LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Ripperom iz Pipsa

„Volio bi' da do kraja godine izbacimo još jedan singl“

Nakon riječkog Jonathana, na Nautilus pozornici Sea Star festivala nastupio je Pips Chips & Videoclips. O njihovom zadnjem singlu i o svirkama malo smo popričali s vođom grupe.

Nakon riječkog Jonathana, na Nautilus pozornici Sea Star festivala nastupio je Pips Chips & Videoclips. O njihovom zadnjem singlu i o svirkama malo smo popričali s vođom grupe.

Ili ih obožavaš ili ih mrziš, sredine nema. Takvim bendom može se smatrati kultni Pips Chips & Videoclips koji je svojim dosadašnjim radom stekao i brojne obožavatelje, kao i one koji ih ne mogu smisliti. Hejtere ćemo sada ignorirati jer su Pipsi ipak bend koji će se naći u redcima povijesti hrvatske rock glazbe. Ma kakvi redci, dobit će i fino poglavlje.

Najzagrebačkiji bend od svih zagrebačkih, kako im znaju tepati, našao se na prvom izdanju Sea Star festivalu ovog vikenda. Prije koncerta popričali smo s liderom grupe Dubravkom Ivanišem Ripperom.

Iako djeluju kao grupa koji se drže one "plan je da plana nema", neki okvirni plan kod njih uvijek postoji. 25 rođendan benda obilježili su izbacivanjem novog singla K1, koji je naziv dobio tako što je Ripper prvi put pod tom šifrom pjesmu spremio na kompjuter bez ikakvog razmišljanja, da bi na kraju taj naziv i ostao. Okvirni plan, na žalost mnogih obožavatelja, ne uključuje izbacivanje novog albuma, no to ne znači da nove robe neće biti, kako nam je otkrio Ripper:

– Ne mijenjam svoje mišljenje tako često. Jednostavno na dnevnoj bazi ne osjećam potrebu da bend ima svakodnevno potrebu raditi na pjesmi nekoj koja je dobra. Ne znam, u tim sam nekim godinama. Niti vjerujem u koncept albuma, vjerujem da postoji kritična masa koja album nekog izvođača očekuje. Mislim da se već dugo dugo vremena, gotovo cijelo ovo stoljeće posao vrti oko singlova, ak' ćemo o poslu. Tako da novu ploču nećemo imati do kraja godine, ali bi' volio da do kraja godine izbacimo još jedan singl. –

Nestala su vremena kada su se slušatelji razvalili na kauč i preslušavali svaku pjesmu s ploče na svom gramofonu.Teško je i pratiti sve u hiperprodukciji svega, s čime se i Ripper složio.

– Svi šaramo i svi smo površni. Pritom ne osuđujem druge jer sam i ja površan u mnogo čemu, jednostavno sam dio svega, dio zajednice koja je to uzela kao modus vivendi. –

Pipsi su prošli sve. Od koncerta na Poljudu, kada ih je legendarni Mate Mišo Kovač odabrao za predgrupu, do koncerata u Tvornici, festivala i gaža. U dvadeset i pet godina izdešavali su se svakakvi koncerti, no Ripperu je ipak najviše ostao urezan koncert u Maloj dvorani Doma sportova prije tri godine, kada su se nakon šesnaest godina vratili na spomenuto "mjesto zločina".

– Mala dvorana Doma sportova je za Pipse po formatu idealan prostor, 4500 ljudi. To mi je emocionalno i intimno bilo važno. Šesnaest godina prije bili smo veliki hype, svi su nas znali, svi su znali bend,izašao je Fred Astaire,  imali smo slavu, mislim slavu u ovim našim okvirima.  Volio sam se kasnije vratiti, imati sold out, a u međuvremenu stvarno puno toga prođeš i moraš izbaciti novu ploču, ako želiš opstati. Ne volim izdvajati koncerte, ali ovaj mi je nešto posebno. –

Njegovu definiciju savršenog koncerta nismo dobili. Kako kaže, volio bi nastupiti u jednom koncertnom prostoru u Zagrebu. Ime prostora nije htio otkriti, no zato je rekao kako bi njegov idealan koncert bio na otvorenom, pred pet tisuća ljudi, pod zvjezdanim nebom u ljetnoj noći. Dakako, među tim ljudima ne bi bilo padobranaca, već isključivo istinskih štovatelja grupe. Ne bi bilo puno +1.

O samom Sea Staru nije bilo puno riječi, s obzirom na to da je Ripper friško izletio iz sobe i nije imao vremena upiti atmosferu. Zaključio je kako sigurno neće biti puno zamjerki jer je Exit poznat po svojoj organizaciji. No zato možete pročitati naše dojmove sa Sea Stara, gdje je samo u petak kroz festivalska vrata prošlo oko 25 000 posjetitelja.

FOTO: SEA STAR FESTIVAL