LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskusni progovaraju

Studentski Divlji zapad: epizoda brucoš

Ako ste pred novim poglavljem života, sve vas plaši i ne znate što vam je činiti, poslužite se našim savjetima za tipične studentske situacije.

Ako ste pred novim poglavljem života, sve vas plaši i ne znate što vam je činiti, poslužite se našim savjetima za tipične studentske situacije.

Svima nam se to dogodilo: dolazak u novi grad, a ako ne to, onda barem na fakultet. Nova okolina, novi ljudi, novi profesori koji pred nas postavljaju nova očekivanja. A mi se osjećamo jako važno, ipak smo mi nove face tu, svijet čeka da ga pokorimo… a u isto vrijeme ne znamo naći WC na faksu. Pogotovo, ako ste na zagrebačkom Filozofskom u kojem ne stignete ni trepnuti, a već ste zalutali. Prostorija E2965? Ma nije problem, pronaći ćemo to. Eventualno do prvog kolokvija. (Savjet: pitajte Google za tlocrt. Ali ne pokazujte ga pred drugima, ne dajte neprijatelju da nanjuši vaše slabosti.) Zato smo tu mi da vam kažemo pokoju pametnu o tipičnim studentskim situacijama u kojima ćete se naći i kako biste u njima mogli postupiti. Ne shvaćajte nas ipak previše ozbiljno, u neke situacije i starosjedioci svakodnevno zapadaju. U svakom slučaju, sretno!

FOTO: Giphy

Kašnjenje na kolokvij

Ne podnosimo kada su kolokviji u osam ujutro, ne stignemo još ni progledati, a kamoli misliti. Frustriraju nas i kolokviji u šest popodne jer živčanimo cijeli dan. Realno, još se nije rodio tko bi studentu ugodio. Zato navijte alarm nekoliko minuta ranije, pojavite se na fakultetu u pristojno vrijeme kako biste bili sabrani za pisanje što je više moguće. Ili, ako baš morate kasniti, osmislite upadanje u dvoranu koje je dostojno zvijezde. Profesori vole originalnost, bit će dodatnih bodova.

Bezobrazan cimer

Kao da nije dovoljno što ste zakasnili na prvi kolokvij i urušio se vaš idealizirani brucoški svijet, cimer vam je došao ravno iz pakla. Nemojte se počupati s njim – očuvajte vlastiti mir. Radije mu ubacite sol u kavu kad ne gleda, osveta se servira slana.

Krenut ćeš na kolokvij, ali prvo deset minuta drijemanja

Odlučili ste: učit ćete cijelu noć! To je bila dobra odluka na početku večeri, sada je pola sedam ujutro i na fakultet morate krenuti za 45 minuta. Ubiti oko prije polaska na samo nekoliko minuta nije dobra odluka, osim ako se ne planirate probuditi kad profesor već postavi rezultate kolokvija.

FOTO: Giphy

Ustat ćeš se ranije da ponoviš

Kolokvij je u osam, vi ste budilicu namjestili na pet – dva sata kvalitetnog jutarnjeg ponavljanja nikog nisu ubila. Da, jesu, vas u budućnosti. Pomaknite alarm na sedam sati (što biste svakako učinili i ujutro u pet, nećemo si lagati)  i odspavajte kao čovjek. Ujutro ćete možda biti živčani, ali barem naspavani(ji).

Zakazivanje tehnologije prije spremanja seminara

Kad smo već kod živčanjenja, sačuvajte si nekoliko života i u postavkama Worda namjestite da svake minute sprema načinjene promjene. Nije naodmet da udarite Ctrl i S svakih 30 sekundi. Pošaljete svaku verziju seminara na mail. Pohranite sve i na 15 USB-ova i tri diskete. Predate ispisanu verziju golubu pismonoši. Vjerujte, od životne je važnosti.

FOTO: Giphy

Zaboravio/la si prijaviti važan ispit

Sad čitaš i misliš: Ma nema šanse da mi se to dogodi, pa nisam glup/a. Da, ima šanse i jesi, bez uvrede. Jednostavno je: svima se dogodi, ne opterećuj se. Postavi si ključno pitanje: jesi li zaista spreman za taj ispit? Ako nisi, lezi i odmori se, ima rokova. Ako ipak tvrdiš da baš jesi spreman, pripremi najumiljatiji osmijeh, kocku kave i skupu bombonijeru. Ako si dovoljno jadan i pokoran, tajnica će to riješiti. Laže ako kaže da se ne može.

Kupnja literature: moraš skupiti sve

Kad vam kažu da je neka knjiga baš obavezna, vjerojatno (opet) lažu. Ako budete kupovali sve za što vam kažu da će vam trebati, uskoro od hrpetina knjiga nećete moći otvoriti vrata stana. Pitajte starije studente što im je od toga zaista trebalo, a onda se raspitajte i o rabljenim primjercima. Sačuvajte novac za važnije stvari: hranu (alkohol).

Naivno kući nosiš sve knjige

Ideš kući na zimske praznike i vučeš kovčeg dvostruko veći od sebe, trebalo je ponijeti svu onu literaturu koju su preporučili profesori. Nakon dva tjedna s knjiga skidaš paučinu i vraćaš ih natrag u kofer dok proklinješ sebe nadobudnog i bruh koji ćeš dobiti dok sve vratiš u mjesto studiranja. Za zaista nadobudne: pripremi hrpu koju planiraš ponijeti. Odvoji pola. I onda još dvije knjige. Ostatak ponesi kući, sretno s učenjem!

FOTO: Giphy

Nosiš knjige i na more

Ostalo je ponešto i za jesenske rokove, uvijek je važno biti umjeren i ne pretjerati s polaganjem ispita. Razmišljaš što je pametnije ponijeti na more: ručnike ili skriptu? Uzmi ručnike i bježi glavom bez obzira, život je samo jedan, odgodi stres za povratak s mora.

Naši savjeti možda nisu pretjerano korisni, ali jedno znamo: važno je učiti, ali još je važnije ne zaboraviti uživati u studentskom životu. Opusti se, vrijeme ne možeš vratiti – za dvije do tri godine više nećeš biti ni brucoš!

FOTO: PIXABAY