LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet

Savjeti za pravilno komuniciranje s profesorima e-mailom

Posao profesora je, osim samog poučavanja, rad sa studentima. Većina studenata bespotrebno osjeća nelagodu kad je potrebno obratiti se profesoru za pomoć, a zapravo će većina profesora rado odgovoriti na studentska pitanja. Postoje, naravno, određena pravila kojih se treba pridržavati kad je riječ o komunikaciji e-mailom.

Posao profesora je, osim samog poučavanja, rad sa studentima. Većina studenata bespotrebno osjeća nelagodu kad je potrebno obratiti se profesoru za pomoć, a zapravo će većina profesora rado odgovoriti na studentska pitanja. Postoje, naravno, određena pravila kojih se treba pridržavati kad je riječ o komunikaciji e-mailom.

Većina profesora, vjerovali ili ne, voli odgovarati na pitanja studenata, razgovarati o strategijama učenja i pomagati im da što bolje savladaju gradivo. Unatoč tome, studenti se ustručavaju iskoristiti znanje svojega profesora i obratiti im se za pomoć.

Često zaboravljaju da je profesor samo obična osoba, kao i mi sami, no premda je riječ o običnim osobama, ipak postoje pravila u komunikaciji koja variraju s obzirom na fakultet. Različiti fakulteti imaju različita pravila, pa čak i pojedini profesori imaju drugačija pravila o svojoj dostupnosti.

Na uvodnim predavanjima profesori daju općenite informacije o obvezama na kolegiju, što se od studenata očekuje i kako stupiti u kontakt s njima u slučaju potrebe. Potrudite se zapamtiti te informacije i zapisati ih negdje jer su velike šanse da će vam zatrebati tijekom semestra. Obratite pažnju na:

  • vrijeme održavanja konzultacija pojedinog profesora (ima li profesor određen termin za posjete studenata ili ga dogovara prema potrebi)
  • je li u redu kontaktirati profesora na e-mail (i svakako zapišite njegovu adresu elektroničke pošte)
  • je li u redu nazvati profesora.

Studenti se najčešće odlučuju obratiti profesorima elektroničkom poštom jer je to najbrže i najjednostavnije. Što se tiče takve komunikacije, bitno je imati na umu nekoliko napomena.

Uvijek koristite svoju dodijeljenu službenu adresu 

Prilikom komuniciranja e-mailom, uvijek koristite onu adresu e-pošte koju vam je dodijelio fakultet. To je službena adresa koja u sebi sadrži domenu fakulteta i služi upravo za komunikaciju između studenata i profesora te ostalih službenika na tom fakultetu. Bilo bi nezgodno da vaš profesor primi poruku u čijem uzglavlju piše: Šalje: blacKdaviŁnikkY@hotmail.com i velike su šanse da uopće neće pročitati vašu poruku.

Poštovani prof. (prezime profesora)

Svaki upit koji imate mora započeti ovakvim pozdravom. U svijetu interneta to je kao da kažete Dobar dan! kad uđete u dućan. Neki profesori imaju i svoje posebne titule poput dr. sc., doc. dr. sc. i slično. Nekima je sasvim u redu da napišete samo prof., ali neki vole da se spomene i njihova stečena titula. Ako niste sigurni kakav je vaš profesor i hoće li se uvrijediti što ne znate da je on doktor znanosti, svakako nije na odmet skraćenicu prof. zamijeniti s dr. sc.

Predstavite se

Profesori imaju jako puno studenata i primaju jako puno mailova. Pristojno je predstaviti se, spomenuti svoje ime i koja ste godina studija, a možete spomenuti i o kojem kolegiju je riječ jer mnogo profesora drži više kolegija na nekom odsjeku. Ovako ćete, osim što ćete biti pristojni, olakšati svojem profesoru da vas se prisjeti te tako bolje i preciznije odgovori na vaše pitanje.

Koristite službeni ton

Budite ljubazni, ali svakako koristite profesionalni ton i provjerite gramatičke i pravopisne pogreške. Time šaljete poruku da ste pravi ozbiljan student i tako automatski dobijete jedan skriveni dodatni bod kod toga profesora. Lijepo je vidjeti urednost, preglednost i točnost. 

Budite kratki i jasni

Objasnite sve što je potrebno da bi profesor mogao shvatiti o čemu je riječ, ali neka to bude kratko. Uvijek imajte na umu da profesori ne vole duge mailove i da je njihov sandučić dolazne pošte sigurno već pretrpan. Ako vaš upit ne stane u jedan kraći mail, radije dogovorite sastanak uživo.

Budite direktni u onome što tražite

Nakon što ste se ljubazno predstavili te službeno i kratko objasnili problematiku, prijeđite na postavljanje pitanja ili zahtjeva koji vas muči. Nemojte previše okolišati, nego odmah prijeđite na stvar.

Srdačan pozdrav, (vaše ime i prezime)

E-mail svakako završite pozdravnim dijelom, kao kad izlazite iz dućana i kažete Hvala, doviđenja! U svijetu e-maila koristi se pozdravna poruka Srdačan pozdrav, Lijep pozdrav ili jednostavno Srdačno. Svakako se ne zaboravite potpisati ispod toga. Istina je da ste se već predstavili, ali potpis na kraju znači da ste to zaista vi i da upravo vi stojite iza poslane poruke.  

Razlozi komunikacije mogu biti mnogobrojni, a najčešće se e-mailom dogovaraju termini konzultacija, traži se pomoć oko literature ili materijala za učenje, a može poslužiti studentima da pošalju svoje seminarske radove i slično.

Uvijek je dobro uspostaviti kontakt s profesorima i time pokazati zainteresiranost za njihov predmet. Trud je ono što profesori vole i cijene te će većina profesora rado pomoći svojim studentima kad god je to moguće, a posebno kad vide kako su njihovi studenti pristojni, ljubazni i odnose se prema njima s poštovanjem.  

FOTO: PIXABAY