LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prokrastiniraj i završi fakultet

Učinkoviti savjeti za stjecanje kontrole onda kada prokrastinacija preuzme

Prokrastinacija je imaginarna bolest naših generacija. Pobijedite ju uz našu malu pomoć!

Prokrastinacija je imaginarna bolest naših generacija. Pobijedite ju uz našu malu pomoć!

Engleska riječ procrastination ima puno dublje značenje od samog prijevoda na hrvatski koji je – odugovlačenje. Pretražili smo puno rječnika, pa čak i onaj stari jugoslavenski (koji stoji na dnu polica s knjigama i služi za prešanje cvijeća u nižim razredima osnovne) u nadi da ćemo naići na prihvatljiv prijevod. Nažalost, kao što možete pretpostaviti, nismo ga našli te ćemo stoga umjesto odugovlačenja koristiti prokrastiniranje jer ima dubinu. Na kraju krajeva, kada bolje pogledamo, smisao cijele riječi je u sljedećoj formuli:

Kada smo razjasnili riječ, možemo nastaviti s tečajem samopomoći. Postavili smo sebi pitanje – kako povratiti kontrolu kad prokrastinacija preuzme. Prvo trebate donijeti odluku oko čega nećete pregovarati sami sa sobom. Primjerice, uzmite sljedeće probleme koje ćete pokušati riješiti korisnim sitnicama.

1. Narušavanje zdravlja

Ne ide vam se u teretanu, ne volite šetati, radije biste proveli sat vremena gledajući seriju, nego dižući utege. Ukratko, zdravlje vam je vjerojatno u banani. Pomozite si tako da radite male korake koji će poboljšati vaše zdravlje. Recimo, uz svaki obrok pojedite i neko povrće ili voće. Nemojte ići liftom i ne izbjegavajte uvijek stepenice. Spavajte dovoljno, pomozite si koristeći kalkulator pravilnog spavanja.

2. Kampanjski rad

Iako volite prokrastinirati, uvijek predajte svoje studentske zadatke na vrijeme. Nažalost, taj period je pun stresa, jer zadatak počinjete rješavati u zadnji tren. Pomozite si tako da si odredite jednu dužu pauzu, a ne niz kratkih u kojima ćete gledati u mobitel. Kažu da je najbolje uzimati 20% od vremena provedenog u radu za jednu pauzu – dakle, ako učite tri sata, uzmite pauzu od otprilike pola sata.

FOTO: Flickr

3. Učenje

Uvijek je lakše kada možete svoj problem podijeliti s drugima i reći im što vas muči. Pronađite kolegu koji sprema isti kolokvij kao i vi te se dogovorite da ćete do određenog vremena proći određeni dio gradiva. Tako ćete jedan drugoga poticati da ostvari zacrtani cilj. Kada za kolokvij trebate pročitati tri knjige, dvije skripte i bilješke s predavanja, pomoći će vam da imate nekoga tko se nalazi u istom sosu kao i vi.

4. Rokovi

Zadajte si svoj rok predaje rada. Primjerice, ako znate da rad morate predati 4. veljače, zapišite si da rad trebate predati 1. veljače i držite se svog roka. Teško je, ali kaže jedna dobra stara poslovica – Što se mora nije teško.

5. Okolina

Okružite se ljudima koji vas potiču na rad. Htjeli to ili ne, ljudi s kojima se družimo utječu na naše odluke i ponašanje. Stoga je u vrijeme kolokvija dobro biti u društvu kolega kojima je prokrastinacija strani pojam. 

Uz naše savjete, postoji veliki broj videa koji će vam pomoći pri rješavanju problema. Nažalost, kako biste došli do svog idealnog rješenja, vjerojatno ćete morati upravo prokrastinirati.

FOTO: TUMBLR