LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncerti u Rijeci

Za kraj Impulsea fantastični gitaristički paket

U Pogonu kulture 19. studenog Impulse festival zatvorit će čikaški antologijski instrumentalni post metal trio Russian Circles i hvaljena alter-rock senzacija Torche.

U Pogonu kulture 19. studenog Impulse festival zatvorit će čikaški antologijski instrumentalni post metal trio Russian Circles i hvaljena alter-rock senzacija Torche.

Antologijska instrumentalna post metal trojka Russian Circles zajedno s hvaljenom alter-rock senzacijom Torche zatvara sedmi po redu Impulse Festival. Fantastični gitaristički paket za nezaboravni koncertni doživljaj upotpunjuju oba benda koja dolaze u Rijeku s aktualnim albumima; Russian Circles s Blood Year izdanim za Sargent House, dok je Torche svoj peti album Admission objavio za Relapase Records. Glazbena kritika rekla je svoje visoko ocijenivši oba, stoga ne preostaje drugo nego uvjeriti se uživo.

Headlineri festivala na programu su u četvrtak, 19. studenog 2020, u Pogonu kulture.

 

Čikaški trio Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njegovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Novi album Blood Year izdan u kolovozu slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi Enter, Geneva i Memorial.


Sa svojim posljednjim albumom sastav napušta zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudio najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles odlučuje suprotno – zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njegov zaštitni znak od početaka, Blood Year u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na njegovo novo izdanje.


Foto: Impulse Festival / PR foto


Naviknuti smo zbog predrasuda ili nedovoljnog poznavanja nekoga/nečega (ne)svjesno to isto postavljati u određene okvire. Na sličan način gitarist, basist i producent Jon Nuñez govori o Torcheu kada se taj sastav neprestano pokušava ugurati u neki specifičan žanr:

– Kada nas pitaju kakvu muziku sviramo, ja im odgovaram: gromoglasni rock ‘n’ roll.

Ovo je možda i najbolji način da ga se opiše, pogotovo kroz njegov posljednji, peti po redu album Admission. U posljednjih 15-ak godina trojka, koju uz spomenutog Nuñeza čine gitarist i vokal Steve Brooks te bubnjar Rick Smith, nerijetko žanrovski prelazi iz dooma, sludgea i stoner rocka preko ostalih tipova rocka i metala. U stvaranju glazbe za novi album svi su bili više uključeni nego prijašnjih godina, što je dodatno ojačalo koheziju benda, ali i finalni zvuk samog albuma. Može se reći da je to zapravo njihov najosobniji album, onaj koji ih ogoljuje pred publikom i prikazuje u pravom svjetlu; osjećaju se zadovoljno, svježe i tu pozitivnu energiju nastoje prenijeti svojoj publici na koncertima.

 

Kupljene ulaznice za prvotni datum koncerta (proljeće 2020.) vrijede i za novi termin, dok svi ostali svoje ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135 kuna mogu kupiti u riječkom Dallas music shopu, zagrebačkom Dirty Old Shopu te na svim fizičkim mjestima sustava Entrio kao i online na Entriovu webu. Ako ih ostane u prodaji, na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvojiti 165 kuna. Studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci uz predočenje x-ice i na dan programa plaćaju pretprodajnu cijenu ulaznica.

 

Sedmo izdanje Impulse Festivala održat će se od 13. do 19. studenog 2020. Podsjetimo, riječ je o klupskom, boutique festivalu koji spaja riječke gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događaji koji se odvijaju u njegovu sklopu kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala. U duhu toga je i slogan glazba je svugdje, koji na jednostavan način komunicira i zaokružuje programsku shemu festivala. Zajedničku organizaciju Impulse Festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala i ove godine zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba.

FOTO: IMPULSE FESTIVAL / PR FOTO