LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tajne uspjeha

7 jutarnjih rutina velikih umova povijesti

Ako ste se ikada zapitali koja je tajna uspjeha najuspješnijih povijesnih ličnosti, sigurno niste ni slutili da je za dio uspjeha zaslužna i njihova jutarnja rutina. Donosimo vam sedam primjera koje će možda i vama pomoći na putu do uspjeha.

Ako ste se ikada zapitali koja je tajna uspjeha najuspješnijih povijesnih ličnosti, sigurno niste ni slutili da je za dio uspjeha zaslužna i njihova jutarnja rutina. Donosimo vam sedam primjera koje će možda i vama pomoći na putu do uspjeha.

Jeste li se ikada zapitali koja je tajna uspjeha poznatih umjetnika, mislioca, velikih političkih vođa? Postoji li skriveni ključ za uspjeh koji nije vezan uz obrazovanje, napredovanje i slično? U moru odgovora pronašli smo jedan koji je naizgled zanemariv, ali očito daje dobre rezultate, a to je jutarnja rutina. Podijelit ćemo s vama sedam jednostavnih rutina koje preporučuju veliki umovi povijesti.

Donošenje odluke

Benjamin Franklin u svojoj autobiografiji ističe kako je najbitnije odmah nakon buđenja postaviti pitanje samom sebi – Što ću dobro učiniti danas? Dakle, nakon što ustanete i obavite standardnu jutarnju rutinu, dodajte joj još i odluku dana, odnosno ono zbog čega ćete svoj dan usmjeriti u određenom pravcu. Naravno, poželjno je da to uvijek bude neki pozitivan cilj.

Rad iz kreveta

Francuski pisac Voltaire napisao je više od pedeset predstava iz udobnosti svoga kreveta. Također, Winston Churchill svakog je jutra provodio sate i sate u svom krevetu. U njemu je i doručkovao, pušio cigarete, čitao novine, radio ili naređivao svojim privatnim tajnicama. Stoga ako vas zadržavanje u krevetu nakon buđenja ne nagoni na još spavanja, pokušajte učiniti neki dio dnevnih ili poslovnih obaveza boraveći u njemu.

Počastiti sebe

Sigmund Freud imao je brijača koji je svako jutro dolazio i dotjerivao njegovu bradu. Napoleon Bonaparte i W. A. Mozart poznati su po duljini trajanja njihova dotjerivanja. Bilo to uređivanje, pijenje kave, slušanje omiljene glazbe, svakako ujutro učinite nešto u čemu uživate, nešto što vam donosi radost, jača vaše samopouzdanje ili vam pomaže da se opustite.

Fizička aktivnost

Charles Darwin svoj je dan započinjao šetnjom svojom stazom razmišljanja blizu svoga doma u Kentu, u Engleskoj. Dok je šetao, razmišljao je o brojnim znanstvenim pitanjima. Određene vrste vježbanja, posebno one koje uključuju bar malo razmišljanja, stimuliraju motorna i osjetilna područja mozga što znači da to može potaknuti svakakve nove ideje. Zato – skok iz kreveta, tenisice na noge i u akciju!

Prljanje ruku

Herman Melville kupio je farmu i seosku kuću od ukupno 160 jutara zemlje u Massachusettsu. Sam je brinuo o farmi, ustajao u osam ujutro i prvo išao hraniti svoje konje i krave. Budući da je malo nezgodno kupovati cijelu farmu, bit će vam dovoljan i mali vrt s povrćem ili cvijećem.

Meditacija

Immanuel Kant u tišini je razmišljao svakoga jutra, to mu je bio prvi poslovni zadatak u danu. Meditacija nudi nekoliko znanstvenih prednosti, uključujući i smanjenje tjeskobe. Ako se počnete opterećivati stvarima koje morate obaviti toga dana čim otvorite oči, meditirajte. To će vam pomoći pri usmjeravanju pozornosti.

Poticanje uma

Jane Austen je nakon ustajanja iz kreveta sjedala za klavir i vježbala dok drugi ukućani ne ustanu. Theodore Roosevelt u svoju je jutarnju rutinu uveo čitanje. Sami izaberite čime ćete potaknuti svoj um i pripremiti ga za naredne obveze toga dana. Bitno je samo da vas to ispunjava jer sve dok radite ono što volite, neće vam biti teško ustati i pokrenuti se.

FOTO: FLICKR