga promatra, lažno je zlato. Lik je rano izbačen iz priče, a trebao se nalaziti na samom početku knjige, u prvom poglavlju. J. K. Rowling opisala ga je kao pomodnog gospodina i kao posebni detalj naglasila je bijele svilene rukavice koje je zamislila da se s vremena na vrijeme zaprljaju krvlju, što bi doprinijelo misteriji ovog književnog djela.

4. Mopsus

FOTO: Harry Potter wikia

Iako biste na prvu to možda pomislili, ovaj čarobnjak nije povezan s ranije spomenutom Mopsy. U ranim skicama Kamena mudraca ovaj je vračar započeo svoj život. Međutim, njegov ogroman talent, koji nije bilo lako za obuzdati, uzrokovao bi prevelike komplikacije radnje pa je izbačen iz priče. Naime, njegova bi prisutnost značajno umanjila dramatičnost radnje, jer bi sve bilo ranije prorečeno, pa ga je spisateljica odlučila zamijeniti manje sposobnim profesorom Trelawneyjem, a u četvrtoj knjizi mnoge je Mopsusove osobine prenijela u lik Alastora Moodyja, iskusnog jednookog aurora. Ipak se isplatilo razraditi ovoga lika.

5. Dudlyjev sin čarobnjak

Spisateljica je planirala da Dudley Darsley ima sina sa čarobnjačkim sposobnostima, kojega bi onda mogao poslati u Hogwarts. Dakle, u epilogu je na postaji King's Cross mogla biti još jedna obitelj. Međutim, napustila je tu ideju kada je shvatila da nikakvi skriveni čarobnjački geni ne bi preživjeli kontakt s DNA Vernona Darsleyja. J. K. Rowling priznaje da, iako nije čarobnjak, Dudlyjev sin nalazit će se na Božićnim čestitkama zajedno s Harryjem. Ipak je dio obitelji.

6. Profesor Trocar

Iako je svih sedam knjiga prepuno likova iz mašte, poput goblina, duhova i vukodlaka, možda ste primijetili da se nigdje ne spominju vampiri. J. K. Rowling priznaje da se bavila idejom stvaranja krvožednog profesora Trocara, ali brzo je odustala jer smatra da je mit o vampirima već dovoljno iskorišten u nekim drugim književnim djelima. I ne, Trocar nije bio rana verzija Snapea. On nije i nikada nije ni trebao biti vampir.

7. Hermionina sestra

FOTO: Wikipedia

Hermiona nije trebala biti jedinica. J. K. Rowling na samom je početku zamislila da ona ima mlađu sestru, ali prvih je nekoliko knjiga napisala i objavila bez spominjanja njezinog imena. Naposljetku je odlučila izbaciti je iz priče jer je bilo prekasno da bi svoje čitatelje s njom upoznavala, ali dobro je znati da negdje u spisateljičinim mislima Hermiona ima sestru. Možda i nije tako loše što ju je izostavila iz knjiga jer Hermiona zbog toga nije trebala i na svoju sestru primijeniti čaroliju zaborava, obliviate, u posljednjoj knjizi.

FOTO: PIXABAY