LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Jelenom Duvančić

Priča studentice koja se tijekom programa Work & Travel zaljubila, a potom u SAD-u i udala

Jelena Duvančić studentica je Filozofskog fakulteta u Osijeku koja je dva puta sudjelovala na Work and Travel programu. Osim što je radila dva posla, na kojima je bila promaknuta, obišla je mnogo svjetskih destinacija i upoznala mnogo ljudi, među kojima je i njezin suprug.

Jelena Duvančić studentica je Filozofskog fakulteta u Osijeku koja je dva puta sudjelovala na Work and Travel programu. Osim što je radila dva posla, na kojima je bila promaknuta, obišla je mnogo svjetskih destinacija i upoznala mnogo ljudi, među kojima je i njezin suprug.

Jelena Duvančić studentica je Filozofskog fakulteta u Osijeku kojoj je do završetka studija ostao još jedan ispit i diplomski rad. Osim što je upisala dva smjera – Nakladništvo i IT, dva je puta sudjelovala na Work and Travel programu. Riječ je o kulturnoj razmjeni studenata koja im omogućuje rad i boravak u Americi u razdoblju od nekoliko mjeseci, a potom imaju pravo na mjesec dana putovanja na željene lokacije.

Jelena se prvi put prijavila na program 2018. godine na, kako kaže, potpuno slučajan način – šetala je s kolegicom u pauzi između predavanja i razgovarala s njom o tomu kako bi mogle posjetiti neku novu destinaciju tijekom ljeta.
– Vidjele smo oglas, ušle u agenciju, postavile hrpu pitanja i prijavile se na program. Tek smo kasnije rekle roditeljima što planiramo.
Radila je kao upravitelj vožnjama u zabavnom parku i kao radnik u tvrtci koja se bavi prodajom hrane i cateringom. Osim toga, može se pohvaliti činjenicom da je na obama radnim mjestima ubrzo dobila i promaknuće, što zbog poznavanja engleskog jezika, što zbog dobro razvijenih radnih navika.
– Rad preko ljeta na sezoni u Hrvatskoj pripremi te na sve, tako da se ništa ne čini problem vani. Na drugom sam poslu bila prvi stranac koji je bio promaknut da samostalno radi catering za nešto što je meni bilo neka osnova rada u turizmu, a njima se činilo puno.
S kolegicom je radila od 10. lipnja do 1. rujna, a ostatak im je mjeseca bio namijenjen putovanjima. Tvrdi da joj je Work and Travel program, između ostaloga, donio predivna iskustva i poznanstva.
– Upoznala sam ljude iz raznih zemalja, poput Turske, Jamajke, Dominikanske Republike, Kine i Azerbajdžana. Naučila sam poneke riječi iz njihovih jezika, probala jela iz njihovih država, ali i naučila puno toga o drugim kulturama. Zahvaljujući ovom programu proputovala sam mjestima o kojima sam prije samo sanjala.
Osim što je razgovarala s mnogo različitih ljudi, ondje je upoznala i svojega partnera, za kojega se u prosincu prošle godine udala. Muž joj je, prisjeća se, bio jedan od nadređenih te, s obzirom na to da nije bilo dozvoljeno druženje s njima izvan posla, u početku nije previše komunicirala s njim. Na kraju ljeta dobila je nagradu za zaposlenika godine pa je na dodjeli sjela s poslodavcima za stol i tako su se krenuli upoznavati.

– To je bilo deset dana prije nego što sam trebala otputovati iz Maina. Počeli smo se nalaziti svaki dan kao prijatelji i pričati satima. Jednu večer tijekom našeg druženja odlučili smo isprobati onih 36 pitanja, za što savjetujem ljudima da prouče o čemu se radi, i shvatili da, iako smo potpuno različiti po osobnostima, imamo iste stavove i ciljeve u životu. Tri dana prije nego što sam trebala otići, moja je cimerica rekla da uđemo u kuću i ugrijemo se jer smo do tada sjedili samo na trijemu. Tada me pitao želim li vezu na daljinu. Ja sam još bila zbunjena, pa sam čak upitala: S kim? 

Jelena Duvančić sa svojim suprugom na stijeni u Grand Canyonu; FOTO: Privatna arhiva

Iako su se bili dogovorili da će ići zajedno na putovanje na sjever Amerike, iz agencije su im rekli da su sva mjesta već popunjena. Ipak, to ih nije spriječilo da se za deset dana nađu u Bostonu i odu na tjedno putovanje Las Vegasom. Na pitanje je li u tim početnim danima njihove veze postojala jezična barijera između njih, Jelena spremno odgovara da izvrsno poznaje engleski jezik, pa nisu imali poteškoća u komunikaciji.
– Tijekom naše veze moj se engleski još više poboljšao. Najveće greške su bile kada bih na brzinu krenula prevoditi s hrvatskog pa bih prevela doslovno. Rekla sam da imam 20 fingers, što je njega zbunilo, ili govorila phone mask umjesto phone case. Čak je i on sada počeo govoriti soja sauce umjesto soy sauce. On sada uči hrvatski, ali to ide puno teže. Riječi koje počinju s r stvaraju mu problem jer oni nemaju taj zvuk kao mi. Kao i slovo LJ. Prva riječ koju je naučio bila je šuti. Sada već komunicira s mojim roditeljima nekim osnovnim izrazima, iako je najvažnije da zna reći mojoj mami Gladan sam.

Vezano: Donosimo detaljne informacije o viziranju za SAD, korisne studentima koji razmišljaju o „Work and Travelu”


Budući da je Jelenin muž podrijetlom iz Maina, a ona iz Hrvatske, jedno su vrijeme bili primorani biti u vezi na daljinu. Jelena ističe da je ponekad bilo teško nositi se s time, a i danas jest jer su još uvijek razdvojeni – on je trenutno u samoizolaciji kod kuće, a ona u Hrvatskoj čeka zelenu kartu da se može vratiti k njemu.

– Rekla sam da ću ljude odgovarati od veza na daljinu da ih zaštitim. Dogovor je da se dopisujemo tijekom tjedna, a onda nedjeljom pričamo po nekoliko sati, rekord nam je 8 h na telefonu. Moderna tehnologija olakšava sve. Za održavanje odnosa na daljinu potrebno je puno povjerenja, strpljenja, ljubavi i, ono što je najvažnije – posvećenosti obiju strana. 

FOTO: Privatna arhiva

Za kraj Jelena izdvaja ključnu stvar zbog koje bi se studenti ipak trebali odvažiti na ovakve situacije s kojima se ona susrela.

– Želim im da naprave to da dokažu sebi da mogu. Otići na drugi kraj svijeta, raditi i snalaziti se bez prijatelja i obitelji daje neku dozu hrabrosti, ali i super izgleda u životopisu. Ja trenutno radim za jednu kanadsku tvrtku u Hrvatskoj, a posao sam dobila djelomično zahvaljujući tom iskustvu. Iskustvo koje će steći bit će nevjerojatno, samo moraju biti otvoreni i ići bez predrasuda.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA