LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rješavanje praktičnih problema

Praktični kolegiji koje bismo trebali imati na fakultetu

Kada uspješno završimo studij, tek smo na početku. Života. Tražimo posao, stan, kupujemo „odjeću za odrasle", učimo kuhati, rješavati financijske probleme i biti samostalni. Bi li nam taj prijelaz mogao biti jednostavniji da neke vještine stječemo na fakultetu?

Kada uspješno završimo studij, tek smo na početku. Života. Tražimo posao, stan, kupujemo „odjeću za odrasle", učimo kuhati, rješavati financijske probleme i biti samostalni. Bi li nam taj prijelaz mogao biti jednostavniji da neke vještine stječemo na fakultetu?

Donosimo listu deset vještina i znanja, koje nismo naučili na fakultetu, a bile bi nam iznimno korisne. Zamišljamo kolegije koji bi mogli riješiti takve praktične probleme.

Dogovoriti visinu svoje plaće

Koliku plaću očekujete? – gotovo sigurno će vas pitati na razgovoru za posao. Što tada odgovoriti? Koliko uopće zarađuju ljudi iz vaše struke? Visoko smo obrazovani, može li onda 5000 kuna? Je li to puno, je li to malo? Što ako kažem previše pa me ne uzmu jer sam pohlepan i umišljen, što ako kažem premalo pa će misliti da ne vjerujem u svoje sposobnosti? Ako ste mislili da je to teško, kako ćemo kasnije pregovarati o svojim primanjima i mogućim povišicama. Izborni kolegij koji bi to riješio: Tehnike pregovaranja.

FOTO: Gurl

Riješiti papirologiju
 
Ponekad je problem upisati se na fakultet jer treba ispuniti hrpu papira. A tek prijava za neku stipendiju ili studijski boravak u inozemstvu. S problemom što da ovdje napišem? susrećemo se pri izdavanju osobne/vozačke/putovnice. Kasnije nas čeka briga o osiguranjima, kreditima, porezima... Toliko papira treba ispuniti, toliko biljega treba kupiti. Kome što nosimo, kod koga što tražimo. Izborni kolegij koji bi to riješio: Administracija u svakodnevnom životu.
 

FOTO: Gurl

Predati poreznu prijavu

Kome? Zašto? Kada? Kako? Što je uopće porez i zašto to ne može moja mama? Kako ga (se) mogu riješiti, tko mi je olakšica, kome sam ja olakšica i kako nas zbog nepoštivanja tih pravila mogu kazniti? Voze li zato svi aute s DA registracijama? Izborni kolegij koji bi to riješio: Uvod u porez (taj je kolegij uvjet za kolegij Prijava prebivališta izvan Zagreba). 

FOTO: Gurl

Kuhati

Svaka čast iznimkama, ali većina studenata – osim onih koji već duže žive sami i vole kuhati – ipak zna samo osnovne stvari za preživljavanje: jaja na sto načina, tjestenina i ostale stvari iz vrećica, hrenovke, nešto što uključuje vrhnje za kuhanje, povrće kao salata, deserti… Kolegij o kuhanju morao bi imati nekoliko modula. Za početak mjerne jedinice: koliko je šaka nečega, prstohvat ili deci. Zatim i terenska nastava po dućanima – gdje kupiti sezamove sjemenke, lisnato tijesto ili sodu bikarbonu. Da sam mlijeko u prahu, na kojoj bih bio polici? A nakon svega toga, ne bi bilo zgorega ponoviti i što znači skuhati, ispeći, blanširati, prepržiti, prokuhati... Tek onda dolazimo do recepata! Izborni kolegiji koji bi to riješili: Uvod u kuhanje, Kuhanje za više ljudi, Zdrava prehrana, Prigodna kuhinja (svi hrvatski i strani blagdani). 

FOTO: Tumblr

Prigodno se odijevati
 
Znamo da odjeća šalje veliku poruku o tome što mislimo o sebi, o sugovorniku, o prigodi i kontekstu, po odjeći prepoznajemo kontrolore u tramvaju i liječnike u bolnicama. Kako se odjenuti za vjenčanje ako smo običan gost, najbolji prijatelj, kum/kuma, uža obitelj, mladenka i mladoženja (dobro, to valjda znamo). Što obući za razgovor za posao – ovisno o tome radimo li u uredu, imamo li kontakta sa strankama, jesmo li nastavnik u školi/na fakultetu, novinar ili političar (dobro, to valjda nismo). Kako se odjenuti za neke svečane večere i domjenke, kako za otvaranje prijateljičine izložbe u nekoj novoj fensi galeriji? Koje tu sve varijable ulaze u računicu? Kada su traperice poželjne, kada su previše casual? Koje je boje cocktail party haljina? Izborni kolegij: Odjeća kao neverbalni znak.
 
