LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Kozmodrumom

„Uvijek nešto mijenjamo, dodajemo, oduzimamo, nadograđujemo i eksperimentiramo, tako da iznenađenja neće faliti.“

Upoznajte peteročlani sastav koji u srijedu, 16.3. promovira svoj novi album „Na tragu satelita“ u Vintage Industrial Baru.

Upoznajte peteročlani sastav koji u srijedu, 16.3. promovira svoj novi album „Na tragu satelita“ u Vintage Industrial Baru.

Kozmodrum je skupina glazbenika koja svira glazbu inspiriranu rock, džez i elektroničkim stilom. Sastoji se od Janka Novoselića na bubnjevima, Gorana Delača na basu, Elvisa Penave i Ivana Kapeca na gitari te Hrvoja Gallera na klavijaturama. U nastupima uživo koriste se gitarom, basom i klavijaturama te tako stvaraju elektro zvuk. Bend je nastao krajem 2014. godine, a u srijedu promoviraj svoj novi album Na tragu satelita u Vintage Industrial Baru.

Tko se sve nalazi iza imena Kozmodrum? Kada ste nastali i kako ste se upoznali?

Janko Novoselić – bubnjevi, Goran Delač – bas, Elvis Penava – gitara, Ivan Kapec – gitara, Hrvoje Galler – klavijature. Znamo se već dugo, ali sam bend je oformljen negdje krajem 2014.

Bend ste koji kombinira razne žanrove poput džeza, elektroničke glazbe i rocka. Koji su glazbenici/albumi imali najviše utjecaja na to da formirate svoj zvuk?

Radiohead, Beatles, Alan Holdsworth, Do Make Say Think, Steve Reich, Weather Report, Miles Davis, J Dilla.

Prošle godine izašao je vaš album Na tragu satelita, koji obiluje džez zvukom. Kako je prošla promocija samoga albuma? Kakva je bila reakcija publike?

Tehnički, album je izašao ove godine, jer je CD tek ugledao svijetlo dana početkom 2016. Promocija je još uvijek u tijeku, a uskoro ćemo održati i promotivni koncert. Reakcije su do sada jako dobre, nekoliko kritika koje su vrlo pozitivne, a što je najvažnije, publika jako dobro reagira.

Kako izgleda cijeli proces nastanka pjesama? Razvija li se ideja prvo u Abletonu ili sviranjem samih instrumenata?

Najčešće sviranjem neke klavijature ili gitare, koju onda snimam u kompjuteru i obrađujem dalje, dodajem dijelove, elemente i slažem nekakav aranžman. Zatim sve zapisujem u note, kako bi bend mogao što brže to naučiti i odsvirati.

Postoji li nešto što biste promijenili u glazbenoj industriji što se tiče džeza ili same elektroničke glazbe? Mislite li da nas digitalna tehnologija sve više udaljava od stvaranja glazbe pomoću pravih instrumenata?

Ne mislim da nešto treba mijenjati posebno. Srećom, postoji puno glazbenika koji stvaraju glazbu i na jedan i na drugi način. Tehnologija pomaže da se glazba razvija i ne mislim da nas udaljava, čak suprotno.

Obradili ste i mnoge skladbe raznih izvođača poput Deadmau5, Om Unit, Kenny Larkina itd. Koji su kriteriji koje gledate prilikom odabira pjesama koje ćete obraditi? Da morate odabrati jednu pjesmu koju biste trebali odsvirati i s njom ostaviti najveći utisak do sada, koju pjesmu biste izabrali i zašto?

Deadmau5, nažalost, još nismo uspjeli odsvirati, tj. još nije gotov taj aranžman, ali doći ćemo i do toga. Obično gledam da postoji barem neki element koji je svirljiv, koji se može odsvirati na instrumentima, pa onda krećem od toga. Neke su stvari iznimno svirljive i pogodne za obradu, a neke malo manje. Tu jednu pjesmu koju bih odabrao tek moramo naučiti i odsvirati, to nas čeka.

S obzirom da ste osnovali nezavisnu diskografijsku kuću Zona Muzika, recite nam nešto više o o tome.

Zona Muzika nedavno je pokrenuta izdavačka kuća sa sjedištem u Zagrebu. Osnovali su je glazbenici koji su već duže vrijeme aktivni na hrvatskoj glazbenoj sceni.Kako je u današnjoj produkciji prisutna gusta isprepletenost glazbenih žanrova i njihovo brzo međudjelovanje, Zona Muzika ne ograničava se nekim stilom ili žanrom, nego u svojoj viziji naglašava umjetničku iskrenost, glazbeno istraživanje i dinamičku autorsku suradnju. Među prvim izdanjima uključeni su autori i bendovi u kojima sudjeluju osnivači Zone Muzike – Janko Novoselić i Ivan Kapec, a to su: Kozmodrum, Capisconne, Strobelyx, Sonic Diptych i TrianguliZona, iako se već sada razgovara o mogućoj suradnji i s nekim drugim autorima. Osim izdavačke djelatnosti, Zona Muzika obuhvaća praćenje i promociju koncertnih događanja u Zagrebu, u kojima sudjeluju Zonini umjetnici ili događanja koja Zona Muzika neovisno podupire.

Što za vas kao glazbenike znači uspjeh i koji su vam ciljevi za ubuduće?

Uspjeh je kad možemo dobiti pristojan honorar i pristojne uvjete za svirku.

Uskoro se vidimo i u Vintage Industrial Baru. Što pripremate za svirku? Postoji li nešto što biste u svojim svirkama promijenili ili ste zadovoljni kako stojite s time?

Uvijek nešto mijenjamo, dodajemo, oduzimamo, nadograđujemo i eksperimentiramo, tako da iznenađenja neće faliti. Jako se veselimo svirci u Vintageu, to je super prostor i cijeli će program te večeri biti jako dobar.