LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostanite doma i zabavite se

Složili smo playlistu dance-hitova za borbu protiv monotonije socijalnog distanciranja

Najveći dance-hitovi 70-ih i 80-ih čekaju vas da zajedno razbijete uobičajenu dosadu boravka u izolaciji.

Najveći dance-hitovi 70-ih i 80-ih čekaju vas da zajedno razbijete uobičajenu dosadu boravka u izolaciji.

Bez glazbe, život bi bio zabluda. – rekao je Nietzsche, a Studentski.hr slaže se! Ovi tmurni dani obilježeni socijalnim distanciranjem teško padaju većini. Kako biste ih proveli u što boljem raspoloženju, donosimo vam feel-good playlistu obilježenu groovy-ritmom. Earth, Wind & Fire, Prince, Stevie Wonder, Diana Ross i ostali velikani glazbenog svijeta prošlog stoljeća čekaju vas na klik udaljenosti. 

1. Earth Wind & Fire – Boogie Wonderland 

Ovaj disco-singl iz 1979, osim što ima sposobnost rasplesati i najzahtjevnije, iza sebe ima čak dvije nominacije za nagradu Grammy. Autore pjesme, Jona Linda i Allee Willis, inspirirao je film Looking For Mr. Goodbar, točnije noćni život protagonistice koja svaku večer odlazi u klubove kako bi izgubila doticaj sa stvarnošću. 


2. Elton John – I'm still standing

Sam izvođač voljeni je glazbeni kameleon publike. Hit iz 1983. upućen je njegovu bivšem ljubavniku, autoru Bernieju Taupinu, no ova poruka primjenjiva je i kao prikaz otpora životnim teškoćama.


3. Prince – When Doves Cry 

Ovaj bezvremenski hit Prince je napisao za film Purple Rain iz 1984. godine. Pjesma simbolički prikazuje blijedeći odnos Princea i njegove voljene. U filmu je odnos Princea i njegova oca težak i zahtjevan, a očev odnos s majkom obilježen je nasiljem. Prince, osim što je zaslužan za tekst pjesme, također je i samostalni izvođač cijele melodijske sekvence.


4. Boney M. – Rasputin

Čovjek nevjerojatnih sposobnosti ruskog podrijetla koji je svoju slavu stekao na ruskom dvoru liječeći Alekseja, sina ruskog cara Nikole II. Zbog uvjerenja da ima prevelik utjecaj na kraljevsku obitelj, ubili su ga ruski plemići. Ubijen je na isti dan i u istom mjestu, 30. prosinca u St. Petersburgu, kao i frontmen grupe Boney M., koji umire u sanktpeterburškoj hotelskoj sobi.


5. Stevie Wonder – I Wish

Ne maštamo li svi sad o nekim ljepšim vremenima? Stihove I wish those days could come back once more, why did those days ever have to go? opjevao je Stevie Wonder još davne 1976. Inspiraciju je pronašao u svom djetinjstvu, a pjesmu je zapisao nakon piknika koji mu je oživio ta sjećanja. 


6. Gloria Jones – Tainted Love

U raznim izvedbama ove pjesme uživamo već desetljećima. Slušali smo ju u izvedbama grupe Soft Cell i Marilyna Mansona, no ona je nastala 1964. Uspjeh koji uživa danas nije ju dočekao kad je tek bila objavljena, no 2014. uvrštena je na listu 500 najvećih hitova svih vremena britanskog časopisa New Musical Express.


7. Indeep – Last Night A DJ Saved My Life

Post-disco 80-ih, točnije iz 1983, poznati je radijski hit. Magazin Rolling Stone opisao je ovu pjesmu kao one of the greatest songs ever written about being a girl, listening to the radio, or any combination of the two


8. David Bowie – Let's Dance

Ostajemo na 1983, godini vrlo plodonosnoj za bezvremenske hitove. Let's Dance nalazi se na 15. albumu Davida Bowieja, a govori o konceptualnom plesu laži koji ljudi rade tijekom života. Obujte crvene cipelice i zaplešite blues – pravite se da ste sretni i onda kad to zapravo niste. 


9. ABBA – Gimme! Gimme! Gimme! 

Pjesma Gimme! Gimme! Gimme! dosegla je brojku 1 na listama u Belgiji, Francuskoj, Finskoj, Irskoj i Švicarskoj, a, osim što je nezaobilazan hit na tulumima, semplirani zvuk ove pjesme možete čuti u Madonninu hitu Hung Up


10. Deee-Lite – Groove Is In The Heart

Najmlađa pjesma naše liste iz 1990. ujedno je i jedini hit grupe Deee-Lite. Pojavila se na soundtracku filma Charlie's Angels iz 2000, a njujorški klubovi prepoznali su kvalitetu ovog hita i prije nego što je on postao mainstream

Još 40 feel-good pjesama očekuje vas u videu niže. Ostanite doma i uživajte!


FOTO: PINTEREST