LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspješna komunikacija

Ne tražim vezu

Veze su ponekad komplicirane, ali odnos u kojemu jedna osoba želi, a druga ne želi vezu može biti još složeniji. Zato je važno držati se određenih pravila od samoga početka kako nitko ne bi bio povrijeđen.

Veze su ponekad komplicirane, ali odnos u kojemu jedna osoba želi, a druga ne želi vezu može biti još složeniji. Zato je važno držati se određenih pravila od samoga početka kako nitko ne bi bio povrijeđen.

Želiš uživati u svome životu trenutačno i ne biti u vezi? Bez obzira na to koja je tvoja motivacija za tu odluku, ljudi (čitaj: članovi obitelji) će ti stalno postavljati pitanje: „Zašto?” Ne trebaš se opravdavati njima, ali osoba koja je zainteresirana za takvu vrstu odnosa s tobom barem zalužuje objašnjenje. Samo zamisli sebe u njihovoj koži i odmah će ti biti jasno.

Biti solo ili u vezi nisu jedine opcije, postoji mnogo drugih opcija i zato trebamo objasniti drugoj osobi što želimo i što očekujemo odmah na početku kako ne bi bilo zabuna. Taj razgovor nije lak, ne razmišljamo svi jednako niti se svi osjećamo jednako, ali dobra je komunikacija rješenje za to. Evo par savjeta kako najbolje obaviti razgovor o onome što želiš.

Iskrenost

Iskrenost je bitna u svim odnosima, a ponajviše u onim ljubavnim. Iako nam ponekad može biti teško razumijeti naše vlastite emocije, treba iskazati one za koje smo sigurni. Smišljanje izlika ili, čak gore, laži je loše prvo za nas, a tek onda za druge osobe. Da, svima nam je ponekad teško izložiti se i otvoriti se, ali možemo zapravo biti još više povrijeđeni ili ćemo povrijediti nekoga drugoga ako nismo iskreni. Kad smo iskreni sami sa sobom, nije nam teško biti iskrenima s drugima. Zašto ne želiš vezu? To nije pitanje na koje moraš dati odgovor drugima, već sebi. Ako znaš svoje razloge lakše ih je objasniti drugome.

FOTO: Flickr/Paolo Fefe'

Objektivnost

Trebaš pronaći način da svom partneru objasniš svoju perspektivu. Ako se dobro slažete i sviđate se jedno drugome, možda drugoj osobi neće odmah biti jasno zašto ne želiš vezu. Pomaže ako oboje možete biti objektivni i sagledati sve bez uplitanja previše emocija koje zasigurno postoje. Objasniti mu da to što niste u vezi i to što ne želite vezu ne utječe na vaše osjećaje prema njemu.

Definiranje odnosa

Na početku je potrebno definirati odnos ako ne želiš imati ozbiljnu vezu kako ne bi došlo do zabune. Iako se ponekad zna dogoditi da druga osoba shvati to kao izazov i odlučno pokušava promijeniti to. Ako na početku odnosa definiraš „na čemu ste“ manja je šansa da netko završi sa slomljenim srcem.

Odlučnost

Nemoj se sramiti svoje odluke i pristajati na nešto što ne želiš samo zato što je to lakše nego biti iskren i otvoren. Svome partneru duguješ samo iskrenost oko svoje želje, ali ne i konstantna opravdavanja. Nadalje ako ti partner kaže da želi nešto više i da mu je to bitno, pokušaj biti snažna osoba i odšetati od toga na početku, kako ne biste oboje bili povrijeđeni kasnije.

FOTO: PIXABAY