LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Benefiti volontiranja u NGO sektoru

Uz malo truda i volje sve je moguće: studentice volonterke savjetuju kako uspješno uskladiti obveze

Vrijeme za stjecanje iskustva prije zapošljavanja studentski su dani. Kako se uspješno posvetiti volonterskim obvezama i pritom ne zanemariti one akademske, saznajte iz iskustva dviju volonterki Centra za razvoj mladih.

Vrijeme za stjecanje iskustva prije zapošljavanja studentski su dani. Kako se uspješno posvetiti volonterskim obvezama i pritom ne zanemariti one akademske, saznajte iz iskustva dviju volonterki Centra za razvoj mladih.

Volontiranje može oplemeniti osobu na više razina. Osim spoznaje da radite nešto korisno za zajednicu, može vam pružiti neprocjenjivo iskustvo, naučiti vas novim znanjima i vještinama te vam donijeti brojna poznanstva. Ako volontirate u struci kojom se želite baviti, to može itekako motivirati vašeg budućeg poslodavca da u moru kandidata za posao izabere upravo vas.

Idealno vrijeme za volontiranje zasigurno je studiranje jer si već tada možete početi stvarati temelje za buduće zaposlenje. Iako mnogi misle kako studenti imaju mnogo vremena za razne aktivnosti, oni će potvrditi da to često nije tako. Nekima su predavanja i učenje dovoljni da popune dane, a mnogi uz fakultet rade. Postavlja se pitanje kako onda pronaći vrijeme za volontiranje. Evo zato nekoliko savjeta i riječi dviju studentica volonterki koji će vam pomoći i motivirati vas na takav angažman.

Neka vas je od pogodnosti koje smo naveli na početku vjerojatno motivirala na volontiranje. Uz pretpostavku da vam i na fakultetu ne nedostaje motivacije, ne biste trebali imati problema s usklađivanjem obveza. Za uspješno je napredovanje, dakako, potrebno stalno pronalaziti motivaciju, no ako znate zašto volontirate, to vam neće biti problem. 

Važnost motivacije za uspješno usklađivanje obveza istaknula je Nikolina, volonterka Centra za razvoj mladih:

Volontiranje je odlična prilika za stjecanje novih, ali i brušenje postojećih vještina, nešto kao stručna praksa koja bi svakom studentu jako dobro došla ako ne zna kako započeti potragu za radom u struci za koju su potrebni iskustvo, upornost, snažna motivacija i strpljenje.

Nakon što ste pronašli motivaciju, važno je dobro se organizirati, vodeći računa o prioritetima. Ako vam je na prvom mjestu fakultet, onda odaberite onaj volonterski posao koji će vam dozvoliti da tako i ostane. Gotovo su sve udruge u kojima možete volontirati organizirane tako da volonteri rade koliko i kako mogu uz fakultet ili plaćen posao. Nikolina se slaže da usklađivanje obveza može biti izazov, ali ne i kad se sve na vrijeme organizira, ističući ponovno važnost motivacije i spoznaje zašto volontira:

Kako bih uskladila volontiranje i fakultet važno mi je da si posložim prioritete za svaki dan u tjednu. Kad god imam priliku i slobodan raspored, posvetim se više volontiranju jer je to ipak jedna od stavki u životopisu koja će mi se bodovati na intervjuu za posao u struci. Istina, nekad može zaista biti teško kad sam do grla u obvezama, ali na to gledam kao na nešto što će mi se isplatiti kad dođe vrijeme.

Izazove u usklađivanju obveza komentirala je Nikolinina kolegica u CERM-u, Dalia, te objasnila zašto je ponekad dobro naći se u gužvi:

Najlakše se posložiti kad nema ispita i kolokvija, no tjedno nije zahtjevno odvojiti nekoliko sati za volonterski rad. Vjerujem da to gradi karakter, a da spremnost na takvu vrstu rada ima dobar utjecaj na daljnje radno okruženje.  

Iako dolazi s izazovima, volontiranje u studentskim danima jedno je od najboljih iskustava u koje možete uložiti slobodno vrijeme, slažu se naše sugovornice, te ponavljaju kako se svaki trud na kraju isplati. 

Možda bi netko i odustao jer je volontiranje rad za džabe, no kad se imate čime pohvaliti pred prijateljima, profesorima i budućim poslodavcima, vjerujem da će se sve isplatiti! - zaključila je Nikolina.

Volontiranje tijekom studija mi dođe kao priprema za budućnost, viši cilj. Iskustvo koje njime dobivamo uistinu je vrijedno. - dodaje Dalia.

Članak je dio serije Benefiti volontiranja u NGO sektoru u sklopu projekta JOB4ME – volontiranjem do posla, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. Projekt provodi CERM u partnerstvu s Općinom Dubrava te uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 
FOTO: PIXABAY