 
FOTO: Mrwgifs
 
Upoznavati nove ljude
 
Jasno je da treba izići iz svoje zone udobnosti i upoznati nove ljude. Osim kad nađemo rozu šećernu vatu i ne želimo je dijeliti. Svaki novi posao sa sobom donosi nove kolege. Kako prepoznati da novi kolega želi postati naš novi prijatelj? Možete li biti prijatelji s ljudima koji se ne kreću u vašem društvu, koji se smiju samo na neke vaše fore (jer, hah, sad smo već odrasli), imaju/nemaju partnera ili djecu (želite li razgovarati o tuđim zubićima i stolici?), pripadaju drugačijem socioekonomskom tipu, ili ih ne viđate svakodnevno, a htjeli biste? Kako prići strancu, a da nije s Imaš pljugu? pitanjem? Je li u redu dijeliti ljude po tome kakvu vrstu glazbe slušaju i koliki im je kvocijent inteligencije? Izborni kolegij: Osnove socijalizacije.

FOTO: Imgix

Kako pronaći stan/kuću

Navest ćemo ovdje samo neke od kriterija koje je potrebno uzeti u obzir: cijena najma, namještenost, lokacija od posla/obitelji/prijatelja, sigurnost kvarta (!), javni prijevoz, blizina centra grada ili šoping centra, količina kladionica u kvartu, kvaliteta škola u susjedstvu, što sve utječe na visinu režija, kućni ljubimci da/ne, koliko dugo ćemo biti na tom mjestu. Ako kupujemo, moramo li unaprijed planirati koliko ćemo imati djece. Što je PVC stolarija, zašto je važno klima-uređaje redovito servisirati, kakvu izolaciju tražiti? Kada je najbolje bojati zidove, kakav tepih ide uz kakav namještaj, možemo li sve kupiti u IKEA-i? Izborni kolegij: Moja četiri zida.

FOTO: Tumblr

Kako biti stanodavac

Kako dati oglas u novine, kako namjestiti stan, kako odabrati pravog stanara (da nam ne ukrade sav namještaj i ne nestane sljedeći dan), kako sastaviti ugovor, kako potpisati ugovor, što onda napraviti s ugovorom? Tko čisti snijeg pred zgradom? Tko popravlja perilicu rublja ako se pokvari? Koliko naplatiti za stan, uopće? Kako ih je često dobro posjećivati, a da smo skroz fer? Kada potražiti nove stanare? Plaćamo li porez na to? Što mogu raditi s novcem koji zaradim? Izborni kolegij: Tvoja, a moja, četiri zida

FOTO: Buzz

Rješavanje vlastitih financija
 
Imam plaću od koje mogu kupiti toliko cipela, pogledati toliko filmova u kinu, popiti toliko kava i toliko puta otići u kladionicu. I onda prođu tri dana i više nemam plaću. Možda tako i funkcionira u studentskim danima, ali kad postanemo odrasli, to više ne funkcionira. Tko će nahraniti gladnu djecu? Vjerojatno je teško pronaći univerzalni način za svladavanje financija, ali može se početi od razlike bruto i neto; što su kamate, u kojoj valuti je najbolje digunuti kredit, kako to mislite – ne mogu dignuti kredit? Kako je moguće da naknada za plaćanje računa može biti viša od samog računa? Izborni kolegij: Financije za neznalice.
 
 
FOTO: Popkey

Biti prilagodljiv

Kako u jednom trenutku biti radnik, a u drugom šef; kako biti istovremeno sin/kći, brat/sestra, pa i roditelj? Kako biti nečiji kolega, a nečiji prijatelj? Što reći onome s kime ste na ti, a kako pozdraviti nekoga s kime ste na Vi? Moramo li uopće toliko kalkulirati? Hoćemo li tako biti sretniji ili tužniji? Činimo li to zbog drugih ili zbog sebe? Zato je izborni kolegij Socijalizacija za napredne u sklopu studija filozofije, a ne psihologije.

 
FOTO: Tumblr
 
Još nam nedostaju neke važna znanja: kako pronaći idealno mjesto za godišnji odmor, kako popraviti mobitel/kompjutor (a da ne zovete bivšeg/bivšu s FER-a), što piti u čijem društvu, kako se pripremiti za dolazak djeteta, koliko je mačaka dovoljno da budemo sretni, kako prepoznati krpelja, za koga glasati na izborima, što zaokružiti na referendumu. Imate li još ideja?
FOTO: PIXABAY