LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski bonton

„Koliko ti je ispita ostalo?” i 17 drugih pitanja koja nikome ne biste trebali postaviti

Ne, nije u redu pitati nekoga jede li on što, baš kao što nije u redu ni pitati nekoga kad će više imati djecu. Donosimo kratki vodič kroz pitanja tko nitko ne želi čuti.

Ne, nije u redu pitati nekoga jede li on što, baš kao što nije u redu ni pitati nekoga kad će više imati djecu. Donosimo kratki vodič kroz pitanja tko nitko ne želi čuti.

Svi smo mi u nekom trenutku bili žrtve bespotrebnih pitanja i komentara osobe koje zabada nos u tuđe živote, no možda smo nesvjesno u nekom trenutku mi bili ti koji postavljaju pitanje na koje netko ne želi dati odgovor.

Neka je u redu postaviti osobama s kojima se družimo i možemo pričati s njima o svemu, no ako to nije slučaj, obratite pažnju na 18 pitanja koja donosimo u nastavku, a koja rijetko tko želi čuti.

Koliko ti je ispita ostalo?

Ako niste nečiji roditelj, najbolje je ne postavljati ovo pitanje jer samo stresirate sugovornika, a velika je šansa da vam neće reći pravi broj kako bi utješio sam sebe i prikrio eventualnu neugodu.

Zašto si se ispisao/la s faksa?

Razlozi mogu biti različitog karaktera; od bezuspješnog ispunjavanja fakultetskih obaveza, lošeg financijskog statusa pa do zdravstvenih problema. Stoga, ako vam osoba ne odluči sama reći o čemu je riječ, najbolje je da ne ispitujete previše.

Zašto nisi upisao/la faks?

Ovo pitanje ne biste trebali postavljati iz sličnih razloga kao i ranije navedeno. Nikada ne možete znati zbog čega je netko odlučio ne upisati fakultet. 

I što ćeš s tim nakon faksa?

Da imaju 200 ruku, vjerujte da bi studenti nedeficitarnih zanimanja (primjerice, oni koji studiraju na Filozofskom fakultetu), na prste svih ruku mogli nabrojati kada im je netko postavio to pitanje. Isto su toliko puta vjerojatno prevrnuli očima.

Jedeš li ti išta?

S ovim pitanjem susreću se osobe koje su mršavije, međutim, mnogi ne znaju da je uzrok mršavosti možda određeni zdravstveni problem ili da se osoba jednostavno ne može udebljati bez obzira na to koliko jede. Ovo je jednako uvredljivo kao da nekome kažete da je debeo!

Jesi se ti to malo popravio/la?

Nitko ne želi čuti da se malo popravio jer je toga vjerojatno svjestan i sam, ne treba mu ničiji komentar kako bi toga bio svjestan.

Je l' ti nije to malo veliko/malo?

Ako vidite da je nekome bluza ili majica preuska, suknja za vaš pojam prekratka ili da je nekome odjevni predmet velik, probajte to, ako već morate, prokomentirati malo suptilnije. 

Nije li vrijeme da nađeš dečka/curu?

Vrijeme da netko nađe curu ili dečka ovisi isključivo o toj osobi i nitko se u to ne treba petljati!

Kad ti nju više planiraš zaprositi?

Isto vrijedi i za ovo pitanje – nemojte ljude dovoditi u neugodnu situaciju.

Kad će svadba?

Osim ako ćete je vi organizirati i financirati, ne treba vas biti briga kada će se netko vjenčati.

Kad će djeca?

Ovdje se ponovno možemo osvrnuti na zdravstveno stanje jer netko možda i želi dijete, ali ga iz određenog razloga ne može imati pa svojim pitanjem samo lupite šamar toj osobi i podsjetite na nešto bolno.

Kolika ti je plaća?

Nije u redu zadirati u nečije financijsko stanje pa osim ako ste toliko otvoreni s nekom osobom. Nemojte ispitivati koliku tko ima plaću, a posebice to nemojte činiti ako ne želite da netko zna kolika je vaša plaća.

Što ti se najmanje sviđa kod mene?

Zar stvarno mislite da će vam netko odgovoriti na to pitanje?

Voliš li više tu ili onu osobu?

Jednako je grozno pitati nekoga koga više voli kao što je grozno pitati malo dijete voli li više mamu ili tatu. Još je gore ako nekome to pitanje postavite pred drugim osobama!

Ajme, što ti je to (pokažete na neki dio tijela)?

Da, to mi je ožiljak. Da, to mi je prištić zbog kojeg sam već nesigurna, hvala što si to istaknuo/la. Da, to su strije. Da, to je celulit. Jedini dojam koji ovakvim pitanjem možete ostaviti je taj da svoju nesigurnost želite prekriti isticanjem tuđe nesigurnosti.

Di se hraniš? Na livadi?

S ovim pitanjem znaju se susresti vegani. Pitati nekog vegana hrani li se na livadi jednako je smiješno kada u kafiću pitate Jesam ja ovdje jeo šta?

Što ti znači ta tetovaža?

Dio ljudi s tetovažom jednostavno ne voli odgovarati na to pitanje jer je možda riječ o nečemu vrlo osobnom, tetovaža ima značenje koje ta osoba ne želi dijeliti ni s kim drugim i slično.

Je l' tebi sve okej u glavi?

Vegani, tetovirane osobe i svi koji na neki način odudaraju od standarda vjerojatno su u jednom trenutku čuli ovo pitanje, a vjerujemo da će se svi složiti da nije ni najmanje smiješno.
FOTO: PIXABAY