LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rad na sebi

7 metoda samopomoći za bolju 2018. godinu

Odluku da promijenite neke životne navike mnogo je lakše donijeti te održavati u praksi ako se znate koristiti određenim metodama koje vam pri tome mogu pomoći. Uz sedam metoda koje mi nudimo život u novoj godini mogao bi vam biti ispunjen osobnim rastom i napretkom, a za novi početak nikada nije kasno.

Odluku da promijenite neke životne navike mnogo je lakše donijeti te održavati u praksi ako se znate koristiti određenim metodama koje vam pri tome mogu pomoći. Uz sedam metoda koje mi nudimo život u novoj godini mogao bi vam biti ispunjen osobnim rastom i napretkom, a za novi početak nikada nije kasno.

Možda ste i vi jedni od onih studenata koji su bili sve sretniji kako se bližio kraj 2017. godine jer ste obećali sebi da ćete u novoj, 2018. godini sve činiti drugačije: više ćete i kvalitetnije učiti, nećete si ostavljati sve za zadnju noć prije ispita, manje ćete jesti slatko, pokušat ćete pokazivati više razumijevanja prema kolegicama i kolegama, a posebice prema profesorima kada vam zadaju tri kolokvija i tri seminara u jednomu tjednu.

Sve navedene i hvalevrijedne novogodišnje odluke na papiru često zvuče jako dobro, ali u praksi ih se ponekad teško držati. Bit će vam mnogo teže ako ne budete imali temelj, odnosno jasno postavljene razloge zbog kojih ste se odlučili na tu svojevrsnu promjenu načina života. Također, vrlo je bitan i kontinuiran rad na sebi iako možda mislite da na to, posebno u ovom razdoblju u kojemu su ispiti sve bliže i dosta ste posvećeni učenju za njih, ne možete biti u potpunosti koncentrirani jer trenutno nemate ni vremena, ni prostora, a ni novca.

Međutim, imamo za vas dobru vijest – samo tri minute dnevno koje odlučite provesti u potpunom miru i tišini mogu vam osvježiti dan, učiniti vas smirenijima i produktivnijima nego što ste to bili ranije. Osim toga, najbolje od svega činjenica je da su alati, odnosno metode koje ćemo vam navesti većinom besplatne te dostupne u svakom trenutku u kojemu se odlučite na promjenu. Promjena, prije svega, dolazi iz vas samih, a ne iz fizičkoga svijeta. Ne možete očekivati da se stvari promijene ako vi niste promijenili svoj pogled na njih. Ne možete očekivati da se ljudi promijene ako vi sami niste promijenili svoj pristup prema njima. Ne možete očekivati da ćete proći na ispitu ako niste učili za njega.

Donosimo vam sedam jednostavnih metoda kojima si možete pomoći kako biste se osjećali bolje, ovdje i sada.

1. Meditacija

Meditacija je sigurno pojam za koji ste čuli mnogo puta, ali vjerojatno niste previše razmišljali o njegovom pravom značenju. Naime, ona predstavlja potpuno čišćenje vašeg uma od misli, a koncentracija je usmjerena isključivo na duboko disanje. Možete biti u kojem vam god položaju odgovara, važno je da se maksimalno opustite te koncentrirate na sadašnji trenutak. Zvuči teže nego što mislite jer, ako joj date priliku i zastanete u tišini na svega nekoliko minuta, itekako će vam koristiti. Neka su istraživanja čak pokazala da može pomoći u borbi protiv anksioznosti, depresije i nesanice, a također može i smanjiti krvni tlak, ublažiti crijevne viroze te vam čak pomoći da prestanete pušiti.

2. Joga

Poznato je da vježbanje pomaže cjelokupnom organizmu pa tako i osjećaju zdravlja, poletnosti i motivacije za daljnji rad. Joga pripada u specifične oblike vježbe koji, osim izvođenja različitih i pomalo neobičnih poza, imaju i duhovnu komponentu te uistinu brojne prednosti na mentalnoj i emocionalnoj razini. Pomoću nje možete postati smireniji, opušteniji, zadobiti više energije te uravnotežiti metabolizam. Ako niste vješti u jogi, upišite se na tečaj ili, s obzirom na to da ste vjerojatno u blagom kolapsu s vremenom, počnite vježbati na način koji vama odgovara i u vrijeme koje vama odgovara. To može biti pet do deset minuta razgibavanja nakon što se probudite ili malo brža šetnja do fakulteta. Svaka je tjelesna vježba ili aktivnost uvijek dobro došla.

