LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pametna kupnja

Tri savjeta za kupovinu namirnica s kojima ćete uštedjeti, ali i pokazati obzirnost prema okolišu

Kako u kupovinama ne biste trošili vrtoglave iznose, primijenite ova tri savjeta, a s njima će svaka kupovina biti bezbolnija za vaš novčanik, ali i okoliš.

Kako u kupovinama ne biste trošili vrtoglave iznose, primijenite ova tri savjeta, a s njima će svaka kupovina biti bezbolnija za vaš novčanik, ali i okoliš.

To da su porasle cijene u supermarketima, više nije novost. Inflacija je stvaran problem koji se odražava na mnoge od nas te su upravo ovo idealna vremena u kojima se uči štedjeti. Kako u kupovinama ne biste trošili vrtoglave iznose, primijenite ova tri savjeta, a s njima će svaka kupovina biti bezbolnija za vaš novčanik, ali i okoliš.

Izbjegavajte bacanje hrane

Bacanje ostataka hrane, poput voća, povrća, kruha i slično, velik je problem Zapadnog svijeta. Naučili smo sve čemu je istekao rok trajanja odmah baciti, međutim rok trajanja često je samo oznaka toga koliko će dugo proizvod zadržati barem svoja specifična svojstva kao što su boja, okus i konzistencija.

Je li proizvod za bacanje ili ne, saznat ćete testom mirisa i okusa. Također, u mnogim supermarketima može se čak i povoljno pronaći artikle kojima je istekao rok trajanja, jer se cijena često snižava kada proizvodu istječe rok trajanja, a ako supermarketi i dalje nude takve proizvode, to vam je potvrda da bacanje nije jedina opcija za kojom biste trebali poći.

Napišite tjedne planove i pripremite obroke

Kada planirate obroke, najbolje je ne kupovati ništa što ćete kasnije ostaviti u hladnjaku i pustiti da se pokvari. Hranu možete koristiti i učinkovitije. Na primjer: Bundeva je teška 1,5 kg, a po receptu vam treba samo 400 g? Zatim ili povećajte veličinu porcije ili ostatak stavite u drugo jelo. Osim planiranja, dobra je ideja i kuhanje unaprijed. To ne samo da štedi vrijeme već i energiju ako u pećnici pripremate dva jela istovremeno, piše Novi list.

Kupujte konzervirano, smrznuto voće i povrće

Smrznuto voće i povrće zamrzava se odmah nakon berbe te je dobar izbor za sve one koji su u potrazi za obrocima bogatim hranjivim tvarima. Osim toga, sa smrznutim voćem i povrćem naglasak je i na praktičnosti. Daje vam se mogućnost da ga odmrzavate u porcijama, čime izbjegavate bacanje hrane. Konzervirana verzija također je dobar izbor, a u tom slučaju sastojci se također obrađuju, odnosno blanširaju odmah nakon berbe te hermetički zatvaraju u otopinu soli ili šećera.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA