LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Studenti otkrivaju: Najgori savjeti koje smo ikada dobili

Donosimo nekoliko savjeta s kojima ste se zasigurno susreli tijekom studija, a od kojih vam se vjerojatno diže kosa na glavi.

Donosimo nekoliko savjeta s kojima ste se zasigurno susreli tijekom studija, a od kojih vam se vjerojatno diže kosa na glavi.

Bez obzira na kojoj ste godini studija i bez obzira na problem na koji ste naišli, sigurno ste se zatekli u situaciji da vam je potreban savjet od nekoga. Bilo da je riječ o izboru studija, upisu na fakultet ili pisanju nekoga rada, studenti gotovo svakodnevno primaju savjete o raznoraznim situacijama. 

Oni služe kao preporuka što i kako treba raditi ili kako postupiti u određenom slučaju. Međutim, postoje oni korisni, ali i oni koji nisu baš od neke koristi. Ispitali smo studente koji savjeti su im se dosad pokazali kao nekorisni, ipak, to ne znači da su dani s lošom namjernom već da samo ih se nije baš moglo primijeniti. 

Nemoj se živcirati

Ovo je jedan od najčešćih i najučestalijih savjeta. Savjet kao takav ima smisla, međutim, teško je poštovati ga. Kad nas pritisnu obaveze sa svih strana i kad nam je stalo do toga da neki zadatak dobro napravimo, izgubiti živce ponekad je sasvim normalno. Ovakav savjet studente u većini slučajeva samo još više naživcira.

Treba studirati odmah nakon srednje škole jer kasnije nećeš

Ovaj savjet, prema mišljenju studenata, ne drži vodu. Nisu sva djeca s 18 godina dovoljno zrela ili informirana da bi donijeli odluku o budućem zanimanju. Obrazovanje nije trka, a ovakav savjet stvara pritisak da je potrebno studirati odmah nakon srednje škole. Najčešće se objašnjava time da, u suprotnom, neće biti ništa od onih koji ne upišu odmah fakultet. Naravno, to nije istina, ali mladi su vrlo osjetljivi i bitno je naglasiti da ne moraju odmah znati što žele od života, da je u redu proživjeti ga malo, vidjeti, osjetiti i okusiti život te da je pauza u obrazovanju u redu, ako im je to potrebno.

– Upisala sam talijanski jezik, a nisam ga nikad prije učila. Kad sam došla prvi tjedan na fakultet i to rekla jer su me pitali kako se ne znam predstaviti na talijanskom,  a upisala ga, na to mi je profesorica rekla: „Nek vam Bog pomogne, teško ćete vi ovo završit'.” Evo me danas, pet godina nakon, sve u roku, pišem diplomski, imam petice, tako da, ne triba se hvatat' za savjete jer mogu bit neistiniti, triba samo gurati svoje. 

O vašim mogućnostima i sposobnostima najbolje znate vi sami. Nemojte dopustiti da vam drugi diktiraju životni tempo. Uz malo truda i dobre volje, sve je moguće savladati. 

Kad završiš fakultet bit ćeš kompetentan obavljati posao u svojoj struci


Vezano: Studenti FFST-a otkrivaju: Koliko se osjećamo spremno za rad odmah pri završetku studija?


Ovo je više izjava, nego savjet, ali je svakako vrijedno spomena. Studenti često spominju nedostatak prakse, ali bez obzira na to, sasvim je prirodno da pri pronalasku prvoga posla nakon diplome osjećate kao da ništa ne znate. To ne znači da ne znate, već da vam nedostaje malo iskustva. Počeci su uvijek teški i fakultet služi da bi produbio znanje, vještine i kompetencije u određenom području, ali to ne znači da obuhvaća sve s čime ćete se susresti kad dobijete prvi posao izvan učionice. 
FOTO: UNSPLASH