LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
StanCo aplikacija

Studentice osmislile aplikaciju za traženje stanova za studente; slijedi pilot-projekt

Studentice udružene u tim Žene od kamenih pločica odnijele su pobjedu na zadarskom hackathonu osmislivši aplikaciju koja će pomoći studentima u pronalasku idealnog stana.

Studentice udružene u tim Žene od kamenih pločica odnijele su pobjedu na zadarskom hackathonu osmislivši aplikaciju koja će pomoći studentima u pronalasku idealnog stana.

Treću godinu zaredom grad Zadar organizira My Smart City hackathon i istoimenu konferenciju. Tema ovogodišnjeg hackathona i konferencije bilo je osmišljavanje najboljeg rješenja za poboljšanje života u Zadru o kojem je razmišljalo 12 timova u kategoriji učenika, studenata i mladih između 18 i 27 godina. Ova tema bila je proširena na poboljšanje kvalitete posla i svakodnevnog života.

Pobjedu u kategoriji studenata odnio je tim studentica Sveučilišta u Zadru pod slavnim imenom Žene od kamenih pločica iza kojih se kriju Tina Ćošić, Ana Gambiroža, Valentina Pjanić i Antonija Golub. Ove su studentice osmislile aplikaciju StanCo za traženje stanova namijenjenih studentima i osvojile novčanu nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna. Dvije od njih podijelile su svoje iskustvo sa Studentskim.hr. 

Što je bio vaš motiv, kako se rodila ideja vezana upravo za najam studentskih stanova? 

– Studenti čine velik dio populacije u Zadru tijekom akademske godine, a kako smo i same studentice koje su prošle proces pronalaska pravog stana, odlučile smo se usredotočiti na studente kao ciljanu korisničku skupinu. – ispričala nam je Valentina Pjanić.

Kako bi StanCo aplikacija trebala funkcionirati i po čemu se ista razlikuje od nekih drugih oglašavačkih platformi, poput Njuškala?

– Aplikacija StanCo omogućavala bi korisnicima, i studentima i najmodavcima, stvaranje vlastitog profila ovisno o željama i potrebama. Tako bi studenti odmah mogli vidjeti što najmodavac nudi uz stan poput parkirnog mjesta, dozvoljenih kućnih ljubimaca, dok bi najmodavac imao uvid u to ima li student određene želje kao što je dozvoljeno pušenje ili blizina fakulteta. Ovime je cilj studentima, kao i najmodavcima, skratiti vrijeme potrage, ali i smanjiti količinu stresa koja nastaje potragom stana ili stanara.  objašnjava Valentina.

Mislite li da će realizacija projekta, odnosno izrade aplikacije biti moguća?

– U sklopu semestra svakako moramo napraviti pilot-projekt pa na taj način i planiramo započeti i vidjeti gdje će nas to odvesti. Članovi žirija su nam nakon hackathona rekli da misle da je to izvedivo, neki od njih su se i ponudili pomoći nam kad zapne, a mi znamo da se uvijek možemo obratiti profesorima na našem odjelu za pomoć.  objasnila nam je Tina Ćošić.

Također, ove djevojke iznimno su sretne zbog velike podrške svojih profesora, a mi im želimo svu sreću u daljnjoj realizaciji i provedbi ovog domišljatog projekta. 

FOTO: FACEBOOK/CODEHUBZADAR