LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ODABIR STUDIJA

Studenti se izjasnili: samo 67,7% ih je studij upisalo jer ih je zanimao

Čak 29,5% ispitanih studenata pohađa studij koji nije bio njihov prvi odabir pri upisu na fakultet.

Čak 29,5% ispitanih studenata pohađa studij koji nije bio njihov prvi odabir pri upisu na fakultet.

U nedavno provedenoj anketi priupitali smo studente o njihovim razlozima za odabir studija kojeg su upisali.

Prema rezultatima ankete, 70,5% studenata pohađa studij koji je bio njihov prvi izbor pri upisu na fakultet, a njih čak 29,5% ne.

Niste sigurni kako pisati akademske nazive i titule? Donosimo vam detaljan vodičMeđu ispitanima smo provjerili i zastupljenost u znanstvenim područjima na kojima studiraju. Među ispitanicima se tako pronašlo 38,7% studenata s područja društvenih znanosti, 19,7% onih iz tehničkog područja, 15% su činili studenti humanističkih znanosti, 11,6% ih studira prirodne znanosti, 10,4% biomedicinske i 2,9% biotehničke, a 1,7% studenata studira na umjetničkom području.
 

Savjeti za maturante: kako prije odlaska na fakultet imati najbolje ljeto ikad
Što se tiče samih razloga za odabir studija, 67,7% studenata je studij upisalo zato što ih je zanimalo područje kojim se studij bavi, a 61,8% zato što želi raditi u toj struci. Razlog upisa studija za 28,3% studenata je bio taj što su završili gimnaziju, pa im je trebala diploma, a njih 24,9% studira zato što je u toj struci dobra plaća. Odabir studija za 11,6% studenata je bio ograničen ostvarenim bodovima u srednjoj školi odnosno na maturi, a 7,5% ih studij je odabralo zbog pritiska roditelja odnosno društva.

Detaljni vodič: sve što trebate znati o studentskim servisima i svojim pravimaOd dodatnih razloga 1,2% studenata je navelo kako su išli u srednju školu za isto područje, pa su htjeli nastaviti obrazovanje u tom smjeru, 0,6% ih nije znalo što želi, pa su područje studija odabrali prema tome u čemu su bili dobri, a 0,6% studenata je studij odabralo jer je u njemu osjećalo svoj životni poziv.
FOTO: UNSPLASH