LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi s nedostatkom vremena

Pet načina kako olakšati prenatrpan raspored

Ako više ne znate kako rasčistiti svoj prenatrpani raspored i kako odabrati od kojih aktivnosti odustati, postoji pet jednostavnih načina kako donijeti ispravne odluke i olakšati si život.

Ako više ne znate kako rasčistiti svoj prenatrpani raspored i kako odabrati od kojih aktivnosti odustati, postoji pet jednostavnih načina kako donijeti ispravne odluke i olakšati si život.

Odraditi smjenu za kolegu s posla? Pričuvati dijete susjedi dan prije kolokvija? Otići na kavu sa starom prijateljicom malo prije usmenog? Da, zašto ne. Svi smo se našli u situaciji kada smo pristali drugima učiniti usluge koje su nam oduzele dragocjeno vrijeme i koje smo odradili uzalud. To nije ni čudno kada zahtjevi i zamolbe kako da konstantno samo lete oko nas u svakodnevnom životu i nekad pristanemo na nešto prije nego smo se uopće snašli. U sekundi postanemo prebukirani jer ne znamo reći ne. Kada sami sebe uvjerimo da je previše nepristojno reći ne ili da mi baš sve to možemo stići, tada se zapravo predoziramo obavezama. Provjerite kako se nositi s tim problemom.

Pojednostavite stvari

Prvo, odlučite što vam je zaista važno u životu. To može na prvi tren izgledati teško jer sve je važno. No budite uporni u tome da sastavite vlastitu listu prioriteta. Jeste li član mnogih organizacija, udruga ili timova? Razmislite o tome koji od njih su istinski važni. Svakako zadržite one koji imaju veze s vašom temom studiranja jer ćete to kasnije moći navesti u životopisu i one koje iskreno duboko volite. Ostali vam, baš i nisu tako hitni. Ne brinite, bit će još prilike baviti se svačim u životu. Važno je ne preopteretiti se u sadašnjosti. Kada imate zacrtan plan o tome što morate napraviti, što vam je najvažnije i koliko vremena vam za to treba, lakše ćete reći ne kada vam zamole za uslugu koja će potrajati predugo.

FOTO: Giphy

Budite iskreni

Jedna velika životna mudrost dolazi s vremenom, ali mi ćemo vam je već sada otkriti – ne morate svima udovoljiti. To je nemoguće! Jeste li možda primijetili kako vaša starija sestra ili vaš stariji brat puno lakše odbija sve ono što ne želi ili za što nema vremena? To je zato ljudi sazrijevanjem prestaju mariti za to što drugi misle o njemu ili njoj. Ne morate uvijek biti tu za druge kako biste ostavili pozitivan dojam. Pomažite, savjetujte, budite dobra osoba, ali sebe uvijek stavite na prvo mjesto. Studiranje ne traje vječno iako nam se nekad čini da ćemo vječno studirati. Ovo je samo vaše doba prije nego dobijete posao i postanete odrastao član društva. Iskoristite ga za sebe.

Život je ponekad kaos, u istom tjednu možete imati dva kolokvija, tri seminarska, svoje smjene na poslu, a možde ste se baš taj tjedan i posvađali s prijateljem i sve vas to rastužuje. U takvim situacijama, a one su sve dogodile baš svima, budite iskreni. Požalite se nekome, potražite savjet i ne odustajte.

Ako vam se često događa da vas drugi mole za usluge to je zato što se u njihovim očima doimate odgovorno i sposobno. No ako se, u danom trenutku, vi sami ne osjećate ni odgovorno ni sposobno, kažite to. Nikome nećete pomoći ako se preopteretite toliko da se osjećate jadno i preumorno. Kada stvari nisu u ravnoteži, ništa neće obaviti toliko dobro koliko ste to mogli da ste bili odmorni i koncentrirani. Ako vam se doista jako žao što nekoga morate odbiti, svojoj isprici dodajte možda drugi put, kako biste se osjećali bolje i drugoj osobi dali da znanja da može računati na vas općenito, samo ne sada.

FOTO: Tumblr

Organizacija

Kako smo ih nekada zvali, izvanškolske aktivnosti, mogu biti zabavne, to je sigurno. No pogledajte svoj raspored prije nego ih prihvatite. Biti organiziran je lak savjet za dati, a težak sa slijediti, no nije nemoguć. Ako ste preumorni ili vam se ne da organizirati i ispisivati sve svoje obaveze, napravite barem okviran crtež toga što sve radite. Čak i samo lista obaveza koju si vizualno predočite, može vam jasno dočarati to koliko ste već preopterećeni i navesti vas da odustanete od tog novog hobija koji se činio zanimljivim. To je dobra odluka, zbog koje vam ne treba biti žao. Loše je biti preopušten i tijekom faksa nemati baš nikakve dodatne aktivnosti ili studentski posao, to ne preporučujemo. No jednako je loše, izlagati se velikom stresu jer ste svoj raspored prenatrpali i sve što obavljate radite u grču ne znajući hoćete li stići ono sljedeće. Organizacija vodi ravnnoteži, svakako je iskušajte.

Vježbajte

Ako ste stvarna verzija Jima Carreyja u filmu Yes Man, vrijeme je da počnete vježbati tu čarobnu riječ ne. Ključno je da odbijanje zahtjeva druge osobe za nas bude bezbolno, jer i treba biti. Pomoći treba kada i kako se može, ali ne pod svaku cijenu. Ako je to za vas još uvijek samo teorijsko znanje, vježbajte odbijanje tuđih zahtjeva. Počnite s malim stvarima i s vremenom, bit će vam sve lakše. Tako kada dođe do velikih zahtjeva poput možeš li ti ovaj grupni projekt napraviti sam/a? vi ćete već znati pravi odgovor.

FOTO: Tumblr

Budite oprezni

Ponavaljamo kako ne treba prijeći u drugi ekstremni slučaj i odjednom sve odbijati. Postoje prilike koje nam se ponude i koje su važne, primjerice na vašem poslu koje vam može pomoći u budućoj karijeri, pristanite na dodatne šefove zamolbe jer ćete kroz njih možda još više naučiti o vašem željenom budućem zanimanju, a nekad ćete samo naučiti raditi kavu po šefovom ukusu. Prije nego na novi teret pristanete ili ga odbijete, promislite koje su posljedice oba odgovora. Ne treba dopustiti da vas drugi iskorištavaju, stoga se potrudite da vaš razlog za pristanak često ne bude samo strah od toga da im se nećete svidjeti. Takvi strahovi su uobičajeni, no ne dajte da budu isključiv razlog zašto nešto radite.

Usprkos svom vjerojatno pretrpanom rasporedu došli ste do kraja ovog teksta, nadamo se da ćete sada s više sigurnosti birati svoje obaveze. 

FOTO: PIXABAY