LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

6 bakinih jednostavnih recepata za božićne kolače

Bakini (i mamini) recepti posve su sigurni i provjereni. Usudite se napraviti bakine šape s medom i orasima i Raffaello kuglice, barem dva od šest recepata.

Bakini (i mamini) recepti posve su sigurni i provjereni. Usudite se napraviti bakine šape s medom i orasima i Raffaello kuglice, barem dva od šest recepata.

Nadolazeći blagdani i nisu neki blagdani ako niste pripremili nekoliko vrsta kolača i poslužili ih na stalku ili tanjuru koji ste čuvali baš za Božić. Možda vam se neki s medijskih platformi ne čine svečanima, a možda ih često i pečete, pa vam nisu više zanimljivi. Bakini recepti mogu biti prilično jednostavni, a ujedno prilično zahtjevni jer ona nikad nije mjerila koliko dugo peče biskvit ili koliko je grama brašna u jednoj šalici. U seriji članaka Kuhajte sa Studentskim donosimo vam pak šest njezinih (relativno) jednostavnih recepata kojima ćete oduševiti ukućane ili voljenu osobu. Štoviše, neki su tako fotogenični da ih možete nekome i pokloniti!


Bakine šape s orasima

SASTOJCI: dva jaja, šalica šećera, šalica masti, pola margarina ili maslaca, dvije veće žlice meda, žličica sode bikarbone, dvije šalice mljevenih oraha, brašna po potrebi.

PRIPREMA: Sve sastojke polako sjedinite u jednoličnu smjesu. Znat ćete da ste stavili dovoljno brašna kad vam je tijesto meko i ne rasipa se. Modlice za šape namastite i pobrašnite te ispunite tijestom. Nemojte prepuniti kalup jer tijekom pečenja tijesto naraste. Nakon pečenja na 180°C 10-12 minuta možete provjeriti čačkalicom ako niste sigurni jesu li šape gotove. Po želji, ohlađene ih možete uvaljati u mljeveni šećer. 
 

Ribana pita

SASTOJCI: 

Tijesto: tri žumanjka, 140 grama margarina ili maslaca, vanilin šećer, pola praška za pecivo, 400 grama brašna i dvije žličice ruma.
Nadjev: tri bjelanjka, 150 grama oraha, 150 grama šećera.

PRIPREMA: Umijesite meko i podatno tijesto od gore navedenih sastojaka te ga podijelite u dva jednaka dijela. Jedan dio razvaljajte i prebacite u pleh za pečenje te premažite slojem pekmeza ili marmelade po vašem izboru. Pripremite nadjev i prelijte ga preko pekmeza. Preostalo tijesto naribajte ravnomjerno ribežom. Sve zajedno stavite peći na 180°C dok dobije zlaćanu boju. Također, provjerite čačkalicom ako niste sigurni je li gotovo.
 

Mađarica

SASTOJCI: 

Kore: 600 grama brašna, 100 grama šećera, 100 grama masti, dva jaja, 2 dcl kajmaka/kiselog vrhnja, žličica sode bikarbone. 

Nadjev: litra mlijeka, sedam žlica kakaa, sedam žlica gustina ili brašna, 250 grama šećera, dvije kockice maslaca.

 

PRIPREMA: Od gore navedenih sastojaka umijesite tijesto koje ćete podijeliti na pet jednakih dijelova (kora). Svaki dio razvaljajte na pleh i stavite peći na 180°C dok ne dobije blagu zlaćanu boju. Nadjev pripremite tako da ga prokuhate na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje kako ne bi zagorjelo. Kada se stisne ili zgusne, dok je još vruć, dodajte mu dvije do tri kockice maslaca i dobro umiješajte. Slažite kolač po načelu: kora – nadjev – kora – nadjev dok ne dođete do posljednje kore. Nju potom prelijete čokoladnom glazurom.

FOTO: Pixabay / Rudy and Peter Skitterians
 

Juliška

SASTOJCI:

paket lisnatog tijesta

Biskvit: šest jaja, 160 grama šećera, 50 grama brašna, četiri žlice kakaa, prašak za pecivo.
Nadjev: 1 dcl mlijeka, 160 grama šećera, 100 grama margarina, 160 grama mljevenih oraha.

PRIPREMA: Lisnato tijesto (smrznuto u kocki, ne razvaljane kore za savijaču ili tome slično) podijelite na dva jednaka dijela i razvaljajte na obrnuto okrenuti pleh za pečenje. Pecite dok ne dobije zlaćanu boju, što zapravo i nije dugo. Potom umutite pjenjačom ili mikserom biskvit koji ćete peći zasebno u plehu dok ne porumeni. Provjerite čačkalicom je li gotovo. Što se nadjeva tiče, prokuhajte sastojke, trebali biste dobiti malo gušću smjesu. Kolač slažete po načelu: lisnato tijesto – nadjev – biskvit – nadjev – lisnato tijesto. Po želji dekorirajte ribanom čokoladom ili mljevenim šećerom.
 

Kokosova salama

SASTOJCI: 250 grama mljevenog keksa, 200 grama mljevenog šećera, četiri žlice kakaa, malo mlijeka.

Nadjev: 100 grama šećera, 100 grama kokosa, 100 grama margarina.

PRIPREMA: Umijesite tijesto od gore navedenih sastojaka, ostavite u hladnjaku na pola sata, a potom razvaljajte na papir za pečenje/masni papir. Nadjev pripremite tako da mikserom sjedinite sastojke, a smjesu potom namažite preko tijesta. Lagano motajte u salamu – zbog papira za pečenje ne bi se trebalo zalijepiti. Tako smotanu salamu na pladnju stavite na hladno mjesto kako bi se dodatno stisnula te kako bi ju bilo jednostavnije rezati.
 

Raffaello 

SASTOJCI: 1,5 – 2 dcl vode, 200 grama šećera, 250 grama margarina, 200 grama mlijeka u prahu, 200 grama kokosa, lješnjaci ili bademi.

PRIPREMA: Prokuhajte vodu sa šećerom pa u vruće dodajte margarin, mlijeko u prahu i ostale sastojke. Sve dobro izmiješajte i ostavite u zamrzivaču dva sata. Potom pravite kuglice i u sredinu stavite orašasti plod po želji (orah, badem, lješnjak...) te uvaljajte u kokos. Držite na hladnijem mjestu. 

Sigurno ste navukli pregaču i izvukli sve vama dostupne namirnice! Bakina (i mamina) kuhinja uvijek ima provjerene recepte, stoga vjerujemo da ćete uspjeti napraviti barem dva od šest ponuđenih kolača. Uživajte u pripremi i kasnijem kušanju vlastitih slastica!

FOTO: PIXABAY / SILVIARITA