LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radite li vi takav posao?

10 zanimanja koja najviše privlače psihopate

Psihopata nema samo u filmovima, oni postoje i oko nas. Donosimo popis 10 poslova najmanje i najviše zanimljivih psihopatima. Je li i vaše zanimanje među njima?

Psihopata nema samo u filmovima, oni postoje i oko nas. Donosimo popis 10 poslova najmanje i najviše zanimljivih psihopatima. Je li i vaše zanimanje među njima?

Hitler, Mengele, Ted Bundy, Charles Manson, Henry VIII, Vlad Tepeš i Elizabeta Bathory imaju nešto zajedničko. Za sve se njih smatra da su bili psihopati. Unatoč tome, ako je netko psihopat, ne mora nužno značiti da je i krvoločni ubojica.

Hitler, Bathory i Bundy, FOTO: Studentski.hr

Psihopati su različito opisani, no ipak postoje neke dodirne točke. Karakterizira ih nedostatak emocija (točnije, straha), imaju visoku toleranciju na stres, nedostaje im empatije, za njih se često može reći da su hladnog srca, ne osjećaju krivnju, najčešće su u pitanju egocentrici te su površnog karaktera i skloni manipulacijama. Osim toga, neodgovorni su, impulzivni te često uskaču u obrasce antisocijalnog ponašanja poput življenja na račun drugih ili kriminalitet. TIME je donio popis poslova najmanje i najviše zanimljivih psihopatima.

Tablica zanimanja, FOTO: Studentski.hr

Najviše psihopata ima među izvršnim direktorima (CEO). Potom slijede odvjetnici, zaposlenici u medijima poput radija i televizije; na trećem su mjestu prodavači, potom kirurzi te novinari. Začuđujuće, na sedmom su se mjestu našli i policajci. Na osmom su mjestu svećenici, iza njih kuhari te na posljednjem mjestu državni službenici.

S druge strane, zanimanje u kojemu ima najmanje psihopata je njegovatelj. Potom slijedi medicinsko osoblje, terapeuti; među njima su i zanatlije te kozmetičari i stilisti. Na šestom su se mjestu našli humanitarci, potom učitelji, umjetnici i doktori, dok su na zadnje mjesto zasjeli računovođe.

Mengele, Henry VIII, Manson, FOTO: Studentski.hr
 
Pitate se zašto? Teorija kaže da većina poslova koji zahtijevaju dobre međuljudske odnose ne privlače psihopate. Također, svi ti poslovi navodno ne nude dovoljno moći koju psihopati traže. S druge strane, većina poslova koji privlače psihopate nude veću moć te traže sposobnost pravljenja objektivnih, gotovo kliničkih (ili u slučaju kirurga doslovno kliničkih) odluka koje ne uključuju osjećaje. To su najvažniji razlozi zašto bi psihopat odabrao takvo zanimanje te u njima potom i napredovao.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR