Kuhajte sa Studentskim: zdrava čokoladna veganska torta
Donosimo recept za zdravu, vegansku čokoladnu tortu koju nije potrebno peći.
Donosimo recept za zdravu, vegansku čokoladnu tortu koju nije potrebno peći.
Nećemo lagati, ovaj recept nije pretjerano prihvatljiv studentskome budžetu, no čak se i studenti mogu počastiti za Novu godinu pa sebi i svojim najmilijima pripremiti ovu ukusnu i prije svega zdravu čokoladnu slasticu. Ako im to ne otkrijete, gotovo smo sigurni da nitko neće primijetiti da je riječ o tako zdravome desertu koji je pogodan čak i za vegane.
Biskvit:
- 1/2 šalice (oko 8) datulja bez koštica
- 1 šalica badema
- 30 g tamne veganske čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 1 žlica kokosovog ulja
- malo soli
Punjenje:
- 1 šalica kokosove kreme
- 100 g tamne veganske čokolade
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1/2 šalice datulja bez koštica
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
Opcionalno (za ukras):
- svježe bobičasto voće
- šlag od kokosove kreme
Priprema:
Datulje stavite na otprilike deset minuta u vodu kako bi omekšale, a zatim ih ocijedite i zajedno s bademima usitnite u sjeckalici ili ručno usitnite bademe, a datulje izgnječite vilicom. Tome dodajte otopljenu čokoladu, kokosovo ulje i sol te nastavite miksati ili miješati dok se ne sjedini. Dobivenu smjesu stavite u okrugli protvan i ostavite da se stegne.
Dok čekate da se biskvit stegne posvetite se punjenju. Grijte kokosovu kremu, čokoladu i kokosovo ulje dok se ne otopi i izmiješa te izblendajte zajedno s datuljama i ekstraktom vanilije. Blendajte dok smjesa ne bude glatka i kompaktna.
Punjenje ulijte u posudu u kojoj se nalazi biskvit i ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stegne. Prije posluživanja tortu možete dekorirati isjeckanim bademima, bobičastim voćem, veganskom varijantom šlaga ili nečime drugim.