LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz studentske perspektive

Kuća, domaća hrana, neanonimnost – evo koje su prednosti i nedostaci života na selu

Donosimo stavove o životu na selu studenata koji studiraju u manjim ili većim gradovima, a dolaze iz manjih sredina.

Donosimo stavove o životu na selu studenata koji studiraju u manjim ili većim gradovima, a dolaze iz manjih sredina.

Samo studenti koji su sa sela, a studiraju u velikim gradovima, mogu dočarati zašto je život na selu bolji ili lošiji nego život u gradu. Iako su neki bili pobornici gradskog života, dio naših sugovornika ne slaže se s njima,
 

Prednosti

 
Kuća 

Dovoljno je reći samo – kuća. Svatko tko je živio ili živi u njoj svjestan je da se to ne može usporediti sa životom u stanu u kojemu moraš paziti da ne pereš rublje u ponoć, ne tuširaš se u kasne večernje, odnosno rane jutarnje sate, da se ne smiješ preglasno i slično. Velika prednost života u kući jest to što se uz nju u većini slučajeva veže i okućnica pa kada ti dosadi zatvorenost četiriju zidova, jednostavno izađeš u dvorište.
– Prednost je život u kući, a ne u kavezu u kojem imaš daveže ispod, iznad i pored sebe. – kaže naša sugovornica Ana koja dolazi iz Dalmacije, a već godinama živi u Zagrebu.
Nesmetano partijanje

Kao što smo već rekli, kuća pruža mogućnost da u bilo koje doba dana normalno radiš svakodnevne aktivnosti, bez da ti susjedi prigovaraju zbog toga. Evo što o tome misle dvije osječke studentice, Nikolina i Ana:
– Imaš tu privilegiju da ti gosti smiju biti malo glasniji i poslije 22-23 sata. 

– Ne moraš brinuti o uznemiravanju susjeda feštanjem i uvijek možeš naći mjesto za druženje. 
Nema gužve u prometu

Gužvu u prometu, odnosno njezin nedostatak odmah su istaknuli gotovo svi naši sugovornici. Zagrebački studenti koji već gotovo potpuno ravnodušno prihvaćaju da će im za dolazak od točke A do točke B trebati pola sata ili sat, vjerojatno ovo najbolje razumiju. 

Nema gradske vreve

Mir, sporiji tempo života također su neke od prednosti života na selu.
– Kada si nervozan uvijek imaš gdje prošetati sam u miru i odmoriti mozak. – ističe studentica Ana.

– Puno je sporiji i opušteniji način života što će mi odgovarati kad budem starija, trenutno mi je Zagreb bolja lokacija jer mi je sve na dohvat ruke. – dodaje studentica Antonija.
Domaća hrana i piće

Svježa riba, domaće maslinovo ulje, kulen, slanina, rakija... Možemo nabrajati unedogled. Ovo su zasigurno prednosti koje teško može nadomjestiti ijedan grad.
– Milina je što možeš u svakom trenutku otići u pušnicu po kobasicu ili slaninu, nožić u ruke i eto menze s nogu nakon rada u bašči ili voćnjaku. – kaže Nikolina.
Poznaješ susjede

Ljudima koji zbog studija ili iz drugih razloga dolaze u velike gradove, a rodom su iz malih mjesta, jedna od najneobičnijih pojava jest to što ne znaju ni tko živi vrata do njih, a o tome tko sve živi u zgradi da ne govorimo. Svi su oni naviknuli da u bilo kojem trenutku mogu pokucati susjedu, komšiji, barbi na vrata i tražiti malo šećera, brašna ili čega god im ponestane. Znaju i da mogu nenajavljeni banuti u dvorište i popiti kavu ili malo porazgovarati. 
 

Nedostaci


Ipak, baš kao i sve, tako i život na selu ima svojih nedostataka, a ponekad ranije navedene prednosti ujedno mogu biti i nedostatak.

Prometna (ne)povezanost

Iako nema gužve u prometu, često prometa gotovo ni nema. Vozi tek tu i tamo koja autobusna ili željeznička linija, a da bi došao do grada ako ne voziš ili nemaš auto, moraš druge žicati da te vozaju.
– Vrhunac je prometa školski bus tako da mi je to problem jer gdje god želim ići ili me roditelji voze ili moram sama voziti (što mi se često ne da, pogotovo kad su izlasci u pitanju). – kaže studentica Antonija koja je rodom iz Slavonije.
Manjak sadržaja

Možeš zaboraviti i na to da skokneš do velikog trgovačkog centra, kina ili kazališta jer toga u malim mjestima uglavnom nema. U današnje vrijeme jedna od većih muka studentima vjerojatno je i to što nema naručivanja brze hrane u 1 ili 2 ujutro kao što je to slučaj kad su u mjestima u kojima studiraju. S druge strane, ako želiš smršaviti, ovo je itekako prednost.

Poznaju te susjedi

Prednost koju smo ranije spomenuli, a koja se tiče poznavanja svih susjeda, ponekad je mana. Nemoj misliti da ćeš pored svojih susjeda uspjeti prošvercati tajnog gosta ili da će im nešto promaknuti. Anonimnost je u malim mjestima ipak nepoznanica, a na tebi je hoćeš li to prihvatiti kao nešto pozitivno ili negativno!
FOTO: PIXABAY