LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Studenti na sezonskim poslovima ispričali su nam svoje najzabavnije anegdote

– Kada je glavni kapetan brodice odsutan, na meni je da ga zamijenim u vožnji, a na turistima je da pripreme molitvenike, krunice i svetu vodu kako bismo stigli do cilja. – govori Tonči.

– Kada je glavni kapetan brodice odsutan, na meni je da ga zamijenim u vožnji, a na turistima je da pripreme molitvenike, krunice i svetu vodu kako bismo stigli do cilja. – govori Tonči.

Ljeto nam se vratilo, dio rokova je završio i sada treba delat. Sezonski poslovi na obali postali su nezaobilazni. Kakvi su poslodavci, preporuke o preživljavanju vrućih dana, anegdote te stvarnost otkrili su nam Marta, Tonči i Živa. 

Svaki student koji radi sezonske poslove može se složiti s time da nigdje nećete susresti više različitih, čudnih i onih manje čudnih ljudi nego na poslu. Količina stranih posjetitelja koji se slijevaju u Hrvatsku u srpnju i kolovozu, kada je sezona u punom cvatu, velika je kao i količina apsurdnih pitanja. Naši sugovornici grohotom su se nasmijali kada smo ih upitali mogu li se prisjetiti nekoliko anegdota koje su ih snašle tijekom sezone.

Marta je odmah krenula u priču u kojoj je htjela propasti u zemlju od srama. Naime, radila je na jednom štandu u Splitu kostimirana kao Rimljanka iz doba vladavine Dioklecijana i iznajmljivala je VR-naočale koje su iznosile 50 kn za jedno korištenje. Peti dan posla ostat će joj zabilježen u sjećanju do kraja života. Jedan je simpatični stariji bračni par prišao, iznajmio dva para naočala i odlučio platiti karticom. Sve je bilo u redu dok nije na red došlo plaćanje te trenutak kada je naša sugovornica, zbog još početnog uhodavanja, umjesto 100 kn naplatila korištenje naočala čak 1000 kn. No, bračni par to nije ni primijetio, ali jest šefica koja je pri kraju smjene pohvalila Martu na odlično odrađenom poslu te se još usputno čudila kako je uspjela privući velik broj posjetitelja. Nakon što je Marta shvatila svoju pogrešku te nakon poziva banke sve joj je bilo, kaže, kristalno jasno. Idući se dan bračni par vratio te bez ikakve ljutnje i veoma smireno upitao je li došlo do slučajne pogreške i cijela se situacija uspjela izgladiti.

– Ako tad nisam dobila otkaz, neću nikad. – kaže Marta

Živa svoje iskustvo s turistima, također, opisuje s osmjehom. Otkriva kako rad u restoranu kao barmen na malom otočiću na jugu Istre ne bi trenutno mijenjala ni za što. Kroz smijeh govori koja su pitanja i zahtjeve imali gosti. Na nenaseljenom otočiću nalaze se tri objekta koje pokreću veliki agregati te rezervoari s vodom i namirnice koje se prenose malim brodićem. Gosti, koji su odlučili posjetiti otok, znali su tražiti bankomate, sobe gdje mogu prespavati, tuševe, trgovine i mnoge druge neizvedive želje.

Hvaranin Tonči radi u firmi svoje obitelji prodajući karte za Paklinske otoke te vozeći i informirajući goste koji se odluče na kupnju njihove usluge. Radne navike stjecao je još od djetinjstva te se rada s turistima nerado prisjeća. Ograničene govorne sposobnosti, mladost i neiskustvo nisu rezultirali pretjerano dobrim ishodom. Jednom je zgodom, misleći da turistima daje ispravne informacije o prijevozu natrag na otok, rekao kako se mogu vratiti u bilo koje vrijeme iako to nije bilo točno. Zapravo, mogli su se vratiti jedino bilo kojim brodom njihove tvrtke. S obzirom na to da je posljednji povratak bio u 18 sati, neki su putnici ostali zakinuti te su bili primorani ostati dulje od očekivanog. 

– Kada je glavni kapetan brodice odsutan, na meni je da ga zamijenim u vožnji, a na turistima je da pripreme molitvenike, krunice i svetu vodu kako bismo stigli do cilja. – govori Tonči.

Ususret ljetu često čitamo različite preporuke što trebamo unositi u organizam kako bismo što lakše proveli tople ljetne dane, bilo da radimo ili se samo opuštamo na plaži. Mi smo se odlučili iz prve ruke saznati kojim se tehnikama služe naši sugovornici. Živa nam je rekla da ona unosi što više tekućine u organizam te pokušava jesti uvijek neku laganu hranu, puno voća i povrća. Marta govori kako je ljeto rezervirano za opuštanje i odmor od fakultetskih obveza te traži posao u klimatiziranom prostoru kako bi joj što lakše prošlo vrijeme koje provede radeći.

Njih troje svakako preporučuju da se studenti okušaju u što više različitih poslova – što zbog većeg popisa iskustva u životopisu, što zbog životnog iskustva.

Za kraj, naši sugovornici nadodaju opasku kako je potrebno na vrijeme započeti tražiti posao s kojim ćete biti zadovoljni te je potrebno pripaziti na uvjete ako se kojim slučajem, kao Živa, ozlijedite na poslu. Ona je, nažalost, dobila otkaz jer poslodavci nisu osigurali zaposlenike. Tonči je rekao kako u svakome poslu ima lijepih i manje lijepih trenutaka, ponekad je zbilja teško imati vlastite roditelje u poslovnom okruženju, ali prigovora nema i novac uredno i pošteno sjeda na račun kad za to dođe vrijeme.

Ako se još niste odlučili koji posao raditi, požurite jer sezona samo što nije u punom jeku. Na jadranskoj obali ponuda je raznolika, možete uskočiti u različite uloge – konobara, barmena, spremačica, promotora i mnogih drugih. Studenti ljeti često biraju poslove u uslužnom sektoru, no dobro se može zaraditi i na druge načine. 

FOTO: PIXABAY