LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uoči početka nove akademske godine

Tri najveća izazova s kojima se suočavaju brucoši

Biti brucoš nije baš lako, velika je to promjena u životu, pogotovo ako idete studirati u veći, nepoznati grad. U nastavku otkrivamo kako se nositi s najvećim izazovima koji čekaju brucoše.

Biti brucoš nije baš lako, velika je to promjena u životu, pogotovo ako idete studirati u veći, nepoznati grad. U nastavku otkrivamo kako se nositi s najvećim izazovima koji čekaju brucoše.

Ušli smo u drugu polovicu kolovoza što znači da su izišli rezultati za smještaj u studentske domove te lagano kreću useljenja i pripreme za novu akademsku godinu. Neki od vas uče za jesenske rokove, neki su mirni s faksom do listopada, a neki su uzbuđeni jer se pripremaju za prvu godinu studiranja. Biti brucoš nije baš lako, velika je to promjena u životu, pogotovo ako idete studirati u veći, nepoznati grad. U nastavku otkrivamo kako se nositi s najvećim izazovima koji čekaju brucoše.

Prva stvar na listi je upravljanje studentskim budžetom. Tek kad krenete sami kupovati baš sve što vam treba, od metle i sredstava za čišćenje do higijenskih potrepština i hrane, shvatite koliko o tome niste razmišljali dok ste bili doma. Sad i to treba uračunati u budžet. Ipak, prvo što morate napraviti je otvoriti studentski račun u banci, a srećom danas to možete napraviti online i za čas. Sljedeći korak je punjenje tog računa i optimizacija troškova. Možda ste sretnici koji mogu računati na pomoć roditelja, možda imate uvjete za neku stipendiju, a možda je vrijeme za prvi studentski posao. Kako god, naš savjet je da planirate i pišete troškove te pokušate uštedjeti gdje god možete. Izaberite studentski paket u kojem imate besplatne sve opcije i kartice koje vam trebaju. Zapišite sebi što morate platiti svaki mjesec, koliko ćete trošiti na hranu, koliko vam ostaje za gušte. Bit će vam lakše posložit se i imat ćete puno manje dramatičnih kako preživjeti idućih par dana situacija.

Kad smo kod pisanja, dotaknut ćemo se i drugog izazova – organizacija vremena. Status studenta vjerojatno znači i potpuno drugačiji raspored od onog koji ste imali dosad. Jedan dan imate predavanje u 8 ujutro, drugi dan u 13 sati popodne. Onda dođe tjedan u kojem imate 3 seminarska rada i 2 kolokvija. Uz to radite i morate organizirati smjene, dogodi se da imate tri rođendana u jednom tjednu (što je i financijski izazov koji treba imati na umu). Uglavnom, puno je svega i da biste odradili obveze uz minimalnu količinu stresa važno je da se dobro organizirate. Koristite planer, ali zaista - pišite unaprijed sve što znate, i događaje i troškove. Pametno određujte prioritete (sviđalo vam se to ili ne, obveze na faksu su ispred kava i izlazaka...).

Zadnji izazov je suživot s nepoznatim cimerom/icom. Ako ćete živjeti u domu, to je samo po sebi izazov. Mala sobica, uglavnom dijelite WC i ostale prostorije s još 30-50 ljudi i živite s kompletno nepoznatom osobom. Iako možda na prvu zvuči strašno – zbilja nije. Predivno je to iskustvo, uvjerit ćete se sami. Ono što vam želimo napomenuti jest: budite uredni, budite fer i komunicirajte s cimerom ili cimericom. Ako se toga držite, problema neće biti.

FOTO: PEXELS