LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ideje za hladne zimske dane

Kako s malo novca uživati u siječanjskim danima?

Ako ste se istrošili za blagdane i vraćate se na fakultet gotovo praznih džepova, ne znači da se ne možete odlično zabaviti u najdepresivnijem mjesecu u godini.

Ako ste se istrošili za blagdane i vraćate se na fakultet gotovo praznih džepova, ne znači da se ne možete odlično zabaviti u najdepresivnijem mjesecu u godini.

Blagdani su završili i vrijeme je za povratak na fakultet. Naravno, sve novce potrošili ste na poklone, doček Nove godine i izlaske tijekom praznika.

Znamo da siječanj sa sobom donosi mnogo izazova, a jedan od njih je umijeće življenja na skromnom, studentskom budžetu dodatno smanjenom zbog praznika. No, nije sve tako sivo. Donosimo nekoliko ideja za uživanje i zagrijavanje u ovim hladnim, zimskim danima.

Popusti, popusti i samo popusti

Jedna od pogodnosti kojoj se posebno veselimo u siječnju su popusti u trgovinama. Vjerojatno ste već čuli da će odsada postojati samo dva sezonska sniženja, zimsko i ljetno. Stoga iskoristite zimsko sniženje koje traje do 25. veljače i opskrbite se toplom odjećom i obućom jer, po svemu sudeći, bit će to duga i hladna zima.

Shopping, FOTO: Flickr/Caden Crawford
 
Kulturno uzdizanje

Kada ste zadnji put bili u muzeju? Ako je odgovor prije više od mjesec dana, vrijeme je da se malo kulturno uzdignete. Raspitajte se ima li besplatnih izložbi u vašem gradu. Većina muzeja studentima daje određeni popust koji, svakako, vrijedi iskoristiti. Ne zaboravite da se u siječnju održava i Noć muzeja!

Provjerite što se još događa u vašem gradu. Besplatne predstave i koncerti mogu biti odlična alternativa odlasku u kino i plaćanju skupih kino ulaznica. Ako studirate u Zagrebu, na Facebook stranici Besplatna događanja u Zagrebu možete se informirati o aktualnim besplatnim događajima.

Arheološki muzej Zagreb, FOTO: Wikipedia
 
Besplatni filmovi

Umjesto odlaska u kino možete organizirati filmske večeri u vlastitoj sobi uz ponudu filmova na internetu. Ne mislimo pritom na ikakve ilegalne radnje. Paramount je postavio više od sto filmova na YouTube, koje možete gledati potpuno besplatno. Nedavno smo saznali da je konačno Netflix dostupan u Hrvatskoj i da ga nakon registracije, prvih mjesec dana možemo koristiti besplatno. 

Ne zaboravite na iksicu

Iksica vrijedi kao zlato. Ne zaboravite da ju možete koristiti na brojnim mjestima, a ne samo u menzama. Jeftine ulaznice za muzeje, kazališta, galerije, učlanjenje u knjižnice, popusti u trgovinama, samo su neke od mogućnosti. Gdje god stignete pitajte možete li ju iskoristiti.

Druženje u studentskoj sobi ili stanu

Ako vam je dosadio svakodnevni odlazak u menzu, za promjenu možete organizirati druženje uz hranu u vašem stanu ili sobi. Svaki gost može donijeti jedno jelo, čime nećete puno potrošiti, a ujedno je to odlična ideja da pojedete sve što su vam mame spakirale da ne budete gladni. Evo i nekoliko jednostavnih i jeftinih recepata koje sami možete isprobati.

Također, puno možete uštedjeti ako smanjite duga ispijanja kave između predavanja. Priznajemo da je to jedan od rijetkih životnih užitaka, ali pokušajte izračunati koliko mjesečno trošite na tu naviku i vjerujemo da će vam barem nakratko prisjesti. Ne trebate se odreći kave, samo umjesto odlaska u kafić, pozovite ekipu k sebi.   

Fina hrana, FOTO: PD Photo
 
Snježne radosti i vježbanje

Siječanj je idealan za uživajte u zimskim aktivnostima. Pritom ne mislimo na odlazak na skupa skijanja. U sanjkanju i pravljenju snjegovića možete uživati potpuno besplatno. Popis ostalih zabavnih, zimskih aktivnosti provjerite na poveznici. Usput možete izgubiti i nekoliko kilograma viška. Ako slučajno više neće biti snijega, trčati i ostale vježbe poput sklekova i trbušnjaka uvijek možete raditi, i to bez plaćanja skupih teretana.

Snjegović, FOTO: Flickr/Daniel Burton
 
Sva čuda interneta

Želite li ovu zimu radije provesti u toplini vlastite sobe, pokušajte što bolje iskoristiti duge zimske večeri. Za svladavanje novih vještina, internet je odličan izvor znanja, o čemu smo već pisali. Jezični tečajevi, kuhanje, šivanje, programiranje, ulaganje, izbor je na vama.

Jeftino grijanje

Ako živite u stanu i puno novca trošite na grijanje, pročitajte naših nekoliko savjeta kako se jeftino ugrijati u ovim hladnim danima. Topla kupka i mirisne svijeće idealni su za opuštanje.

Kupka, FOTO: Flickr/Heather Kaweck
 
Osim učenja za kolokvije i ispite, važno je ovih tmurnih siječanjskih dana odvojiti vrijeme za sebe i malo se zabaviti. Stoga, uživajte u zimi i iskoristite ju na najbolji mogući način!
FOTO: FLICKR/DAN MOYLE