LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Patricijom Panić

„Studentska mreža” izlazi i ove godine – cilj je ponuditi još bolji i zanimljiviji sadržaj

Razgovarali smo s urednicom „Studentske mreže” o novom izdanju studentskog vodiča i časopisa koji će izaći ove godine te ponovno pružiti koristan i zanimljiv sadržaj.

Razgovarali smo s urednicom „Studentske mreže” o novom izdanju studentskog vodiča i časopisa koji će izaći ove godine te ponovno pružiti koristan i zanimljiv sadržaj.

Oni koji prošle godine nisu imali priliku dobiti svoj primjerak Studentske mreže moći će ga dobiti ove godine jer izlazi novo izdanje časopisa. Razgovarali smo s njegovom uredncom Patricijom Panić koja nam je otkrila što je on točno i što možemo očekivati u novom broju.

Za one koji to još ne znaju, Studentska mreža prvi je put izašla u listopadu 2020. godine, u jeku koronavirusa, kada se studentski život u potpunosti promijenio. Upravo tada poslužila je kao svojevrsni studentski vodič s osnovnim informacijama o studiranju u Zagrebu te im je ujedno donijela nekoliko studentskih pogodnosti. 

Odakle je potekla ideja za pokretanjem Studentske mreže?
– S obzirom da udruga Centar za razvoj mladih već dugi niz godina uspješno vodi projekt Studentski.hr po kojemu je i najprepoznatljivija, htjeli smo studentima pružiti informacije u nešto drugačijem obliku kako se ne bi već sutra izgubile u moru novih vijesti, što je često slučaj kada su u pitanju portali. Informacije objavljene u tiskanom izdanju, a posebice kada je riječ o nečemu što (za sada) izlazi samo jednom godišnje, ipak su nešto dugovječnijeg karaktera. 
Koje su prednosti, a koji nedostaci tiskanog medija u odnosu na portal?
– Iz vlastitog iskustva mogu reći da je znatno stresnije raditi na časopisu, jer je iznimno važno pronaći informacije koje će biti aktualne u narednih par mjeseci ili godinu dana. Morate biti još pažljiviji s informacijama koje prenosite, sto puta ih provjeriti prije objave, jer jednom kad časopis ode u tisak nema povratka. Morate paziti da se tekst dobro prelama, da fotografije odgovaraju, da naslov odgovara... Puno je detalja na koje morate obratiti pažnju. Iako vijesti ne bi trebale ni na portal ići s greškama, ako se koja i potkrade, ipak ju je lakše ispraviti jer to možete napraviti u svega par klikova. Prednost portala je što, unatoč tome što se informacije gube s iznimnom lakoćom, opet ih je lakše pronaći jer su dovoljni Google i ključne riječi ili nešto slično. Ako, pak, izgubite časopis, čisto sumnjam da ćete ga opet pronaći. Ovdje bih napomenula da je prednost Studentske mreže to što je možete pronaći i u digitalnom obliku na poveznici, pa nije tragedija ni ako je izgubite.
Jeste li primijetili neke propuste ili nedostatke prošlogodišnjeg izdanja Studentske mreže?
– S obzirom da nam je manje-više svima ovo bio nepoznat teritorij, mislim da smo sasvim solidno to odradili. Ne znam bih li to nazvala propustima ili nedostatcima, ali mjesta za napredak sigurno ima – u svim aspektima, no dijelom je kriv (iako ne treba drugdje pronalaziti izgovore) i koronavirus Nadamo se da će nam epidemiološka situacija ove godine dopustiti da cijeli projekt dovedemo korak dalje – da ga možemo predstaviti studentima na fakultetima, distribuirati na zanimljviji način, da studentima pružimo više pogodnosti, ali i da sam sadržaj časopisa bude još kreativniji, zanimljviji i poučniji. 
Iako časopis vjerojatno izlazi tek za nekoliko mjeseci, već se radi na projektu?
– Naravno, naši nas čitatelji mogu pratiti na društvenim mrežama – na Facebook stranici Studentska mreža, Instagram profilu, na portalu Studentski.hr, ali i drugim CERM-ovim kanalima. Sada smo u niskom startu i radimo na organizaciji časopisa, zapravo cijelog projekta, kako bismo na kraju bili spremni za tiskanje novog izdanja bez ikakvog pritiska i pretjeranog stresa.
Što možemo očekivati u novom izdanju?
– Zapravo sve ono što sam već ranije napomenula – poboljšanu verziju prošlogodišnje Studentske mreže i, naravno, druge zanimljive stvari koje nećemo otkrivati prije vremena. Oni koji su dobili prošlogodišnji primjerak časopisa i nisu ostali razočarani, ove godine to tek neće biti, a one koji se još nisu susreli sa Studentskom mrežom svakako pozivamo da prolistaju digitalnu verziju i pripreme se za još bolje izdanje.
Nnovosti o projektu mogu se pratiti na Facebook stranici Studentska mreža, Instagram profilu, portalu Studentski.hr, kao i na CERM-ovoj web-stranici.
FOTO: STUDENTSKI.HR