Kuhajte sa Studentskim: Panna cotta
Donosimo vam recept za izradu talijanske slastice „Panna cotte“ koja će vas u trenu svojim okusom lansirati u vruće ljetne dane.
Donosimo vam recept za izradu talijanske slastice „Panna cotte“ koja će vas u trenu svojim okusom lansirati u vruće ljetne dane.
Panna cotta je talijanska slastica koja svojom kremastom strukturom izuzetno podsjeća na puding, a zbog svoje iznimne lakoće i osvježavajuće note koju pruža našim nepcima, ova slastica jednostavno priziva dašak ljeta. Iako nas topli jesenski dani još uvijek poprilično maze, u nastavku članka donosimo vam recept za izradu ovog deserta koji će uvelike razbiti nostalgiju za vrućim i bezbrižnim ljetnim danima.
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja,
- 1 vrećica bijele želatine,
- 100 ml vode,
- 2 ml arome vanilije,
- 150 grama šećera u prahu,
- 200 grama šumskog voća.
Upute za pripremu:
1. Umočite želatinu u hladnu vodu da nabubri.
2. Ulijte u lonac slatko vrhnje te dodajte aromu vanilije.
3. Stavite vrhnje na laganu vatru da zavrije, a zatim ga kuhajte 15 minuta.
4. U vrhnje dodajte otopljenu želatinu i miješajte dok se ravnomjerno ne rastopi.
5. Gotovu smjesu prelijte u zdjelice, ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na 3-4 sata.
6. Na laganoj vatri u 100 ml vode, stalno miješajući, rastopite šećer u prahu dok ne dobijete sirup od šećera.
7. Kada dobijete sirup, kuhajte još minutu, a nakon toga dodajte šumsko voće te nastavite miješati dok ono ne zagrije.
8. Dobiveni nadjev prelijte na panna cottu.
Za kraj je važno spomenuti kako ovaj desert, osim u zdjelicama, također možete servirati i u čašama, a na nadjev od šumskog voća možete dodati i smiksani šlag. Opisana porcija dovoljna je za četiri osobe.
Želimo vam dobar tek!