LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Sve tajne korištenja iksice u menzi

Znate li da na temelju triju razina subvencioniranja prehrane možete znati s koliko novca raspolažete i koliko proizvoda u jednom danu možete kupiti u menzi?

Znate li da na temelju triju razina subvencioniranja prehrane možete znati s koliko novca raspolažete i koliko proizvoda u jednom danu možete kupiti u menzi?

Kada je tek počnete koristiti, iksica može biti poprilično zbunjujuća. S vremenom savladate njezine moći, ili barem one koje su vam potrebne, ovisno o razini subvencioniranja prehrane koju imate. Za sve one koji još uvijek nisu sigurni koliko čokoladica mogu kupiti u menzi slijedi pojašnjenje.

U Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata stoji:

Pravo na potporu za pokriće troškova prehrane studenata ostvaruje redoviti student na preddiplomskom sveučilišnom, diplomskom sveučilišnom, integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom, kratkom stručnom, preddiplomskom stručnom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju visokog učilišta u Republici Hrvatskoj koji je državljanin države članice Europske unije.

Potpora traje tijekom propisanog vremena trajanja studija produljenog za dodatnih 12 mjeseci u slučaju preddiplomskog sveučilišnog i diplomskog sveučilišnog studija te kratkog stručnog, preddiplomskog stručnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija, a u slučaju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija pravo na potporu traje dodatna 24 mjeseca. Korisnik potpore ne smije biti u radnom odnosu niti u evidenciji o nezaposlenima tijela nadležnog za vođenje takve evidencije.

Tri su razine subvencioniranja: 1, 2 i 2,5.

  • Redoviti studenti koji imaju stalno prebivalište u županiji na čijem sveučilištu studiraju imaju pravo na jedan meni obrok dnevno. Oni nemaju pravo na potporu u vrijeme državnih blagdana te subotom i nedjeljom.
  • Redoviti studenti kojima je mjesto prebivališta izvan županije studiranja imaju pravo na dva menija u danu, kao i studenti koji imaju prebivalište u županiji studiranja, ali je mjesto u kojem žive slabo prometno povezano s mjestom studiranja te studenti na međunarodnoj razmjeni.
  • Razinu potpore 2,5 imaju studenti smješteni u studentskim domovima koji ne pruža uslugu prehrane, vrhunski sportaši koji studiraju izvan mjesta prebivališta i studenti izrazito slabog imovinskog stanja na temelju odluke Ministarstva.

Brojevi označavaju broj menija na koja student ima pravo u jednom danu i na temelju kojih se oblikuje iznos kojim se nadopunjuje iksica svakih pola mjeseca, ali stvarni broj jela koja možete kupiti u jednom danu malo je veći. U jednom danu možete iskoristiti najviše dvostruki iznos dnevne potpore, što može uključivati maksimalno 2 meni obroka (razina 1) ili 3 meni obroka (razina 2 i 2,5), 3 proizvoda koja nisu sastavni dio menija kao što su čokoladice te 5 proizvoda iz podskupine mliječnih proizvoda.

Iksica se puni svakog prvog i četrnaestog u mjesecu, a novac koji do novog razdoblja nije potrošen, briše se. Meni se sastoji od juhe, glavnog jela, priloga ili variva, salate, deserta ili napitka i kruha ili peciva. Za sve sastavnice menija Ministarstvo podmiruje 71,24% cijene, dok ostale proizvode subvencionira s 50%.

Ako niste sigurni koja je vaša razina subvencioniranja, na Studomatu vam je dostupna ta informacija. Prijavite se, kliknite na Podaci o studentu pa na Razina prava na prehranu. A ako vas zanima s koliko još novca na iksici trenutačno raspolažete, prijavite se sa svojim AAi@Edu podacima na mrežnoj stranici Srca. Zanimljivo je da na toj stranici osim stanja iksice možete vidjeti kada ste i u kojoj menzi kupili određeno jelo ili proizvod.

FOTO: PIXABAY