LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Budite spremni

5 stvari koje morate napraviti prije putovanja

Kako biste bili što spremniji za iduće putovanje, donosimo 5 stvari koje morate napraviti prije putovanja.

Kako biste bili što spremniji za iduće putovanje, donosimo 5 stvari koje morate napraviti prije putovanja.

Uskršnji su praznici već počeli, a mnogi ovu priliku odluče iskoristiti za odmor - od čišćenja, učenja ili jednostavno žele pobjeći od svakodnevne rutine. Kako biste bili što spremniji za iduće putovanje, donosimo 5 stvari koje morate napraviti prije putovanja.

1. Proučite mogućnosti
Izbor mjesta za putovanje je ogroman, kao i mogućnosti koje pojedina mjesta nude. Ovisno o vremenu, udaljenosti, cijeni i sličnim kriterijima, odaberite svoju destinaciju. Za jeftine karte pogledajte Skyscanner ili Ryanair, a za sve ostalo čitajte na blogovima ili službenim stranicama mjesta koje želite posjetiti. Istražite klimu, cijene, atrakcije, kulturu te pokušajte preko prijatelja ili nekog drugog tko je tamo putovao pronaći još pokoji dobar i koristan savjet.

2. Dokumenti
Ovisno iz koje zemlje putujete, ali i u koju, trebat će vam različiti dokumenti. Za neke ćete zemlje trebati samo osobnu iskaznicu, za neke putovnicu, a čak za neke i vizu. Takve procedure mogu biti podjednako jednostavne i komplicirane, ovisi o zemljinim zahtjevima, stoga se unaprijed informirajte. Te informacije najčešće ćete dobiti u ambasadi te države.

3. Bolje spriječiti nego liječiti
Na putovanje uvijek morate biti spremni na opasnost, stoga je dobro srediti zdravstveno osiguranje. Osim toga, sa sobom možete nositi i lijekove ili probiotike (ako se preporučuju pri putovanju u određenu zemlju), a neke države zahtijevaju i cijepljenje. No ovdje ne mislimo samo na zdravlje. Osim njega, preporučujemo da pripremite i kopije dokumenata, unaprijed rezerviran let, smještaj te karte za posjet određenim atrakcijama.

4. Novac
Ne oslanjajte se na samo jedan način plaćanja, bilo bi dobro kombinirati gotovinu i kartice. Iako su kartice danas jako rasprostranjene, još uvijek postoji puno mjesta na kojima ih ne primaju. S druge strane, skandinavske su zemlje već odavno na putu da postanu cashless društvo. Da biste dobili valutu koja vam treba u toj državi, najlakši i najisplativiji način jest dignuti novce s bankomata u toj državi. Ne nosite previše novca odjednom i pripremite torbicu ili o sličnom načinu nošenja novca kako biste ga uvijek imali na oku!

5. Pripreme za kraj
Ovaj se dio odnosi na pakiranje i check-in. Kod pakiranja je najbolje napraviti listu stvari koje su vam potrebne na putovanju. Bitnije stvari, kao što su mobitel, punjač, novčanik i dokumenti nosite sa sobom u ruksaku ili torbi. Kako biste si smanjili red čekanja na aerodromu, check-in napravite online.

Sretno!

FOTO: UNSPLASH.COM