LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bezbrižni dani

10 videoigrica koje su nam obilježile djetinjstvo

Složili smo popis najpoznatijih PlayStation 1 i Nintendo igrica kojih se rado prisjećamo, a koji će današnje studente vratiti u djetinjstvo.

Složili smo popis najpoznatijih PlayStation 1 i Nintendo igrica kojih se rado prisjećamo, a koji će današnje studente vratiti u djetinjstvo.

Postoje mnoge stvari koje su nam obilježile djetinjstvo. Rado se prisjećamo nekih trenutaka u kojima smo se osjećali sretno i ponosno; ponekad su za takve trenutke bile zaslužne neke igračke, dobre ocjene u školi, pobjede na sportskim natjecanjima i slično. No, ponekad su nam osmijeh na lice izmamljivale i videoigrice. Složili smo popis nekih od najpoznatijih PS1 i Nintendo igrica koje će vas sigurno vratiti u bezbrižne dane djetinjstva.

1. Metal Gear Solid

Ova poznata igrica izašla je u prodaju 3. rujna 1998. godine. Igrač upravlja glavnim junakom Solid Snakeom, ali mora biti oprezan da ga neprijatelji ne otkriju. Solid Snake je vojnik koji ulazi u područje puno nuklearnog oružja, a cilj mu je osloboditi dva taoca i spriječiti teroriste da obave nuklearni napad. 

2. PaRappa the Rapper

Od 26. rujna 1997. ova je igrica dostupna u Europi. Njen je glavni lik PaRappa koji mora pobijediti u nizu rap borbi. Cilj igre je osvojiti srce protagonistice koja će mu postati djevojka, a njeno srce moguće je osvojiti samo pobjedom.

3. The Legend of Zelda

The Legend of Zelda Avanturistička je videoigra koja je izdana 21. veljače 1986. godine. Radnja se odvija u fantastičnoj zemlji Hyrule, a usredotočuje se na dječaka sličnog vilenjaku po imenu Link. Cilj joj je prikupiti osam fragmenata Triforce mudrosti i na taj način spasiti princezu Zeldu od negativca Ganona. 

4. Crash Bandicoot

Radnja jedne od najpoznatijih PS1 igara prati protagonista Crasha Bandicoota čiji mirni život pokušava omesti Dr. Neo Cortex, antagonist koji je na Crashu provodio eksperimente. Izdana je u rujnu 1996. godine i definitivno je obilježila doba PlayStationa 1.

5. Final Fantasy Tactics

Prva serija ove taktičke igre objavljena je u Japanu u lipnju 1997. godine. Priča se odvija u kraljevstvu Ivalice. U tom kraljevstvu, uz ljudska bića, žive i čudovišta te prevladava magija. Radnja se odvija nakon pedesetogodišnjeg rata u kraljevstvu. Temelji se na liku Ramzi, vrti se oko njegova ranog života i budućih sukoba s kojima se suočio dok se odvijaju događaji koji su promijenili kraljevstvo.

6. Tomb Raider II

Tomb Raider II je akcijsko-avanturistička videoigra; objavljena je 1997. kao dio Tomb Raider serije i nastavak videoigre Tomb Raider iz 1996. Do 2003. godine prodala se u više od 8 milijuna primjeraka širom svijeta što je učinilo jednom od najprodavanijih igara objavljenih do tada. Radnja se vrti oko lika Lare Croft kojom upravlja igrač. Lik u blizini ostataka Velikog zida istražuje legendu o bodežu kojim je ubijen car. Oružje je imalo moć pretvoriti svog nositelja u zmaja.

7. Bushido Blade

Bushido Blade je 3D borbena videoigra koja je objavljena u ožujku 1997. godine, a njen se naziv odnosi na japanski ratni kodeks časti Bushidō. Radnja se odvija oko oružane borbe jedan na jedan. Svaka borba jedan na jedan odvija se u velikoj, otvorenoj areni smještenoj na tlu japanskog dvorca, gdje faktori poput uzdignuća  bambusa uništavaju borbenu strategiju.

8. Tekken

Tekken
je borbena video igra koja je objavljena na PlayStationu 1995. godine. Radnja se odvija oko Kazuya Mishima kojeg otac, nakon što napuni pet godina, nosi na vrh planine i  baca s litice. Otac je htio testirati njegovu snagu i sposobnost, htio se uvjeriti je li sposoban voditi obiteljsko poduzeće te hoće li se uspjeti popeti na istu liticu. Kazuya preživljava početni pad, ali je ostavio veliki ožiljak na prsima što uzrokuje aktiviranje demonskog gena kojim se stječe ogromna snaga i moć. Tijekom godina, Kazuya putuje svijetom i natječe se na prvenstvima u borilačkim vještinama, postajući neporaženi prvak. Vrhunac igrice je kraj u kojem Kazuya postaje nasljednik poduzeća i baca oca niz liticu.

9. Colony Wars

Colony Wars je borbena igra čija se radnja odvija u svemiru, izdana je u listopadu 1997. godine. Radnja se vrti oko svemirskih borbenih misija, a igrač prethodno odabire neke od zvjezdanih boraca koji su opremljeni raznim oružjem. Ovisno o učinku, igrač može sudjelovati u raznim misijama.

10. Super Mario 64

Na samom kraju ovog popisa moramo spomenuti Super Maria! Ovo je jedna od igrica koja je mnogima obilježila djetinjstvo. Ona je u Europi dostupna od 1997. godine. Radnja je postavljena u dvorcu princeze Peach koji se sastoji od tri kata: podruma, jarka i dvorišta. Igrač upravlja likom Super Maria i ulazi u razne avanture putem tajnih zidova i slika. Igra započinje s pismom princeze Peach koja poziva Maria da dođe u njezin dvorac. No, kada Mario stigne on otkriva da je Bowser izvršio invaziju na dvorac i zatvorio princezu i njezine sluge. Igrica završava posljednjom bitkom između Maria i Bowsera. Ukoliko igrač pobjedi, princeza bude oslobođena i zauzvrat daje Mariu poljubac te ga posluži obećanom tortom. 

FOTO: PIXABAY