LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Glazbena industrija

Srbijanska premijerka zamolila da se ne otkaže EXIT, organizatori joj udovoljili

Službeno je! Dvadeseti EXIT Festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020.

Službeno je! Dvadeseti EXIT Festival održat će se od 13. do 16. kolovoza 2020.

Nakon što je epidemija završila u većini balkanskih zemalja, srpska premijerka Ana Brnabić zamolila je organizatore EXIT Festivala da ga ne otkažu, već da ga pomaknu za kasniji ljetni termin. Ova vijest postala je jedna od vodećih vijesti svjetske glazbene industrije prošli tjedan i donijela tako potrebnu nadu za povratak live evenata i vraćanja života u normalu. Sada, nakon dodatnih konzultacija, novi datumi 20. rođendanskog slavlja najvećeg festivala naše regije i jednog od vodećih festivala svijeta postavljeni su od 13. do 16. kolovoza ove godine!

Tim Festivala EXIT najavljuje i da će se cijeli događaj organizirati u bliskoj suradnji s Nacionalnim kriznim stožerom Republike Srbije, a kao jedna od mjera bit će smanjen kapacitet festivala na pola od uobičajenih 55 000 posjetitelja po danu. Također, bit će zatvoreni pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine festival legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i No Sleep pozornica, kao i još neke pozornice, sjajit će i ovog ljeta punim sjajem. 

 

Ponovno pokretanje prodaje ulaznica počinje 1. lipnja, dok više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u nadolazećim danima. Festivalski tim potvrdio je da je veliki broj izvođača izuzetno željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa EXIT vide kao mogućnost da se svi skupa ponovo ujedine.

 

Iz organizacije dodaju kako su dobili mnogo poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala, koji održavanje ovog događaja vide kao priliku za oživljavanje kompletne svjetske event industrije. 

– Još važniji od oživljavanja muzičke industrije jest signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prošlom razdoblju nije manjkalo, i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo. – rekao je osnivač festivala EXIT Dušan Kovačević.

Dodao je zanimljivu referenciju na festivalsku revolucionarnu povijest: 

–​​​​​​​ Prije točno 20 godina, nakon desetljeća izolacije i rata u 90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.

Regionalnih turistički eksperti na nedavno održanoj tribini Od otkazivanja do otkaza u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy iznijeli su procjenu kako je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati te kako će se u državama koje to prepoznaju brže oporaviti turizam. O preporuci srbijanske premijerke da se EXIT odgodi za kolovoz izvijestili su i brojni globalni mediji. Slavni britanski list The Guardian naveo je da je Srbija uspjela nadići zdravstvenu krizu bez težih posljedica, dok britanski Telegraf ističe procjenu kako će do kolovoza epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u čitavoj Europi. I američki Pollstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako EXIT svojim primjerom može pomoći ubrzanju oporavka cjelokupne svjetske glazbene industrije. 

 

Srbija, kao i mnoge europske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ako slučajno dođe do novog vala epidemije u pojedinim državama, posjetitelji iz tih zemalja morat će proći PCR test koji će biti besplatan ili izuzetno jeftin. Ipak, srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Europi do kolovoza biti u potpunosti pod kontrolom.

FOTO: PR FOTO