LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Doživotno iskustvo

Sedam lekcija koje naučimo na prvom poslu

Za sve koji imaju problema sa suočavanjem s izazovima novog radnog okruženja, donosimo glavne lekcije na koje treba obratiti pažnju. Odnosi s kolegama, radna etika, pogled na budućnost te neprekidna želja za znanjem.

Za sve koji imaju problema sa suočavanjem s izazovima novog radnog okruženja, donosimo glavne lekcije na koje treba obratiti pažnju. Odnosi s kolegama, radna etika, pogled na budućnost te neprekidna želja za znanjem.

Prvi je posao uzbudljiva i zastrašujuća stvar. Veliki korak u svijet odraslih. Istovremeno, to je životno razdoblje koje nas toliko toga nauči te iz kojeg dobijemo neprocjenjivo iskustvo. Izdvojili smo sedam važnih lekcija koje se nauče na početku, a primjenjuju u cijeloj karijeri.

U redu je pitati

Nijedan poslodavac neće od vas očekivati da znate odgovore na sva pitanja, pogotovo ako se radi o prvom poslu. Zato ukoliko postoje neke nedoumice, treba pitati. Bez straha, to neće biti dokaz neznanja, već želje za učenjem i daljnjim napredovanjem. Jedino na što treba paziti pametan je odabir osobe kojoj se postavlja pitanje te pamćenje dobivenih odgovora da ne bi došlo do ponavljanja istih pitanja.

Treba biti skroman

Skromnost je vrlina koju treba njegovati, a ona je na poslu jako važna, posebice ako je riječ o timskom radu. Treba biti svjestan svojih mogućnosti, ali i svojih kvaliteta te zadržati samopouzdanje. No, treba ostati prizeman i poštovati sve kolege.

Razvijanje odnosa

Upoznavanje kolega na poslu i razvijanje prijateljskih odnosa s njima vrlo je bitno. Putem njih dobivaju se dobri savjeti, informacije i iskustvo te iz svega toga može proizaći i novo prijateljstvo. Upravo su oni ti koji olakšavaju borbu s novim radnim danom i svim njegovim izazovima.

FOTO: Pixabay

Mentori puno znače

Stariji kolege koji već duže vrijeme rade mogu biti od velike pomoći. Od njih se može puno naučiti, iz njihovog iskustva i odnosa s drugim ljudima. Takvu je osobu najbolje pitati za savjet, što se, ukoliko je ta osoba otvorena za tu mogućnost, može pretvoriti i u mentorstvo.

Više DA, nego NE

Realnost je da se u početku obavljaju poslovi koji možda nisu najidealniji. Slaganje ogromne količine papira, kopiranje bezbroj dokumenata, cjelodnevno upisivanje podataka u tablicu pa čak i kuhanje kave. Takve zadatke ne treba odbijati jer što više iskustva, više boljih poslova!

Instant-uspjeh ne postoji

Mnogi misle kako je završetkom školovanja i prvim poslom trud gotov. Nema više učenja, nema više ispita. Ali, nije tako. Nakon ulaska u svijet posla novo putovanje tek započinje. Ponovno treba učiti i ponovno se treba truditi. Jer bez truda nema uspjeha. Na svakom poslu postoje razočarenja preko kojih treba prijeći i hrabro krenuti dalje.

Sami određujemo svoj profesionalni put

Izazovi koje pruža svaki posao i svaka profesija mogu učvrstiti i ukazati na određene kvalitete i preferencije. Poslovni put skrojen je od truda i rada koji omogućuju uviđanje stvarnih želja za budućnost. Na taj način, puno je lakše izboriti se i ostvariti željene ambicije.

FOTO: PIXABAY