LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Work and Travel 2021

Razgovarali smo s agencijama i studentima o ovogodišnjem W&T programu – evo što trebate znati

Troje studenata i tri agencije detaljno su nam opisale kako su tekle prijave za ovogodišnji Work and Travel program u SAD-u, što se izmijenilo u odnosu na prethodne godine i što je predstavljalo najveći problem.

Troje studenata i tri agencije detaljno su nam opisale kako su tekle prijave za ovogodišnji Work and Travel program u SAD-u, što se izmijenilo u odnosu na prethodne godine i što je predstavljalo najveći problem.

Za sve one koji se ne sjećaju, a oni koji su ostali bez (dijela) sredstava vjerujemo da se itekako sjećaju, prošlogodišnji Work and Travel bio je otkazan zbog pandemije koronavirusa, pa su tako studenti ostali zakinuti za iskustvo rada i putovanja u SAD-u. Ipak, ove je godine situacija puno bolja jer su već u niskom startu i vjeruju da će uspješno realizirati ovogodišnji plan. Otkrili su kako su tekle pripreme i sama prijava na program te u kojoj su sada fazi, dok su nas agencije ukratko upoznale s procedurom za Work and Travel 2021.

Od agencija smo kontaktirali CCUSA, IntegralEdu, Work and Travel Group i Sunčanu vuru, a odgovore smo dobili od posljednje tri. Prema njihovim informacijama, najveće su izmjene one koje se tiču ulaska u SAD. Naime, od studenata se zahtijeva negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati ili trebaju biti cijepljeni Moderninim, Pfizerovim ili Johnsonovim cjepivom, kako nam je otkrio jedan od studenata i to na način da drugu dozu trebaju primiti minimalno 14 dana prije povratka.
 

Iskustva agencija


Work and Travel Group 

Summer Work and Travel program je pod pokroviteljstvom vlade SAD-a i sponzori koje je odobrila vlada SAD-a organizatori su programa. Sve informacije vezane uz program dobivaju od tih kompanija iz SAD-a i nemaju utjecaj na proces niti bilo koje odluke vezane za program, kažu nam iz agencije. U travnju, kada smo dobili odgovor, predstavnici agencije rekli su da su prijave tada još bile u tijeku.
– Naša agencija nije prekidala s radom od početka pandemije COVID-19 virusa i prijave za ljeto 2021 su krenule od 10. mjeseca, tako da već mjesecima uspješno vršimo prijave na program. Osim negativnog testa na COVID-19 kako bi se ušlo na teritorij SAD-a, nikakvih drugih promjena nije bilo u procesu prijave i načinu sudjelovanja na programu.

Pandemija je prije nešto više od godinu dana cijeli svijet dovela u tešku poziciju i svi se bore kako bi se teškoće što prije otklonile i svi vratili normalnom životu. Za to je naravno potrebno dosta vremena. Sve strane uključene u realizaciju programa su konstantno u komunikaciji i rade na pronalaženju rješenja. Pozitivna vijest za program jest da je od 1. travnja prestala vrijediti zabrana izdavanja određenih viza, među kojima je bila i J1 viza potrebna za program Work and Travel. – naveli su.
Prema njihovim informacijama poslodavci očekuju veoma uspješnu ljetnu sezonu i pripreme idu u dobrom smjeru. Kažu da se cijepljenje stanovništva SAD-a odvija velikom brzinom i da se svaki dan cijepi dodatnih nekoliko milijuna građana. 
 
Sunčana vura

Iz Sunčane vure rekli su nam da njihov sponzor ima dozvolu za provođenje programa tako da su prijavili studente za vizu, termine su dobili te su u trenutku kada su nam poslali svoj odgovor njihovi studenti već čekali razgovor.
– Prijave za program kreću u rujnu i listopadu i primamo prijave dok ima posla. Što se tiče predviđanja za eventualno otkazivanje programa, to  ne možemo znati, ali možemo pretpostaviti na osnovu prošle godine da u tom slučaju studenti koji su dobili vizu će moći putovati, barem je tako bilo u ljeto 2020. Zato smo naše studente već prijavili. Nije se ništa promijenilo u odnosu na prošlu godinu osim moguće karantene po dolasku, što ovisi o državi u koju studenti stižu. Za karantenu poslodavci već imaju prostor za samoizolaciju, kao i dostavu hrane. – poručili su.
IntegralEdu

Iz IntegralEdu agencije potvrdili su da je situacija za ovogodišnje sudionike programa pogodnija od prošle jer su sve strane upoznate s pandemijom te se, kako sami kažu, brže i efikasnije prilagođavaju novim situacijama.
– Primjerice, sponzori programa pod pokriveno zdravstveno osiguranje uveli su i bolest uzrokovanu virusom COVID-19. Intervjui se neće odvijati učestalo kao prije pandemije, ali nadamo se da će se smanjenjem broja oboljelih, koji se predviđa dolaskom ljepšeg vremena i većom procijepljenosti stanovništva, ubrzati i rad američkog veleposlanstva, odnosno povećati broj održanih intervjua na tjednoj bazi.

Naši klijenti imaju spremnu svu potrebnu dokumentaciju te je intervju u američkom veleposlanstvu i dobivanje vize posljednji uvjet koji moraju zadovoljiti za odlazak na program. U američkom veleposlanstvu u Bugarskoj, zemlji koja uvijek prva započne s intervjuima za J-1 vize, intervjui se redovno održavaju, što je također pozitivan znak u kontekstu održavanja programa. Budući da je Work and Travel program usko vezan uz situaciju s virusom COVID-19, moguće su promjene na što su sve uključene strane spremne, a mi svakodnevno pratimo novosti te sa studentima pravovremeno komuniciramo o svim relevantnim promjenama. – istaknuli su.
Za sada nema naznaka da se program neće održati, posebice zbog toga što se američko stanovništvo cijepi u velikom broju, no ako se zbog nečega situacija zakomplicira i program ne održi, financijska sredstva bit će vraćena studentima u skladu s dogovorenim uvjetima i vremenskim rokom, kažu iz agencije.
– Kao agencija veliku važnost pridajemo transparentnom i pravovremenom informiranju naših klijenata kojima prenosimo sve službene informacije američkog veleposlanstva. – navode.
IntegralEdu, baš kao i ostale, navodi da je proces prijave ostao jednak. Kažu da su s klijentima odradili sve korake potrebne za prijavu na program te da čekaju zadnji korak koji je upravo viziranje u američkom veleposlanstvu. Ono što se promijenilo uslijed situacije s virusom COVID-19 jest zdravstvena i financijska pokrivenost studenata, koja je potpuno prilagođena nepredvidljivoj epidemiološkoj situaciji te, naravno, pogoduje studentima.

Tada su nam naveli da je jedna od najvećih promjena čekanje početka procesa viziranja koje je ove godine krenulo kasnije nego prethodnih godina, odnosno prije pandemije.
– Komunikacija s partnerima iz SAD-a od početka je bila jasna i konkretna i iako studenti ove godine nisu imali priliku uživo upoznati predstavnike sponzorskih agencija, razgovori za posao s poslodavcima jednakom su se kvalitetom održavali online. Situacija s ovogodišnjim Work and Travel programom naučila nas je fleksibilnosti i da u svakom trenutku pronađemo rješenja za neočekivane situacije koje u dogovoru s našim klijentima odgovaraju svim uključenim stranama. 

Iskustva studenata

 
Naša prva sugovornica, studentica Sara, kojoj je ovo prva godina sudjelovanja u programu, kaže da nije imala problema s prijavom, osim što je čekala neko vrijeme razgovor za vizu u ambasadi. Ona ove godine odlazi u Massachusetts na program, gdje joj je potreban negativan test i odrađivanje samoizolacije 3-4 dana, nakon čega ponovno slijedi testiranje. 