FOTO: Pixabay

3. Duboko disanje

Iako svoje disanje već imate prilike kontrolirati u dvjema prethodnim metodama, postoje vježbe koje se baziraju samo i isključivo na tehnikama dubokog disanja. Duboko disanje nije samo prirodni lijek protiv bolova, ono predstavlja i svojevrsni recept za sreću jer potiče endorfin (hormon sreće). Osim toga, sudjeluje i u opuštanju, povećanju razine kisika u tijelu te pridonosi oslobađanju toksina iz vašeg tijela. Danas su vježbe disanja čak i zabilježene te preporučene od strane liječnika, a neke od njih možete pronaći na poveznici.

4. Svjesnost

Biti svjestan znači živjeti u sadašnjem trenutku. Znamo da to može biti vrlo teško izvedivo, posebice na večernjem predavanju na fakultetu za vrijeme kojeg već osjećate blagi umor i u mislima ste u krevetu, ili kada se ne možete oteti mislima da ovaj tjedan morate dati dva kolokvija. Međutim, nećete ništa promijeniti ako budete razmišljali o tome. Dok ste u menzi ili na kavi, pokušajte razmišljati isključivo o tim trenutcima opuštanja i druženja s kolegama. S druge strane, ovo se može odnositi i na samo učenje za ispit. Dok učite razmišljajte o tom gradivu i o tome kako će vam te informacije, koliko god vam ponekad zvučale suhoparno, ustvari pomoći da steknete radnu naviku, nešto naučite i na koncu, dobijete i dobru ocjenu. Život u sadašnjemu trenutku itekako olakšava stres te vas čini organiziranijima, bez obzira na to što se na prvu ne čini tako.

5. Čitanje

Ako smatrate da čitanje nije za vas, razmislite o tome da možda samo niste pronašli pravu knjigu koja bi vam se svidjela. Istražujte različite žanrove i autore kako biste otkrili što vam odgovara. Možda mislite da će vas ono dodatno preopteretiti jer se ionako gotovo svaki dan bavite čitanjem skripti. Dapače, čitanje dobre beletristike, osim što poboljšava funkcioniranje mozga, potiče opuštanje i razvoj inteligencije, smanjuje stres te smiruje.

6. Vođenje dnevnika

Ako niste tip osobe koja bi svaki dan vodila dnevnik o svojemu životu, pokušajte u početku sa zapisivanjem jedne do dvije rečenice na dan o tome kako se osjećate ili što je toga dana posebno utjecalo na vas. To će vam pomoći u vašem održavanju novogodišnjih odluka, radu na sebi, ali i u smanjenju stresa. Ne morate biti pod pritiskom da morate baš svaki dan zapisati nešto u svoj dnevnik. Pišite ga samo onda kada osjetite potrebu da izrazite kako se osjećate ili da zabilježite neki događaj za koji znate da ćete ga se prisjećati jednoga dana s osmijehom na licu. Bit će vam lijepo pročitati to za nekoliko godina, a ujedno i spoznati koliko se toga od tada promijenilo, što ste sve u međuvremenu doživjeli i koliko ste zreliji.

FOTO: Pixabay

7. Afirmacija

Potvrda, odnosno afirmacija predstavlja kratku, ali moćnu izjavu o nekom događaju za koji želite da vam se dogodi u bližoj ili daljnjoj budućnosti. Možda će vam se u početku činiti neobično ponavljati nešto za što možda ni sami ne vjerujete da je ostvarivo, ali bit afirmacije i jest u tome – osjetiti emociju koju vam ona stvara te početi vjerovati u to da je sve moguće ako se oko toga dovoljno potrudite. Ako ju svakodnevno budete nastavljali izgovarati, unatoč tome što će vam vjerojatno u mnogim trenutcima biti teško, polako ćete se privikavati na nju te na koncu i svjedočiti kako se ona zaista i ostvarila. ,,Vjerujem da...'', ,,Bilo bi lijepo kad bi...'', ,,Vidim uspjeh u...'' dobri su početci takvih rečenica koje čak možete napisati na papiriće i ukrasiti njima svoju sobu ili se pak snimiti kako ih izgovarate i puštati si snimke prije spavanja. Uspjeh je tada zagarantiran!

FOTO: PIXABAY