LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo razdoblje

Kako se pripremiti na kraj studiranja

Nakon diplome studenti prolaze kritično razdoblje u kojemu se trebaju prilagoditi na novu situaciju i odbaciti nostalgične misli na studentske dane. Prilagodba zasigurno nije laka, stoga donosimo savjete kako se pripremiti na kraj studiranja.

Nakon diplome studenti prolaze kritično razdoblje u kojemu se trebaju prilagoditi na novu situaciju i odbaciti nostalgične misli na studentske dane. Prilagodba zasigurno nije laka, stoga donosimo savjete kako se pripremiti na kraj studiranja.

Koliko god odbacivali pomisao na završetak, jednom se i to mora dogoditi. Na početku studiranja čini se nedostižnim, no godinu prije i na samoj završnoj godini svjesni smo činjenice da je došao kraj našeg školovanja. Iako smo nebrojeno puta zazivali više sile da uspijemo položiti sve ispite, na posljednjoj su godini često želje studenata baš suprotne. Činjenica da je kraj jednog lijepog razdoblja, da se društvo razilazi, da ćemo zaplivati u poslovne vode i da nas čeka neki drugi svijet baca nas u očaj. Zato se potrebno pripremiti na dolazak novog poglavlja u životu.

Posljednji ispiti položeni, prijavljen diplomski rad, sve je spremno – još samo obrana i studiranje je gotovo. Za studente je to najkritičnije razdoblje, razdoblje kroz koje prolaze proces pripreme. Naviknuti ste na neprestane zadatke na faksu: učenje za kolokvij, pisanje seminara, izrada projekta. U vašem radnom tjednu uvijek su bile prisutne neke aktivnosti. Završetkom studiranja odjednom vaša svakodnevica postane pusta. Da se pripremite na kraj obvezama na faksu, dobro je započeti s nekim novim, poput tečaja stranog jezika, pisanjem, bavljenjem hobijem i sl. U svijesti ćete još uvijek imati obvezu obavljanja zadataka, no znat ćete da vas nitko neće ocjenjivati. Na taj način postupno ćete se privikavati završetku razdoblja studiranja.

Nije loša ideja naći honorarni posao. Ako niste za vrijeme studiranja, nakon diplome morat ćete stupiti u radni odnos. To vam nameće sasvim drugačiju obvezu, pa je poželjno da se pripremite na novi izgled svoje svakodnevice. Naučit ćete preuzimati odgovornost, biti disciplinirani i izvršavati zahtjeve nadređenih.

Nova svakodnevica osim posla uključuje i brigu za domaćinstvo, stoga je poželjno pripremiti se i na taj dio. Obiđite trgovačke centre i kupite potrebne namjernice za ručak. Time ćete se pripremiti i na to da vam menza više neće biti na usluzi. Osim za pripremu na nadolazeće razdoblje, briga za domaćinstvo pruža zadovoljstvo samim sobom. Kad sredite zapuštene prostorije, počistite kuću ili stan, napravite ručak i vidite kako ste izvrsni u tome, sve manje ćete misliti na dane u studentskom domu i zavoljet ćete novu stvarnost.

Za skrenuti misli od studentskih dana cure zasigurno znaju metodu – šoping. No, svakako da se i dečki mogu poslužiti ovom metodom. Osim što pruža opuštanje, u tom je periodu kupovina posebno korisna. Za ulazak u poslovni svijet potrebna je i nova odjeća koja će se uklapati u novu situaciju. Uz drugačiji look osjećat ćete se manje nostalgično jer nema odjeće koja bi vas podsjećala na studentske dane.

Sve su ovo faktori pripreme koje je moguće naći u okolini, ali najvažnije je ono što se zbiva unutar nas samih. Sada kad nemate akademskih oboveza, vrijeme je da se posvetite sebi. Provodite više vremena sa sobom. Razmišljajte o promjeni u kojoj ste zahvaćeni i sami se sa sobom pomirite s prošlim danima te pozitivnim stavom prođite kroz to kritično razdoblje prilagodbe.

FOTO: PINTEREST