LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitna anksioznost

Što učiniti kada zablokirate na ispitu

Saznajte kako spriječiti, ili barem ublažiti tzv. blokiranje mozga na ispitima.

Saznajte kako spriječiti, ili barem ublažiti tzv. blokiranje mozga na ispitima.

Zamislite da imate važan ispit koji morate položiti. Dugo ste učili i pripremali se, pročitali literaturu i dostupne bilješke sa predavanja, možda rješavali neka probna pitanja i slično. Trebali biste biti spremni za polaganje. Možda čak kolegama objašnjavate neke stvari o relevantnom gradivu prije samog ulaska u predavaonicu. No, kada uđete u predavaonicu i suočite se sa postavljenim pitanjima čini se kako je sve znanje jednostavno isparilo iz vašeg mozga. Znate da ste to pročitali i naučili, ali u tom trenutku se ničega ne možete prisjetiti.

Ako vam gore opisani scenarij zvuči poznato, znajte da niste jedini, već dio mnoštva učenika, studenata i zaposlenih profesionalaca koji se bore sa sličnim problemom, problemom tzv. praznog mozga. Uzrok je opisane situacije pretjerano reagiranje vašeg tijela na stres i aktivacija refleksa borbe ili bijega (fight or flight). Pojednostavljeno rečeno, dio vašeg mozga koji se naziva hipotalamus percipira kako se nalazite u opasnoj, tj. prijetećoj situaciji što uzrokuje otpuštanje velike količine hormona stresa, kortizola. Kortizol, zatim, ometa neuronske veze između hipokampusa i prefrontalog korteksa u vašem mozgu koji su zaduženi za procesiranje i reproduciranje naučenih informacija. Naravno, nemogućnost prisjećanja naučenog nas dodatno frustrira što stvara svojevrsni zatvoreni krug koji zablokira naš mozak i razmišljanje.

No, postoje određene strategije koje nam mogu pomoći s ovim fenomenom, a mi ćemo vam opisati neke od njih.

1. Pre-pripremljenost

Kakvo vam je znanje iz biologije? Testirajte ga s ovih pet pitanja s državne mature


Učite i više od onoga što je potrebno kako bi podigli samopouzdanje u vlastito znanje. To će smanjiti pritisak stresa i anksioznosti na vaše tijelo i pomoći umanjiti efekt kortizola na vaš mozak.

2. Usvojite tehnike opuštanja

Bilo da se radi o fizičkim vježbama, tehnikama meditacije ili disanja ili slušanju opuštajuće glazbe, pronađite nešto što će vas opustiti i smiriti vaš živčani sustav neposredno prije ulaska u predavaonicu ili tijekom samog ispita.

Sutra je matura iz fizike – znate li odgovoriti na ovih pet pitanja?


3. Budite aktivni prilikom učenja

Prilikom duljeg učenja lako je zapasti u svojevrsno pasivno stanje, no budite aktivni prilikom čitanja. Povezujte novopročitano s onime što već znate ili nekim vašim iskustvom. Pokušajte pronaći neke vlastite primjere. Parafrazirajte ili pojednostavnite ono što ste pročitali. Dopustite vašem mozgu redovite pauze kako bi se mogao odmoriti od učenja i fokusirati se na nešto drugo. Sve to pomoći će vašem mozgu u stvaranju mnogo različitih neuronskih veza između informacija i olakšati naknadno prisjećanje.

4. Afirmacije

Sutra kreće državna matura: Znate li riješiti zadatke iz hrvatskog i matematike od prošle godine?


Podsjetite se kako ste sposobni i pripremljeni za ovaj ispit. Učili ste, usvojili ste mnogo znanja i sposobni ste ga prezentirati profesoru. Sigurni ste u ono što znate i zavrijeđujete prolaz i solidnu ocjenu.

IZVOR: THE CONVERSATION
FOTO: PIXABAY