LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alternativa za studente

Smještaj u Zagrebu – isplati li se studentima ostati u učeničkom domu?

Dolazak na studiranje u Zagreb podrazumijeva pronalazak smještaja: što povoljnijeg i što kvalitetnijeg. Većina se odlučuje za studentski dom, ali se velik broj studenata smješta i u stan ili učenički dom.

Dolazak na studiranje u Zagreb podrazumijeva pronalazak smještaja: što povoljnijeg i što kvalitetnijeg. Većina se odlučuje za studentski dom, ali se velik broj studenata smješta i u stan ili učenički dom.

Zagreb je grad s najviše fakulteta, a samim time i s najviše studentskih domova. Mladi dolaze iz cijele Hrvatske da bi upisali željeni fakultet. Iako se često misli kako je upis najgori dio, postavlja se pitanje – što kad jednom upišeš fakultet? Hoćeš li ići u studentski dom ili iznajmiti stan? S obzirom na to da si mnogi ne mogu priuštiti stan, potrebne su i alternativne metode. U slučaju neimanja rodbine sa stanom moguće je smještaj zatražiti i u jednom od učeničkih domova. Način prijave isti je kao i za studentski dom – prijavljuje se u studentskom centru uz dostavu sve potrebne dokumentacije, a onda slijedi čekanje rezultata. Iako su učenički domovi u prvom redu namijenjeni učenicima, slobodna se mjesta ustupaju studentima. 

U Zagrebu je ukupno 15 učeničkih domova, s tim da se njih pet nalazi u sklopu srednjih škola pa primaju isključivo učenike upisane u tu školu. Od ostalih deset njih pet primaju studente gotovo svake godine, a to su:

  • Učenički dom Ante Brune Bušića
  • Učenički dom Maksimir
  • Učenički dom Tina Ujevića
  • Učenički dom Novi Zagreb
  • Učenički dom Franje Bučare.

Ostali domovi su pretežno za učenike, ali svi primaju studente u slučaju da se  kapaciteti ne ispune učenicima. Gore navedeni domovi najčešća su utočišta studentima.

FOTO: Pixabay

Učenički domovi funkcioniraju na nešto drugačiji način od studentskih – učenici su maloljetni i na snazi je veća kontrola odlazaka i dolazaka. Oni moraju biti u domu do 22 sata ili u posebnim slučajevima do ponoći, a vrata se zaključavaju i nema izlazaka u noćnim satima od ponoći do 6 sati. Učenicima je određeno i vrijeme za učenje kada bi trebala biti tišina u domu, a što se tiče prehrane – imaju pristup učeničkim menzama s trima obrocima dnevno. U mnogim je domovima u ponudi i mnogo aktivnosti, a cijena je iz svih tih razloga nešto veća od cijene smještaja u studentskim domovima. U učeničkim je domovima sve prilagođeno učenicima, no postoji i mjesto za studente. Neki od domova imaju posebne paviljone predviđene za studente, dok su u nekima studenti smješteni na istom katu s učenicima.

Stjepan K. student je 5. godine Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu i smješten je u učeničkom domu Novi Zagreb u paviljonu koji je u cijelosti studentski. S obzirom na to da nije dobio mjesto ni u jednom od studentskih domova, uselio se u učenički za koji smatra da je financijski isplativiji od iznajmljivanja stana. Smještaj mjesečno plaća 650 kuna, ali s obzirom na to da u cijenu ulazi i prehrana u učeničkoj menzi, zadovoljan je omjerom cijene i ponuđenog.

– Dan u učeničkom domu izgleda isto kao i u studentskom. Razlika je u tome nalazite li se u paviljonu za studente ili u učeničkom paviljonu. Ako se nalazite u studentskom paviljonu, nemate nikakvih ograničenja što se dolazaka i odlazaka tiče, dok se u učeničkom dijelu to provjerava. Učeničke paviljone čuvaju noćni odgajatelji, tako da nema dolazaka nakon propisanog vremena. Što se ostalih stvari tiče, dom ima svoju menzu, učionice i sve ostalo što je potrebno. Ne smeta mi ideja da sam okružen srednjoškolcima jer sam i sam bio učenik u ovom domu kada sam pohađao srednju školu, tako da sam se već naviknuo. – objasnio je Stjepan koji je u Zagreb došao iz Hrvatske Kostajnice.

Iako učenički i studentski domovi funkcioniraju na sličan način, ipak postoje i razlike, pa tako Stjepan objašnjava da je velika prednost učeničkog doma Novi Zagreb što je bolje uređen od studentskih domova. Novoobnovljeni sanitarni čvorovi i besplatna praonica rublja veliki su pomagači u stvaranju ugodne atmosfere. Stjepan priznaje da postoje i nedostaci koji se lako prihvate.

