Kuhajte sa Studentskim: banana bread koji izgleda kao brownie
Donosimo jednostavan recept za banana bread koji će vas izgledom podsjetiti na brownie, a okusom oduševiti.
Donosimo jednostavan recept za banana bread koji će vas izgledom podsjetiti na brownie, a okusom oduševiti.
Konačno je (na sreću ili nesreću) zahladnjelo i došlo je vrijeme druženja u interijerima, naravno uz prikladne grickalice. Za druženja nakon položenih kolokvija, a prije adventskog ludila, donosimo vam jednostavan (ali stvarno jednostavan) i drugačiji recept za banana bread. Nije riječ o klasičnoj slastici na našim prostorima, a ako ga nikada niste kušali ili pravili na internetu možete vidjeti da uglavnom izgleda kao kruh iz kalupa. Za razliku od toga, naš je banana bread sličniji browniejima, tj. kakao kockama.
Potrebni sastojci možda nisu ono što svaki student ima u kuhinji, ali lako može doći do njih:
- 100 g mekog brašna,
- 50 g kakaa u prahu,
- 2 žličice sode bikarbone,
- ½ žličice soli,
- 350 g banane (3 veće ili 4 manje banane),
- 1 jaje,
- 35 g maslaca ili margarina,
- 35 g kokosove masti (umjesto toga možete dodati više maslaca ili margarina),
- 40 g grčkog jogurta,
- 200 g smeđeg šećera (možete koristiti bijeli šećer ili med),
- ½ žličice cimeta,
- 180 g čokolade za kuhanje u komadićima,
- 40 g nasjeckanih orašastih plodova po želji (mogu biti orasi, bademi, lješnjaci, ili što god drugo volite).
Postupak uistinu nije kompliciran, a evo što vam je činiti: za početak, uključite pećnicu na 180°C, kako bi se, dok vi pripremate smjesu, dovoljno zagrijala. U srednje velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu, šećer i sol te ostavite sa strane. U drugoj posudi vilicom izgnječite banane dok ne postanu pire, dodajte ohlađeni rastopljeni maslac, kokosovu mast, grčki jogurt, cimet i jaje te miješajte dok ne postane jednolična smjesa. Spojite potom sastojke iz dviju posuda te dodajte otprilike ¾ komadića orašastih plodova i čokolade. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu te ju posipajte preostalim orašastim plodovima i čokoladom. Nakon 40 minuta pečenja, čačkalicom provjerite je li pečeno. Znat ćete da je spreman za konzumaciju ako čačkalica ostane čista. Ako smjesta ostaje na čačkalici, ostavite neka se još peče, ali pripazite da ne zagori.
Eto ga, ispekli ste ukusan, jednostavan i neklasičan zalogaj kojim ćete oduševiti svoju ekipu. Tada možda primijetite nedostatak našeg banana breada, a to je da brzo nestaje s tanjura.