LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trikovi za jednostavniji život

Korištenje umnih mapa u svakodnevnom životu ima niz prednosti – evo gdje ih besplatno izrađivati

Osnivač i CEO Lifehacka Leon podijelio je nekoliko savjeta zašto bismo trebali uvrstiti korištenje mapa u svakodnevni život i tako uštedjeti vrijeme i postizati bolje rezultate.

Osnivač i CEO Lifehacka Leon podijelio je nekoliko savjeta zašto bismo trebali uvrstiti korištenje mapa u svakodnevni život i tako uštedjeti vrijeme i postizati bolje rezultate.

Prva stvar koja vam padne na pamet kad netko spomene umne mape vjerojatno je učenje, no one su zapravo vrlo korisne i u svakodnevnom životu. Osnivač i CEO Lifehacka Leon Ho smatra da bismo primjenom te tehnike mogli bolje procesuirati i povezivati informacije.

Da biste umne mape ubacili u svoj život, ne morate zaista izraditi fizičku ili digitalnu umnu mapu jer ona može biti i imaginarna. Ho piše da je umna mapa obično koncipirana tako da sadrži centralnu sliku, grane ili strelice, ključne riječi ili slike, podteme i metode povezivanja.

Prednosti umnih mapa prema Hou jesu jednostavna i lakša organizacija, kvalitetan brainstorming, zagarantirani rezultati i ušteda vremena. Tu vještinu možete svakodnevno koristiti tako da, primjerice, kreirate to-do liste, no bit će korisna i na poslu koji odrađujete. Ako, primjerice, radite kao prevoditelj, možete raditi mapu tako da pratite ranije odrađene prijevode kako biste uočili gdje bespotrebno gubite vrijeme i slično.

Ne postoji zapravo recept za savršenu umnu mapu jer ona treba biti prilagođena svakome od nas, ovisno kako i na osnovi čega bolje i lakše pamtimo. Ako ste vizualni tip, možete se poigrati bojama, oblicima i slično, a svakako će vam mapa biti od koristi ako napravite dobru sistematizaciju.

Ako ne možete funkcionirati uz imaginarnu umnu mapu, uvijek se možete poigrati papirom i olovkom ili se okušati u izradi digitalne umne mape koja je svakako urednija, jednostavnija za uređivanje i nudi više opcija od obične mape.

Neki od besplatnih programa za izradu digitalnih umnih mapa jesu MS Word, Canva, MindMup, Free Mind, no postoji i niz drugih dostupnih ovdje.
FOTO: PIXABAY