LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Novogodišnje odluke koje je moguće realizirati

Za sve one koji se bore s održivim novogodišnjim odlukama, a zaista žele zacrtati i ostvariti određene ciljeve, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako to učiniti.

Za sve one koji se bore s održivim novogodišnjim odlukama, a zaista žele zacrtati i ostvariti određene ciljeve, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako to učiniti.

Nova godina, novi ja? Koja je ovo po redu godina na izmaku u kojoj odlučujete da ćete u idućoj biti bolji, odgovorniji, produktivniji? Da ćete štedjeti novac i vrijeme, manje trošiti na bespotrebne stvari, više učiti, na vrijeme pisati seminarske radove i položiti ispite, biti umjereniji u svemu (osim u veselju)? I koliko to onda traje? Do 15. siječnja? Ili uspijete izdržati jedan kvartal? Svaka čast ako idete do kraja!

Za sve one koji se bore s održivim novogodišnjim odlukama, a zaista žele zacrtati i ostvariti određene ciljeve, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako to učiniti. Za početak, ciljevi odnosno planovi moraju biti realni. Što to znači?

Želite početi štedjeti kako biste si priuštili bolji laptop, neko putovanje ili nešto drugo i planirate od Nove godine odvajati svaki mjesec 500 kuna? Malo kojem studentu ovo može biti ostvariv cilj svaki mjesec. Puno pametnije i realnije je, primjerice, svaki dan ubaciti nekoliko sitnih kuna u kasicu ili 50-100 kuna od svake plaće ili popit piće manje u gradu, pa i to uvrstiti u kasicu. Ili u sklopu besplatnog studentskog računa koji možeš otvoriti online koristiti prepaid karticu za kontroliranje troškova. Kad dobijete novac na poklon od tete iz Njemačke, roditelja ili bilo koga, ne morate odmah u šoping, spremite štogod u kasicu.

Želite se fizički pokrenuti, biti aktivniji, jači, smršaviti? Teretana pet puta tjedno, riža i piletina za ručak i večeru i ništa slatko do kraja života nisu realan cilj. Krenite malim i održivim koracima. Više se krećite, više spavajte. Pijte manje sokova, preskočite koji put odlazak u slastičarnu... Prošećite koju stanicu do faksa, prošetajte po nasipu popodne umjesto da 3 sata gledate serije. I dajte si vremena za rezultate, to ne ide preko noći (ako i ide, nije dugoročno održivo).

Želite biti odgovorniji, prekinuti karijeru kampanjca na faksu ili konačno pronaći prvi studentski posao? Dosadilo vam je da uvijek učite posljednji dan, da ne spavate i nervirate se oko rokova? Ne želite se osjećati loše jer svaki put kad nešto ostavite za zadnji čas prekasno shvatite da ste zadatak mogli odraditi bolje, kreativnije i kvalitetnije da ste na vrijeme krenuli? Uskoro se bliži kraj semestra, odnosno ispitni rok. Pa krenite već sad lagano gledati što morate spremiti za ispite te pripremati skripte i radove. Možete vi to! A nakon ispitnog roka angažirajte se oko traženja studentskog posla. Sve što vam treba je račun u banci (koji možete otvoriti i online!) i potvrda o studiranju za učlanjenje u SC.

Do kraja 2021. je nešto više od dva tjedna, odnosno dovoljno vremena da si postavite realne ciljeve za iduću godinu!

FOTO: PIXABAY