Ide preko Sunčane vure, a što se tiče cijepljenja, raspitala se može li je dobiti zbog putovanja i odobrili su joj, tako da se cijepila prošloga mjeseca. S obzirom na to da će biti cijepljena, neće morati u samoizolaciju jer su takva pravila za MA, no napominje da se svatko treba raspitati o pravilima ovisno kamo odlazi.

Na pitanje što će biti ako joj test na koronavirus bude pozitivan, misli da tada ostaje u Hrvatskoj dok ne dobije negativan test te onda ide.
– To se ustvari sve je dogovaram s poslodavcem, odnosno individualno je. Ja idem preko agencije koja nudi povrat novaca u slučaju koronakrize. Agencije nude opciju da uplaćene iznose možemo prenijeti na sljedeću godinu ako nešto pođe po krivu. Prošle godine za vrijeme izolacije u Americi studenti su imali osiguran prostor kod poslodavaca, nekima su plaćali smještaj i hranu, a nekima nisu – njima su kasnije povećali satnice.
Ona se prijavila na program i u roku 10 dana imala posao jer je ponuda posla velika i to, kaže, nije nikakav problem.

Naša druga sugovornica Renata još je prošle godine započela svoj proces prijave za program u SAD-u: 
– Kako je situacija s pandemijom zakomplicirala sva putovanja, tako ni ovaj program nije ostao pošteđen. U nadi da će ove godine biti drugačije, ponovno sam se prijavila i naposljetku dobila posao.
U programu sudjeluje preko agencije CCUSA, koja joj je pomogla u pronalasku posla za koji se razgovor odvijao putem Skypea. Nakon pronađenog posla i prikupljene dokumentacije, kaže nam, dobivanje vize predstavljalo je jedinu prepreku.
– Srećom, sredinom travnja započela su viziranja i nakon što mi je prošli tjedan viza odobrena, osjećam se kao da već koračam obalom New Jerseya. Posao sam pronašla upravo tamo, a radit ću u Candy Shopu za satnicu od 11,10$. Let je bukiran za početak lipnja i još se samo pozitivno nadam negativnom COVID-19 testu prije odlaska i prilikom dolaska.
Student Petar, naš zadnji sugovornik, detaljno je opisao svoje iskustvo koje je počelo još 2019. godine, prije pandemije i svih komplikacija, no interes za sudjelovanje u programu razvio se davno prije:

– Saznao sam za W&T program još prije desetak godina kad mi je starija sestra otišla na program u SAD. Njeno mi se iskustvo jako svidjelo te sam si još tada rekao da ću ići kad budem njenih godina. Čekao sam da napunim 21 godinu kako bi na programu mogao sve legalno raditi (čitaj: piti i partijati), a te su godine napokon i došle. 

Na program se prvo odlučio prijaviti prošle godine kada je bio treća godina preddiplomskog studija pa se prijavio zajedno s prijateljem koji je već sudjelovao, što mu je predstavljalo olakšanje jer se nije morao brinuti oko problema na koje bi mogli naići ili je barem tako mislio:

