LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Memento mori

Sveučilište studentima osiguralo sobu za plakanje i grob pročišćenja

Grob je iskopan u sklopu umjetničke instalacije pod imenom „Memento mori”, s ciljem da studenti i zaposlenici nizozemskog sveučilišta tamo legnu, izdvoje vrijeme za sebe, postanu svjesni svoje smrtnosti, uspore svoj životni ritam i shvate da nije sve u materijalnim stvarima.

Grob je iskopan u sklopu umjetničke instalacije pod imenom „Memento mori”, s ciljem da studenti i zaposlenici nizozemskog sveučilišta tamo legnu, izdvoje vrijeme za sebe, postanu svjesni svoje smrtnosti, uspore svoj životni ritam i shvate da nije sve u materijalnim stvarima.

Nizozemsko Sveučilište Radboud svojim studentima nudi posebnu, neobičnu vrstu pomoći tijekom ispitnih rokova. Osim sobe za plakanje koju su imali već otprije, sveučilišni kapelan John Hacking iskopao je Grob pročišćenja u koji studenti već dvije godine mogu leći i razmišljati o životu.

Grob je iskopan u sklopu umjetničke instalacije pod imenom Memento mori, što je latinska fraza koja znači Sjeti se da ćeš umrijeti, s ciljem da studenti i zaposlenici Sveučilišta tamo legnu i odmore, izdvoje vrijeme za sebe, odnosno postanu svjesni svoje smrtnosti, uspore svoj životni ritam te shvate da nije sve u diplomi, novcu, izgleda i sličnim materijalnim stvarima, stoji na službenoj stranici Sveučilišta. To je, ustvari, poziv studentima da naprave nešto od svog života.

– Ako želite ležati u grobu, javite nam se na mail. – stoji u pozivnici za 22 tisuće studenata Radbound sveučilišta na službenim stranicama fakulteta, ali i na plakatima polijepljenima po Kampusu. Grob je iskopan iza crkve Radbound sveučilišta.
Postoji i nekoliko pravila za korištenje groba. Naime, zabranjeno je koristiti mobitele i knjige, a ležati se u njemu može od 30 minuta do tri sata i to u radnom vremenu od 10 ujutro do 17 sati. Leži se na prostirci s jastukom pod glavom. Ispod vas je zemlja, iznad nebo, a okružuju vas samo vaše misli.

– Tu nema nikakvih distrakcija. Znate kako ljudi govore da imaju prosvjetljenje na toaletu i zaboravili su mobitel pa moraju razmišljati o životu? E, ovo je isto tako, samo namjerno. – rekla je studentica ovog Sveučilišta Ferona Kane.Grob je iskopao John Hacking, sveučilišni kapelan još 2009. godine te je bio iskopan do 2011. godine kada su ga napunili zemljom, a tada je tek 39 studenata odlučilo leći u njega. Ponovno su ga iskopali u lipnju 2019. godine kada su studenti počeli sve više pokazivati interes za njim. Tada je 30-ak studenata zatražilo svoje vrijeme u grobu. 

– U našem je društvu ogroman pritisak da se postignu visoka očekivanja okoline, a sve manje da se da značenje našem postojanju. Iskustvo smislenosti nije toliko važno jer svjetovna iskušenja ispunjavaju naše vrijeme – studiranje, posao, partijanje, festivali, druženje, veze. Imate li ciljeve u životu za koje živite, nešto što vas ispunjava? Ideje, ideale, visoke ciljeve? Smrt će doći kad tad. Stoga trebamo razmisliti s vremena na vrijeme do čega nam je doista stalo i što je doista važno u životu. Grob za pročišćavanje poziva sve da preispitaju sebe najdublje. Jer prah si, i u prah ćeš se pretvoriti.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE