LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

7 činjenica koje niste znali o Noći vještica

Tko je bio Jack-o'-lantern, zašto za Noć vještica ukrašavamo bundeve te što je samhainophobia – samo su neke od zabavnih činjenica koje vam donosimo u sklopu ovotjednog Petka za znatiželjne.

Tko je bio Jack-o'-lantern, zašto za Noć vještica ukrašavamo bundeve te što je samhainophobia – samo su neke od zabavnih činjenica koje vam donosimo u sklopu ovotjednog Petka za znatiželjne.

Halloween nam je iza ugla. Sobe smo ukrasili, pripremili filmove i playlistu, a jedino što nam preostaje je naučiti nešto novo o obilježavanju ovog netipičnog praznika, što je omogućeno u sklopu serije članaka Petak za znatiželjne. Ove također netipične godine, na samu Noć vještica očekuje nas i puni mjesec, a posljednji je takav na ovaj praznik pao davne 1944. godine.


Vezano:


 1. Najprepoznatljivija je figura obilježavanja Noći vještica Jack-o'-lantern, točnije izrezbarena bundeva. Ime potječe iz irske legende o pijanici Jacku koji je prevario vraga i zbog toga bio osuđen lutati prostranstvima svijeta.

  Vraga je namamio na stablo oko kojeg je postavio križeve zbog čega nije mogao sići. Dok ga je tako zatočenog držao na stablu, Jack ga je natjerao da mu obeća poštedu duše kako nikada ne bi završio u paklu. Vrag je pristao na takvu nagodbu, no sudbina je sustigla Jacka kad je napustio ovozemaljski život te postao duša spremna za ulazak u pakao ili raj. Budući da u pakao nije mogao ući zbog nagodbe, a za raj je bio previše zao, preostalo mu je jedino lutati svijetom kao duša koja nigdje ne pripada. Sa sobom je u takav zagrobni život ponio repu, simbol koji će kasnije postati bundeva. Lutajući po mraku, Jack se požalio vragu kako ne vidi kuda ide, na što mu je iz paklenog ognja vrag dobacio žeravicu koju je pospremio u repu kako bi mu osvijetlila put.

  Prije nego što su bundeve postale popularne dolaskom ideje ovog blagdana na američko tlo, Irci su osim repa rezbarili krumpire te razne tikve.
 2. Svetkovine diljem svijeta nalik Noći vještica jesu: u Južnoj Americi blagdan Kawsasqanchis, u Africi ples zakrabuljenih egunguna te u Aziji svetkovina Bon.
 3. Povijesno gledano Noći vještica prethodio je keltski vjerski poganski festival Samhain. Ideja je bila kroz festival dočekati mračni dio godine – zimu. Vjerovanje je bilo da se tijekom trajanja festivala ruše granice između duhovnog i fizičkog života što omogućuje komunikaciju između ljudi s dvaju svjetova. Takvo brisanje granica za Kelte je značilo jasniju predikciju budućnosti kojom su se bavili njihovi svećenici druidi. Proslave su se održavale na otvorenom oko vatre dok su sudionici bili zamaskirani.
 4. Na Noć vještica preminuo je najveći mađioničar svih vremena Harry Houdini.
 5. Samhainophobia jest fobija od Noći vještica. Ovo nije izmišljen termin, već je stvarna fobija koja se može dijagnosticirati, a očituje se kroz simptome anksioznosti kao što su mučnina, izniman strah, bol u prsima itd.
 6. Bundeve se zapravo klasificiraju pod voće, a ne pod povrće. Iako bi ih većina nas klasificirala pod povrće, botaničari se ne bi složili.
 7. Noć vještica obilježava i pregršt praznovjerja od kojih su neki: šutnja za stolom na Noć vještica poziva duhove da vam se za stolom pridruže, ako ugledate pauka, to vjerojatno označava blizinu preminule voljene osobe ili pak ako tri puta natraške prošećete oko svoje kuće prije izlaska sunca, bit ćete zaštićeni od svih zala.
   
FOTO: PINTEREST