LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret Uskrsu

KVIZ: Provjerite svoje znanje o uskršnjim običajima

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a uz njegovo obilježavanje veže se niz različitih običaja. Koliko znate o njima provjerite u kvizu koji smo vam pripremili.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a uz njegovo obilježavanje veže se niz različitih običaja. Koliko znate o njima provjerite u kvizu koji smo vam pripremili.

U sklopu nadolazećeg blagdana pripremili smo vam kratak kviz o neobičnim i zanimljivim običajima u drugim zemljama, pa provjerite koliko su vam poznati i tuđi običaji zapravo vezani uz Uskrs. 

Uskrs je, naime, najveći kršćanski blagdan. Prethodi mu korizma, koja traje četrdeset dana, a kroz nju se vjernici pripremaju za ovaj blagdan.

Nedjelju prije Uskrsa slavi se Cvjetnica. Tada se u crkvu nose grančice masline na blagoslov te se ujutro umiva u cvijeću, najčešće u ljubičicama. Zatim slijedi Veliki tjedan koji obilježava Isusovu posljednju večeru, Isusovu muku i smrt te vazmeno bdjenje.

Tradicionalno se za Uskrs peku sirnice, bojaju se pisanice – glinena jaja pronađena su na grobovima starih naroda na našem prostoru. Za bojanje pisanice prije su se koristile prirodne boje, a danas se najčešće koriste industrijske. Jedna od najpoznatijih tradicija jest tuckanje pisanicama. Kao i u mnogim zemljama, tako je i u Hrvatskoj na uskršnje jutro popularna borba jajima u kojoj je pobjednik onaj čije jaje na kraju borbe nije razbijeno.

Koliko vi znate o uskršnjim običajima provjerite u kvizu na poveznici. Ne zaboravite ni na naše uskršnje nagradne igre koje se održavaju na našim društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam Studentski.hr!

FOTO: STUDENTSKI.HR