– Početak prijave je za razliku od sestrinog iskustva počeo već početkom studenog 2019. godine iz razloga što smo obojica htjeli dobiti specifičan posao na specifičnom mjestu koja su vjerujem bila većini ljudi privlačna. Riječ je o poslu servira koji ima pravo na bakšiš u mjestu pokraj jezera Tahoe u Californiji. Tako da smo prikupili svu dokumentaciju prije nego što su se prijave otvorile i na dan kad su bile otvorene već smo se prijavili sa svom dokumentacijom. U tom se periodu i slao e-mail na koju poziciju i mjesto hoćemo ići i koju vrstu programa hoćemo.
Od 3 ponuđene opcije (Job fair, Skype fair i Independent) izabrao je Skype fair jer se tamo nalazio poslodavac kod kojeg su željeli ići. Skype fair je, kaže nam, opcija u kojoj odaberete jednog od poslodavaca koji su ponuđeni na službenoj stranici CCUSA pod tom kategorijom, te nakon toga imate s njim razgovor za posao preko Skypea.
– Nakon što se preda dokumentacija i plati prva rata (50$), svakom se kandidatu dodijelio jedan agent koji vas upućuje u daljnje korake. Tu sad dolazi puno dokumentacije i potvrda koju se treba vaditi i predavati, video u kojem se predstavljate te razgovor s vašim Area repom (agentom) u kojem vam ocjenjuje engleski. Nakon toga bio je razgovor za posao s poslodavcem koji me bespotrebno stresirao jer moje je iskustvo s tim čista formalnost prihvaćanja posla i upoznavanje prije nego što dođete tamo, a traje par minuta.
Prijatelj i on sami su trebali pronaći smještaj jer njihov poslodavac nije omogućavao isti pa su odlučili stupiti u kontakt s drugim sudionicima programa koji su radili kod njihovog poslodavca. 

– Smještaj je u tom mjestu bilo teško pronaći za desetero ljudi koje smo pronašli da traži smještaj skupa s nama, no, uspjeli smo rezervirati kuću za desetero i imati posao prije Nove godine 2020. I kolega i ja bili smo presretni što smo uspjeli napraviti sve što smo naumili, ostao je samo razgovor za vizu i bukirati let. Kako bismo prošli što jeftinije, odlučili smo bukirati let prije nego što dobijemo vizu već krajem siječnja 2020. iako smo u Ameriku putovali tek 13. lipnja.  Let smo bukirali Zagreb – Istanbul – San Francisco.

Posljednja stvar koja je ostala bila je viza i to su odlučili napraviti što je prije moguće te su se prijavljivali negdje početkom ožujka kada je već počela korona.

– Nismo se previše tad brinuli oko toga. Stvari su se zakomplicirale i ambasade su se zatvorile tako da se nismo uspjeli prijaviti za razgvor za vizu usprkos tome što smo razgovor platili i svu dokumentaciju ispunili. Vrijeme je prolazilo, a sve je visilo u zraku. Stanje s koronom se pogoršavalo, a mi smo bili u neizvjesnosti hoće li se program uopće održati.

Stigao je 1. lipnja, let je bio 13. lipnja, a oni, nastavlja student, nisu imali vizu i ambasade su još uvijek bile zatvorene:

– Naša agencija kao i sve ostale nisu ništa znale te su se minimalno oglašavale i odgovarale na e-mailove. No, 1. lipnja stigao nam je e-mail kako je naš poslodavac otkazao ugovore svim polaznicima programa te da se let neće održati. U tom trenutku sam trenutku bio ljut i iznenađen, no u drugu mi je ruku sve to bilo olakšanje jer barem više nisam bio u neizvjesnosti.

Zbog cijele situacije bili su im ponuđeni voucheri za let, povrat sredstava ili Rollover za one koji su sljedeće godine željeli sudjelovati u programu. Tada je student želio povrat sredstava, no nije ga dočekao čak ni u veljači 2021. pa su se prijatelj i on ipak odlučili za Rollover opciju.

– Po meni je i cilj agencije bio odugovlačiti toliko kako bi oni koji su se ipak predomislili otišli na program, a da agencija ne treba vraćati novce. Ove se godine nisam previše nadao da će se program održati nakon prošlogodišnjeg razočaranja, ali išao sam probati jer sam već 1. godina diplomskog studija. Jedna pozitivna strana Rollovera je ta što nismo trebali prikupljati skoro nikakvu dokumentaciju, raditi video ili obaviti razgovor za procjenu engleskog. Ono što nije baš najbolje je to što su se ugovorom obranili od ovakvih stvari kao što je pandemija, odnosno da ako se program odgodi zbog pandemije, novac se ne vraća. Usprkos tom saznanju, odlučio sam riskirati i probati.

Vrlo brzo uslijedio je razgovor za posao za koji su ugovor potpisali već krajem ožujka, ovoga puta bila je riječ o poslodavcu u Coloradu koji je pružao smještaj, što im je bilo na koncu najvažnije. 

– Osim toga, imam sreće što je kod identičnog poslodavca bio prijatelj s kojim idem, pa se nisam previše raspitivao kako ću i što ću tamo. Ali da nije tako, raspitao bih se u Facebook grupi Work & Travel USA Croatia, koja je posvećena tomu. Ove godine agencije opet nisu ništa previše znale jer to nije u njihovoj domeni djelovanja, pa ja na nama ostalo to da prikupljamo interno informacije vezano za vize u spomenutoj  Facebook grupi.

Vodeći se takvim neformalnim informacijama, vidio sam da su se prvi termini za razgovor za vize našeg tipa (J1) počeli otvarati sredinom travnja. Onda sam se javio jednoj curi koja je bila upućenija od mene u te stvari te mi sve detaljno objasnila što je i kako potrebno napraviti za dobiti termin. Slijedeći njene upute, uspio sam rezervirati termin koji bude dostupan samo nekoliko puta na dan, a hoće li se pojaviti, ovisi o sreći. Pa eto, razgovor za vizu imam 12. svibnja  te sam poprilično siguran da ću dobiti vizu, pa smo odmah nakon što smo uspijeli dobiti termin i ja i kolega s kojim idem rezervirali letove s voucherom koj smo dobili.

Ono na što se treba pripaziti, kaže student, jest da se u SAD ne smije letjeti iz zemalja Schengena ili ako su bili u jednoj od zemalja Schengena unutar 14 dana prije dolaska u SAD:
– Bukirali smo let Zagreb – Istanbul – Houston iz kojeg sljedeći dan letimo za Denver, jer nam je takva opcija ispala najjeftinija. Cijene letova smo istraživali sami, a zatim tražili aviokompaniju od koje imamo voucher da nam da ponudu za navedene letove i datume. Što se tiče korone, za ulazak u SAD treba imati negativan PCR-test koji je obavljen unutar 72 sata od ulaska u SAD, te po neformalnim informacijama biti u samoizolaciji 7 dana. Konkretne informacije vezane za koronu nismo dobili od naše agencije, no dobili smo naputke od poslodavaca što se od nas zahtjeva pri dolasku u smještaj.
Prema onome što je saznao, u SAD se može ući bez-PCR testa i bez potrebe za samoizolacijom u slučaju da ste cijepljeni:
– No, cijepljenje posljednjom dozom cjepiva se mora obaviti minimalno 14 dana prije ulaska u SAD i to jednim od 3 priznata cjepiva, odnosno Pfizerovim, Moderninim ili Johnsonovim. Iz tog sam se razloga odlučio cijepiti, a i ne bih htio pokupiti koronu i biti u samoizolaciji bolestan u nepoznatoj zemlji gdje su troškovi liječenja veliki, a smještaj i hranu si plaćam sam. U ovom je slučaju vrijeme novac, pa ako ne radim, neću dobivati plaću što mi je od velike važnosti. 7. svibnja primio sam prvu dozu Moderninog cjepiva, drugu dozu bih trebao dobiti 4. lipnja, što bi značilo da neće proći 14 dana do leta 16. lipnja pa ću bez obzira na cijepljenje morati napraviti PCR-test. 
Stvari su poprilično nejasne, nitko ne zna ništa ni o čemu, zaključuje student:
– Ono što sam ja dobio dojam je da se većina ljudi vodi iskustvima ljudi koji nešto postignu i koji podijele to s nama u grupu na Facebooku. Bar se o tome radi u mojem slučaju. Mislim da usprkos situaciji koja nam se dogodila, ako se stvarno želi ići u ovo doba, bitno je prijaviti se i truditi se saznati što je moguće više informacija iz raznih izvora, zatim prepustiti se i vidjeti što će biti jer na neke se stvari ne može utjecati. 
FOTO: UNSPLASH