– Lošije je to što su u sobama po tri osobe koje sa susjednom sobom dijele sanitarni čvor, ali sobe imaju dovoljno mjesta za suživot tri cimera. Namještaj u sobama nije najnoviji, ali služi svrsi. Svi paviljoni imaju Wi-Fi koji ima jako pristojnu brzinu, a što se ostalih stvari tiče, nema nekih prevelikih razlika u odnosu na studentski dom. – istaknuo je Stjepan.

Martina Š. studentica je treće godine Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije koja dolazi iz Križevaca. Promijenila je nekoliko domova, a trenutno je smještena u učeničkom domu Novi Zagreb, kao i Stjepan. Prije je boravila jedan semestar u učeničkom domu Franjo Bučar, a drugi u studentskom domu Stjepan Radić. Njoj je draža studentska atmosfera, a dijeljenje kata sa srednjoškolkama zbog različitosti joj ponekad predstavlja i smetnju.

– U prvom sam domu bila na istom katu sa srednjoškolkama i da, ipak malo smeta. Ne može se baš s njima uspostaviti prijateljski odnos kao s curama u studentskom domu, različiti su tu interesi i godine Sve se to da preživjeti, nije to sada ne znam kako strašno, ali u sadašnjem domu se nalazim u paviljonu koji je predviđen samo za studente i studentice i bolje je. – objasnila je Martina.

Priznaje da je bilo i neugodnih situacija – vrijeme koje studenti odvajaju za učenje u tišini često se preklapa s vremenom koje srednjoškolci koriste za odmor od školskog dana. Knjižnica je prostor koji se također shvaća različito u različitoj dobi – studentima je to prostor za čitanje i tihi rad, a učenicima za kolektivno druženje koje ponekad postane i preglasno. Suživot dviju generacija nerijetko zahtjeva i prilagodbu.

– Ujutro se spremam za faks, srećem u zajedničkoj kupaoni ili na hodniku nekolicinu koja ima nastavu ujutro. Dolazim s faksa, tišina je. No ne zadugo. Ulaze u sobu, navijaju glazbu, a sjećam se uglavnom da su to bile cajke i čujem kroz zid njihove razgovore. To traje neko vrijeme, a onda se smire. Tada, začudo, nastaje tišina. Mogla sam učiti, nije mi smetalo, zapravo je ponekad bila tolika tišina da sam se zabrinula jesu li ostali živi. Internet smo mogli uloviti samo u knjižnici doma i uglavnom se nekoliko učenika nalazilo tamo; gledali bi TV, igrali igrice ili samo hvatali net, ali kada su vidjeli da dolazim ja ili netko od starijih studenata, bili bi tiši ili bi samo izašli. Drugi semestar se oslobodilo mjesto u studentskom domu Stjepan Radić i s velikim zadovoljstvom sam napustila učenički dom. – ispričala je Martina i nadodala kako je osjećala neugodu kada bi je učenici izbjegavali.

FOTO: Pixabay

Odnos učenika i studenata ovisi osim o smještaju u paviljonima i o svakom domu zasebno. Dok su neki domovi mirniji i s većim naglaskom na poštivanu kućnog reda, u nekima se podrazumijeva da će učenici biti živahni pa su i neka odstupanja dopuštena. Svaka dob ima svoje specifičnosti, a o tome isplati li se ostati u učeničkom domu može se progovoriti samo u preporukama.

– Smještaj plaćam 650 kn, s tim da u cijenu ulazi i prehrana u učeničkoj menzi koja pokriva 3 obroka 7 dana u tjednu. Uzmem li u obzir tu činjenicu, rekao bih da se učenički dom Novi Zagreb isplati i više nego studentski. – obkasnio je Stjepan.

FOTO: pixabay.com

–Smatram da, kada se sve stavi na papir, ispadnu podjednaki troškovi. Studentski dom sam plaćala 375 kuna, ali kada bih tome dodala svakodnevni odlazak u menzu plus još neke sitnice za doručak, sigurna sam da bi to sve ispalo oko 600 kuna mjesečno. Jedino što mi nedostaje kod učeničkih domova ta atmosfera. Nema onog nečeg. Bila sam jedan semestar u domu na svima nam znanoj Savi i preporodila sam se nakon što sam prvi semestar provela u učeničkom. Tamo sam se susrela sa onim nečim: neki duh, raspoloženje. Svi smo u sličnim problemima i mukama, svi imamo slične radosti i razloge za veselje, ljudi su u studentskim domovima opušteniji, zadovoljniji, pristupačniji. Ali ako netko ne uspije dobiti studentski, preporučujem da se prijavi za učenički dom jer su jeftiniji u svakom slučaju od stana, a jednostavniji od svakodnevnog putovanja. Naravno da će uvijek biti iznimaka, dobrih i loših, bio to učenički ili studentski dom. – završila je Martina.

FOTO: PIXABAY