LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Markom Vukićem

Student geodezije i mladi glazbenik samostalno izdao svoju prvu pjesmu

Razgovarali smo s Markom Vukićem, studentom i glazbenikom koji pjeva u klapi već 5 godina, a nedavno je objavio svoju prvu pjesmu „Inat”, koju je napisao sa 16 godina.

Razgovarali smo s Markom Vukićem, studentom i glazbenikom koji pjeva u klapi već 5 godina, a nedavno je objavio svoju prvu pjesmu „Inat”, koju je napisao sa 16 godina.

Marko Vukić mladi je glazbenik koji je prije nekoliko dana objavio svoju pjesmu pod nazivom Inat. Školovao se u klasičnoj gimnaziji, pohađao osnovnu i srednju glazbenu školu, a imao je želju upisati i akademiju, ali je svoje školovanje nastavio u nešto drukčijem smjeru. Završio je preddiplomski studij, a ove će jeseni upisati diplomski studij geodezije. Ljubav prema glazbi javila se krajem osnovne škole, kada je počeo slušati Guns N' Roses, a srednjoškolske je dane provodio preslušavajući diskografije najvećih bendova poput Led Zeppelina, Pink Floyda, Queena, Doorsa i sličnih.

Glazbenu školu upisao je iz dječje znatiželje, a u srednju iz inata ljudima koji nisu vjerovali u njegove sposobnosti. Za sebe kaže kako je bio lijen, tvrdoglav i nemaran te da je bilo teško raditi s njim dok je bio dijete. Iako danas jako dobro poznaje glazbu svih žanrova, tvrdi kako bi mu bilo lakše da se u djetinjstvu više trudio.

– Sad mi je krivo što nisam više vježbao svirati tijekom muzičke škole, puno toga se samo prošlo, volio bih da sam bio mnogo temeljitiji jer bi mi sad puno vrijedilo.

Od svoje šeste godine zarađuje od glazbe, a prvotno je svirao klavirske gaže u restoranima. Sretan je što je od ranih dana radio ono što je volio, a novac koji je dobivao bio je samo poticaj za daljnji rad. Već je pet godina dio klape Bošket te ističe da mu je velika čast biti jednim od njih.

– To je 7 ljudi o kojima bih stvarno mogao pričati danima, prošli smo puno lijepih trenutaka, a najviše se volim pohvaliti time da su i bivši članovi uvijek i zauvijek dio nas. Često se družimo svi zajedno i lijepo je imati sve te ljude oko sebe, bez obzira na to što više aktivno ne djeluju u klapi.Pjesma koju je nedavno objavio nastala je kada je imao 16 godina. Ni u jednom trenutku nije posumnjao u želju za objavljivanjem pjesme, tvrdi kako je jako vezan za nju te je upravo zbog toga to prva pjesma koju je objavio. Pjesmu je odlučio izdati samostalno, a cijeli proces bio je izrazito zanimljiv i poučan. Bilo je mnogo posla, ali ni u jednom trenutku nije posustao. Sam je odradio promociju, marketinški dio, kontaktirao radiopostaje i sve što spada u proces objave pjesme.

– Inat ne govori o inaćenju nekom drugome, nego upravo samome sebi, lijenosti koja me puno puta ukopala u probleme i predstavlja prkos mome jučer. Jer svome jučer moraš zahvaliti što je postojalo, ali mu se i zainatiti da se više nikad ne vrati. Hoću reći, svaki dan stvarno treba pokušavati tražiti bolju verziju sebe. Nekad ne ide, ali i to je dio procesa sazrijevanja.

Njegova je pjesma nešto drukčijeg žanra od onog koji izvodi u klapskom pjevanju. Govori kako je godinama slušao različitu glazbu te se ne zamara previše žanrovima.

– Volim istraživati novu muziku, na mjesečnoj bazi jedan dan sjednem doma i pretražujem nove izvođače po muzičkim streaming servisima i portalima specijaliziranima za glazbu.

Kada je riječ o planovima, mnoge je pokvarila karantena za vrijeme pandemije, ali još uvijek ima određene kojih se drži. Prvenstveno želi izdati spot za svoju pjesmu, a onda najesen izdati i nove singlove. Album ima u planu izdati, ali prvo želi steći publiku i pridobiti njihovo zadovoljstvo i povjerenje. Ne vidi se na pozornici za godinu dana, ali smatra kako bi upornim radom za oko sedam godina mogao dospjeti na nju.

– Ne žuri mi se, mnoge stvari bih htio da se dogode, ali jednu stvar sigurno ne bih – uspjeti preko noći. Volio bih trajati na sceni dugo, ultimativni cilj je slaviti 30, 40 ili 50 godina karijere na lijepim koncertima. Ne vidim se na nekoj većoj pozornici za godinu dana, ali upornim radom mislim da bi za 7 – 8 godina to moglo biti izvedivo.

Svima nam je dobro poznata ona uzrečica da od umjetnosti nema života, pa ona nije zaobišla ni Marka. Najčešće ju je čuo od uže ili šire obitelji, a nerijetko i od prijatelja i poznanika. Nikada nije posumnjao u ispravnost svoje odluke te ga niti jedna kritika nije poljuljala; cilj mu je postati starac koji će na temelju svoga iskustva poticati mlade na umjetnost. Smatra kako se umjetnost prvo mora svidjeti umjetniku te da je on prvi koji mora povjerovati u nju. Evo što poručuje mladim umjetnicima koji možda nisu sigurni u ispravnost svoje odluke kao on:

– Mladim umjetnicima, a pogotovo glazbenicima poručio bih tri stvari: čitajte knjige i poeziju, slušajte glazbu i stvarajte. Ništa nije proizašlo ni iz čega, za dobrog umjetnika bitno je da se napaja lijepom književnošću, da može pisati dobre tekstove i lijepu glazbu, da u njemu prokuha i inspirira ga za lijepu glazbu. Valja biti uporan, skroman i strpljiv!

FOTO: PIXABAY