LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Redukcija stresa

Recept za mir i mentalno zdravlje za otprilike 17,99 kn

Kad ste pod stresom, važno je znati se počastiti i nagraditi. Umjesto da kupujete odjeću i ostale stvari kako biste se osjećali bolje, donosimo popis stvari koje će vam pomoći u smanjenju stresa i podizanju kvalitete života.

Kad ste pod stresom, važno je znati se počastiti i nagraditi. Umjesto da kupujete odjeću i ostale stvari kako biste se osjećali bolje, donosimo popis stvari koje će vam pomoći u smanjenju stresa i podizanju kvalitete života.

Život može biti stresan. Jesenski rokovi, ispiti, upisi na fakultet i skori početak predavanja mogu izazvati puno nemira. Iz tog je razloga važno povremeno počastiti se, usporiti i cijeniti jednostavne, male stvari. Mentalno zdravlje važno je jednako koliko i tjelesno zdravlje, stoga donosimo popis stvari koje možete napraviti kako biste se pobrinuli za sebe i u konačnici se osjećali bolje. I to bez trošenja novaca jer novaca nekako uvijek nedostaje, a nedostatak novaca izaziva dodatni stres!

  • Istražite besplatne događaje u vašoj blizini,
Gradovi diljem Hrvatske nude razne događaje, tjedne otvorenih vrata, besplatne radionice, edukacije, tečajeve, predavanja, koncerte itd. Sve što morate napraviti je malo istražiti po internetu što se nudi. Idite na ono što vas veseli, pa makar bili primorani ići sami. Previše se događaja propusti samo zato što čekate da netko ide s vama, da ne idete sami. Ponekad, ako vas nešto doista zanima, uopće nije loše ni otići sam (Cijena: 0,00 kn).
  • Napravite šalicu čaja
Šalica čaja sinonim je za mir, tišinu i opuštanje. Nema ljepšeg načina za opuštanje i smirivanje misli (Cijena: otprilike 7,99 kn).
  •  Pišite u svoj dnevnik
Uz spomenuti čaj možete se okušati i u pisanju dnevnika. Recept za razbistriti misli je zapisati ih. Na taj se način najbolje oslobađate stresa i nakupljenih negativnih emocija koje često ometaju priječe put prema sreći (Cijena: 10 kn).
  • Vježbajte
Krilatica U zdravom tijelu, zdrav duh istinita je i to znaju svi oni koji redovito vježbaju. Nakon treninga čovjek se odmah osjeća bolje i sretnije. Pronađite aktivnost koja vas veseli; šetnja, trčanje, vožnja bicikle, joga i sl. Što god vas veseli... (Cijena: 0 kn, osim ako ne želite kupiti bicikl ili plaćati mjesečnu članarinu, što je isto u redu, ali to je nešto skuplja opcija i nije tema ovoga članka).
  • Uzmite slobodan dan i ne radite apsolutno ništa
U presvetom kapitalističkom društvu ne raditi ništa je skoro kao neka vrsta grijeha. Krivo. Sasvim je u redu uzeti slobodan dan, distancirati se od svega, uzeti vrijeme za sebe i jednostavno – ne raditi ništa. Ništa produktivno. Ne samo da je u redu već je ponekad i nužno (Cijena: 0 kn).
  • Nazovite prijatelja/prijateljicu koju niste dugo vidjeli
Većina se ljudske komunikacije (barem kod novijih generacija) odvija putem poruka. Tko još ima vremena razgovarati na telefon? Pronađite vrijeme i nazovite starog prijatelja. Možda vam baš taj razgovor pomogne da sagledate stvari iz druge perspektive, da se prisjetite nekih lijepih uspomena koje će vam sigurno uljepšati dan (Cijena: 0 kn, pod uvjetom da imate mobilni telefon).
  • Očistite sobu i radni prostor
Bacite sve što vam ne treba, što više ne koristite i što samo skuplja prašinu. Uredite svoju sobu, promijenite posteljinu i radni prostor. U detaljnom čišćenju ćete zasigurno pronaći neki stari CD ili knjigu koju dugo niste pročitali (Cijena: 0 kn).
  • Kratko odspavajte tijekom dana
Popodnevno spavanje izrazito je korisno, posebno ako se ne uspijete naspavati tijekom noći. Osjećat ćete se bolje i svježije, a na tih sat vremena zaboraviti na dnevne brige. Još ako poslušate i prethodni savjet – spavanje na čistoj i mirisnoj posteljini može djelovati ljekovito (Cijena: 0 kn).
  • Prolistajte stare fotografije
Prave fotografije, ne online fotoalbume. Pitajte roditelje ili pronađite stare albume i uživajte u listanju istih. Gledanje fotografija iz djetinjstva najčešće je popraćeno pričama, smijehom, prisjećanjem lijepih trenutaka i zabavljanja s roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima i ostalim sudionicima vašeg djetinjstva (Cijena: 0 kn).  
  • Budite kreativni
Crtajte, pišite, bojite, činite bilo što što vas potiče na razvoj kreativnosti. To neka bude samo za vaše oči. Nemojte razmišljati o ishodu radova, samo stvarajte! Ako mislite da niste kreativni, griješite. Samo morate probuditi tu skrivenu kreativnost koju imate u sebi. Znamo da je imate (Cijena: 0 kn).

Uživajte u nadolazećoj jeseni! 
FOTO: PIXABAY